Prijateljska utakmica, 29.03.2000., Zagreb, stadion Maksimir, gledatelja: 7.000
Suci: Luboš Michal, Balko, Bartoš (svi Slovačka)
Hrvatska
Hrvatska
Niko Kovač 70'
1:1(0:1) Njemačka
Marko Rehmer 12'
Njemačka

Svakome po poluvrijeme

Sportnet • četvrtak, 30.03.2000.

Niko Kovač (Snimio: Dražen Patarčić)

U prijateljskoj nogometnoj utakmici najbolje vrste Hrvatske i Njemačke odigrale su u Zagrebu na Maksimiru pod iznimno teškim vremenskim uvjetima, gotovo na rubu regularnosti, neriješeno 1:1.

Prolomu oblaka na samom početku utakmice bolje su se prilagodili Nijemci i poveli na kišom natopljenom terenu. Drugi dio utakmice, kada se i nevrijeme primirilo, pripao je Hrvatima. "Vatreni" su uspjeli izjednačiti pogotkom Nike Kovača, a imali su još i dvije velike prilike, koje nisu uspjeli iskoristiti...

Njemačka
Hrvatska
Njemačka
4
(do 46')
8
(do 84')
Pričuvni igrači
Trener
Miroslav Blažević
1
Oliver Kahn
2
Marko Rehmer
(do 46')
3
Christian Ziege
(do 88')
4
Thomas Linke
5
Jens Nowotny
6
Michael Ballack
7
Dariusz Wosz
8
Dietmar Hamann
9
Oliver Bierhoff
10
Lothar Matthäus
11
Ulf Kirsten
(do 85')
Pričuvni igrači
 
Carsten Ramelow
46'
 
Paulo Rink
85'
 
Stefan Beinlich
88'
Trener
Erich Ribbeck

U prijateljskoj nogometnoj utakmici najbolje vrste Hrvatske i Njemačke odigrale su u Zagrebu na Maksimiru pod iznimno teškim vremenskim uvjetima, gotovo na rubu regularnosti, neriješeno 1:1.

Prolomu oblaka na samom početku utakmice bolje su se prilagodili Nijemci i poveli na kišom natopljenom terenu. Drugi dio utakmice, kada se i nevrijeme primirilo, pripao je Hrvatima, uspjeli su izjednačiti, te imali još dvije velike prilike.

Tokom dana u Zagrebu je prevladavalo oblačno, ali suho vrijeme. Međutim, u kasnim popodnevnim satima počela je kiša, a pravi prolom oblaka započeo je s prvim sučevim zviždukom. Na tribinama maksimirskog stadiona okupilo se oko 5000 nogometnih zaljubljenika kojima kiša nije predstavljala nikakav problem.

Prije samog početka utakmice, u povodu 145. nastupa Lothara Matthäusa za reprezentaciju Njemačke, te 60. nastupa Aljoše Asanovića nastupa za reprezentaciju Hrvatske, predsjednik HNS-a Vlatko Marković uručio im je prigodne poklone.

Početak utakmice pripao je gostima, dok su naši reprezentativci svoju priliku tražili iz protunapada, koji su svi završavali zaleđem.

U četvrtoj minuti, nakon nespretne intervencije Jarnija, lopta je zamalo odsjela iza Pletikosinih leđa.

Bokšić opasan za Nijemce (Snimio: Dražen Patarčić)

Izuzetno težak teren natopljen vodom nije dozvoljavao igračima obiju reprezentacija da prikažu pravu igru. Nijemci su diktirali tempo utakmice i udarcima iz daljine pokušavali su iznenaditi Pletikosu.

Udarac Wosza u petoj minuti Pletikosa je uspio izbaciti peko vratnice. No, ubrzo su Nijemci poveli.

0:1 - Nakon izvedenog kornera s desne strane loptu je kratko odbio Stanić na šesnaest metara, no slijedi ponovni centaršut do Rehmera, koji je odličnim udarcem glavom "skinuo paučinu" u gornjem lijevom kutu Pletikosinih vratiju. Vrlo nezgodan udarac za obraniti, a pogotovo s obzirom na vremenske uvjete.

Desetak minuta kasnije iz slične situacije Ballack nije bio precizan. Njegov je udarac završio tik kraj vratiju.

Prvi udarac "vatrenih" na Kahnova vrata bio je tek u 21. minuti. Nakon slobodnog Jarnijevog udarca s lijeve strane, Kahn je sigurnom intevencijom otklonio opasnost za svoja vrata.

Polovicom poluvremena "vatreni" uspostavljaju terensku ravnotežu, da bi pred kraj poluvremena propustili nekoliko prilika da poravnaju rezultat. Prvo je Šuker probio lijevu stranu, a ubačenu loptu ispred Bokšića Haman skreće u korner. Odmah nakon izvedenog kornera lopta u kaznenom prostoru dolazi do Živkovića, čiji slab udarac Kahn brani.

U prvom dijelu teren je bio pun lokvi vode (Snimio: Dražen Patarčić)

Na odmor se otišlo vodstvom Njemačke od 1:0. Tokom odmora teren natopljen vodom uspješno je obrađen i početkom drugog poluvremena na terenu više nije bilo ogromnih lokvi vode, koje su onemogućavale bilo kakve suvisle akcije.

Prvu priliku u drugom poluvremenu imali su gosti. Ziege se probio po lijevom boku, centrirao, a Bierhoff s nekoliko metara loptu šalje preko vratiju.

Od tog trenutka igru diktiraju "vatreni". Prvi u izglednoj prilici iznenada se našao Šuker. Jarnijevu ubačenu loptu Stanić zahvaća glavom, lopta iznenada dolazi do Šukera, koji iznenađen s nekoliko metara loptu šalje preko vratiju.

Djelomično osušeni teren bolje su iskoristili naši reprezentativci i u nekoliko su navrata Jarnijevim prodorima po lijevoj strani prijetili Kahnu.

1:1 - Na sredini terena Asanović je oteo loptu i odlično na lijevom boku proigrao Bokšića. Bokšić se oslobodio svog pratioca, cnetrirao, a Niko Kovač kraj zakašnjelog Nowotnya "zakucao" loptu u gol.

Niti ovo nismo uspjeli pogoditi (Snimio: Dražen Patarčić)

Postignuti pogodak našim je reprezentativcima dao krila. Samo minutu poslije izjednačujućeg pogotka Bokšić na dodavanje Jarnija izbija sam pred Kahna, ali malo oklijeva, što je bilo dovoljno da prilika ode u nepovrat.

U tim trenucima aktualni prvak Europe djeluje izgubljeno i nemoćno što, nažalost, ne koristi Šuker u svoje dvije izgledne prilike. Umjesto da prilike riješi na najjednostavniji način, Šuker u oba slučaja radi potez više, što je bilo dovoljno da njemačka obrana otkloni opasnost za svoja vrata.

U završnici susreta pada tempo igre "vatrenih", što pokušavaju iskoristi Nijemci. U 85. minuti Rink ne koristi izvrsno ubačenu loptu Dariusza Wosza te do kraja susreta ostaje rezultat 1:1.

S obzirom da je na početku utakmice izgledalo da od nogometa neće biti ništa, utakmica je ipak u nastavku donijela i igru, i izjednačujući pogodak Hrvatske. Svakoj je momčadi pripalo po jedno poluvrijeme, i svaka od momčadi može žaliti za nekim svojim izglednikm prilikama, pa je zato rezultat sasvim dobar pokazatelj što se zbivalo na terenu.

Što se tiče hrvatske reprezentacije, večerašnja igra daje naslutiti da "vatreni" još imaju i snage i želje, i da bi kriza igre i rezultata mogla postati prošlost.

Izjave nakon utakmice

Niko Kovač (Snimio: Dražen Patarčić)

Niko Kovač, Hrvatska: "Ovo mi je bila prva utakmica na ovoj poziciji na kojoj ja i inače igram, i isto tako je bila prva utakmica s novim dresom, broj deset. Prvo poluvrijeme je bilo loše, dok smo u drugom poluvremenu pokazali da znamo, pogotovo kad je teren bio puno bolji za igru. Zadovoljan sam svojom igrom, pogotovo postignutim pogotkom, a nakon odličnog centaršuta nije bilo teško zabiti gol."

Davor Šuker, Hrvatska: "Rezultatom moramo biti zadovoljni jer smo ipak igrali s aktualnim prvakom Europe. Igralo se po jednom teškom terenu i jakoj kiši, koja je onemogućila dobar nogomet u prvom poluvremenu. S drugim poluvremenom sam u potpunosti zadovoljan, osim mojom i Bokšićevom propuštenom prilikom. Imali smo priliku pobijediti Njemačku što, nažalost, nismo iskoristili. U prvom poluvremenu su se Nijemci bolje privikli na loš teren, a na našoj polovici bilo je puno više vode i bilo je zaista vrlo teško igrati. Kad se u drugom poluvremenu teren malo popravio odigrali smo kvalitetno i na kraju možemo možda i biti malo nezadovoljni rezultatom.

Lothar Matthäuss, Njemačka: "U prvom poluvremenu smo bili prisiljeni igrati duge lopte jer je u protivnom svaku loptu bilo nemoguće kontrolirati. S obzirom na izuzetno teške uvjete za igru, mislim da smo odigrali jako dobro u prvom poluvremenu, a najbolji dokaz je postojala samo jedna prilika Hrvatske u tom dijelu susreta. Napadači su bili malo odsječeni, ali to je bilo zbog lošeg terena. Prije izjednačujućeg pogotka bili smo dva puta u prilici za postizanje pogotka, što nismo iskoristili. Momčad je u ovoj utakmici odigrala puno zrelije nego protiv Nizozemske, i to je u svakom slučaju korak unaprijed. Nakon primljenog pogotka došlo je do pada koncentracije i do brzog gubljenja lopti, pogotovo u obrambenom dijelu igre. Iz takvih situacija reprezentacija Hrvatske je došla do nekoliko zrelih prilika, koje nisu iskoristili."

Erich Ribbeck, njemački izbornik: "Obje su momčadi dale sve od sebe, što nije uvijek slučaj u prijateljskim susretima. POhvalio bih glavnog suca jer teško je donositi praveodluke u tako teškim uvjetima. Što se same utakmice tiče, mi smo u prvom dijelu kontrolirali igru i postigli pogodak koji nije bio posve nezaslužen. Tipično je što je do izjednačenja došlo iz kontranapada, greškom Ziegea. On je propustio loptu i pao je gol. Vrlo sam zadovoljan pristupom igrača u teškim uvjetima."

Miroslav Blažević, hrvatski izbornik: "Zadovoljan sam s obzirom na abnormalne uvjete. Istina je da se Njemačka brže snašla i to je uvjetovalo njihovo vodstvo. Možda sam i subjektivan, ali moj je dojam da smo mi u drugom poluvremenu imali inicijativu i to smo potvrdili pogotkom. Slažems e da su igrači dali sve od sebe. Koristim također priliku da uvjerim goste da u Hrvatskoj imaju velikih simpatija i da im želimo da zadrže europski naslov, a po ovoj utakmici vidio sam da to mogu. S našim mladim rudnikom, mladim igračima, sam jako zadovoljan."

Reprezentacija - prijateljske utakmice

26.03.2024.
Egipat2:4Hrvatska
23.03.2024.
Hrvatska5:4 **Tunis
16.11.2022.
Saudijska Arabija0:1Hrvatska
29.03.2022.
Hrvatska2:1Bugarska
26.03.2022.
Hrvatska1:1Slovenija
06.06.2021.
Belgija1:0Hrvatska
01.06.2021.
Hrvatska1:1Armenija
11.11.2020.
Turska3:3Hrvatska
07.10.2020.
Švicarska1:2Hrvatska
19.11.2019.
Hrvatska2:1Gruzija
11.06.2019.
Hrvatska1:2Tunis
31.05.2019.
Omiš0:5Hrvatska
15.10.2018.
Hrvatska2:1Jordan
09.10.2018.
Bjelovar1:15Hrvatska
06.09.2018.
Portugal1:1Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.08.2011. u 21:37
    zanimljiv dizajn :D
    Obrisan korisnik