Carlsberg Euro 2004

Zanimljivosti s Eura

Dario Dodić, HINA • subota, 03.07.2004.

Slika 1 od 1.
Foto: Karlo Dževerlija

GUBITAK
Ma koliko to bilo nepatriotski, vlasnici velikog portugalskog lanca supermarketa Feira Nova navijat će u finalu za Grke jer bi ih pobjeda domaćina bacila u ogromni trošak. Naime, Feira Nova se prije početka EURA 2004, u periodu od 10. svibnja do 10. lipnja, obvezala vratiti novac svim kupcima audio-video uređaja (DVD playera, televizija, audio-uređaja, zvučnika, itd.) ukoliko Portugal osvoji prvenstvo. Koliko god se u to doba to činilo odličnim poslovnim potezom, jer je prodaja ukupno 95 artikala skočila i do 250 posto, sada je pobjednički niz Portugalaca vlasnike vrlo zabrinuo. U slučaju pobjede Portugala morat će vratiti oko 500.000 eura, a radost brojnih Portugalaca, koji će zasigurno dostojno proslaviti trijumf Figa i ostalih, bit će još i veća.

POBJEDNICI
Francuski napadač Nicolas Anelka u nedjelju bi mogao dobiti društvo budući da je on zasad jedini igrač u zadnjih 14 godina koji je u istoj godini (2000.) bio europski prvak s reprezentacijom Francuske i klubom Real Madridom. U postavi Portugala šestorica su nogometaša europskog prvaka Porta - Costinha, Maniche, Deco, Ricardo Carvalho, Nuno Valente i Paulo Ferreira, a svi su oni realni kandidati za dvostruki naslov. Prije Anelke, Španjolac Luis Suarez je 1964. slavio s reprezentacijom i Interom iz Milana, a 1988. pet je Nizozemaca - Van Breukelen, Van Aerle, Ronald Koeman, Vanenburg i Kieft - slavilo naslov s reprezentacijom i PSV Eindhovenom.

MISTERIJA
Organizatori Eura 2004 drže u tajnosti sadržaj ceremonije zatvaranja prvenstva koja će biti upriličena prije početka finalne utakmice Portugala i Grčke. Spektakl će biti vrlo kratak, trajat će svega petnaestak minuta, a u njemu će portugalski umjetnici slaviti nogomet plesom i pjesmom. Vrhunac ceremonije bit će izvedba himne prvenstva, koju će pjevačica Nelly Furtado pjevati na maketi Kolumbove karavele sa svim razvijenim jedrima.

MILIJARDA
Prva 24 susreta EURA 2004 vidjelo je više od milijarde TV-gledatelja u 21 zemlji, u kojoj je istraživanje provodila agencija Carat Portugal. Najviše je TV-gledatelja bilo u Njemačkoj - 242 milijuna, a najgledanije utakmice bile su Francuska-Engleska (2:1), Njemačka - Nizozemska (1:1) i Portugal-Španjolska (1:0). Također, najviše je TV-gledatelja u Europi, u prosjeku više od 200 milijuna, gledalo reprezentacije Njemačke, Engleske i Portugal, a najmanje, "svega 111 milijuna", utakmice Latvije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!