Carlsberg Euro 2004

Portugal - Nizozemska: Domaćini prvi finalisti

Tomislav Pacak, Dario Dodić • srijeda, 30.06.2004.

Reprezentacija Portugala pobjedom je protiv Nizozemske ostvarila plasman u toliko željeno finale. Teško je reći koliko je zaslužena pobjeda domaćina jer je Nizozemcima pri vodstvu Portugala od 1:0 poništen regularan pogodak. Ipak, u zanimljivom su susretu mogli uživati svi ljubitelji nogometa.

Portugalci su puno bolje ušli u susret što je i priželjkivao i tražio od svojih igrača Luiz Scolari. Danas najbolji igrač na terenu, Luis Figo, za "flastera" je dobio Van Bronckhorsta, kojeg je portugalski kapetan prelazio kako je htio. U prvome poluvremenu je svaka dobra prilika za Portugal potekla baš od Figa. Tako je u desetoj minuti po desnoj strani prešao Van Bronckhorsta, ubacio prizemnu loptu u sredinu, ali je na udarac za pola koraka zakasnio Ronaldo.

Još je u dva navrata Figo probijao po oba boka nizozemsku obranu, ali Ronaldo nije na najbolji način iskoristio te prigode. Najvažniji trenutak prvoga dijela dogodio se u 24. minuti. S lijeve je strane korner izveo Deco, nizozemska je obrana zaboravila na Ronalda, kojem nije bilo teško glavom pospremiti loptu u mrežu s otprilike pet metara.

U 28. minuti po prvi put su priprijetili i Nizozemci. Danas izrazito probojni Davids prešao je jednog portugalskog igrača, ubacio loptu u šesnaesterac s lijeve strane, lopta je preletila na drugu stativu, gdje je silovitim volejem tukao Overmars, ali preko gola.

Pauleta je i danas pokazao kako na ovom natjecanju nije baš u formi. Sjajno ga je uposlio s desne strane Maniche, ali je Pauletin udarac s male udaljenosti lijepo obranio Van der Sar. Trenutak koji će dugo pamtiti Nizozemci zbio se u 39. minuti. Overmars je sjajno proigrao Van Nistelrooya na 16 metara, ovaj je iz okreta pogodio dalji kut vratara Ricarda, no linijski je sudac pogriješio i signalizirao zaleđe, kojeg nije bilo.

Nakon odmora u igru je ušao Roy Makaay umjesto iznimno raspoloženog Overmarsa. U 54. minuti ponovno se u sjajnoj prilici našao Pauleta. Izbio je sam pred Van der Sara, no pucao je po sredini vrata, pa se još jednom lijepom obranom istaknuo nizozemski vratar. U 58. minuti Portugal je poveo s 2:0. Na brzinu su Portugalci izveli korner s lijeve strane, lopta je došla do Manichea, koji je sjajnim udarcem s lijevog ruba šesnaesterca poslao loptu u gornji lijevi kut nizozemskih vrata.

Nakon toga, Nizozemci su još više povećali svoj pritisak, koji je u 63. minuti urodio plodom. Van Bronckhorst je ubacio loptu s lijeve strane, Jorge Andrade je pokušao izbiti loptu ispred Van Nistelrooya, no nespretno je to učinio, te je prebacio vratara Ricarda, za smanjenje vodstva Portugalaca na 2:1.

Do kraja susreta Nizozemci su pokušavali doći do izjednačujućeg pogotka, no nisu uspjeli. U nekoliko izglednih situacija nakon kontri našli su se i Portugalci, no ponajprije zbog nespretnih reakcija Deca, ostalo je 2:1, dovoljno za plasman Portugalaca u finale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!