Ostali sportovi

Plivanje OI: Hoogenband 47.84 na 100 slobodno!

Boris Bilas • utorak, 19.09.2000.


Pieter van den Hoogenband

Sjajno je počeo današnji dan plivačkog natjecanja OI. Prvo je Duje Draganja u prvoj polufinalnoj utrci na 100 slobodno popravio svoj hrvatski rekord kojeg je postavio u kvalifikacijama. Novi rekord sada iznosi 49.67, što je Duji bilo dovoljno za odlično 11. mjesto. Za mladog 17-godišnjeg Splićana ovaj je rezultat ravan osvajanju medalje jer u ovakvoj konkurenciji i sam ulazak u polufinale bio je pravi pothvat.

Nakon Draganje u drugoj polufinalnoj grupi plivao je jučerašnji heroj Pieter van den Hoogenband. Nizozemac je uvjerljivo pobijedio i uz to je i postao prvi čovjek u povijesti koji je 100 m slobodno otplivao ispod 48 sekundi - Hoogenbandov novi svjetski rekord iznosi 47.84, što je za 34 stotinke brže od rekorda koji je Michael Klim postavio prvog dana natjecanja. Uz Hoogenbanda, u finale na 100 slobodno plasirali su se i druga dva favorita: Michael Klim i Aleksandar Popov.

U finalu na 200 m delfin Amerikanac Tom Malchov je srebrnu medalju iz Atlante pretvorio u zlatnu, a uz to je isplivao i novi olimpijski rekord koji sada iznosi 1:55.35. Srebro je osvojio Ukrajinac Silantijev (1:55.76), a za novo slavlje domaćina pobrinuo se Justin Norris, koji je s vremenom 1:56.17 iznenađujuće osvojio brončanu medalju. Branitelj naslova iz Atlante, legendarni Dennis Pankratov, je odlično krenuo u utrku te je nakon 100 metara bio u vodstvu, ali do kraja ipak nije imao snage te je završio na sedmom mjestu.


Susie O’Neill

Australci su slavili i zlato Susie O’Neill, koja je u finišu utrke bila na 200 m slobodno brža od Slovakinje Martine Moravcove. O’Neill je za zlato morala plivati 1:58.24, a Moravcova za srebro 1:58.32. Brončanu medalju osvojila je Claudia Poll, koja je za Moravcovom zaostala samo pet stotinki.

U drugom ženskom finalu vidjeli smo dominantnu pobjedu Ukrajinke Jane Kločkove na 200 mješovito. 18-godišnja Kločkova je tako, nakon zlata na 400 mješovito, osvojila i zlato u dvostruko kraćoj disciplini. Ovoga puta nije oborila svjetski rekord nego "samo" olimpijski koji sada iznosi 2:10.68. Druga je bila Rumunjka Beatrice Caslaru (2:12.57), a još jednu medalju SAD-u donijela je Cristina Teuscher, osvojivši brončanu medalju (2:13.32).

Prije posljednje finalne utrke dana vidjeli smo i polufinala na 200 m delfin za plivačice i 200 m prsno za plivače. Kod plivačica ponovno je glavnu ulogu imala Susie O’Neill, koja je nakon pobjede na 200 m slobodno bila najbrža i u polufinalu 200 m delfin.

Na 200 m prsno iznenađenje se dogodilo već u kvalifikacijama, kada u polufinale nije ušao jedan od favorita za zlato, Rus Sloudnov. Tako je, prema očekivanju, u polufinalu najbrži bio pobjednik na 100 m Talijan Fioravanti, a drugo vrijeme je također imao Talijan, Rummolo.

Zadnja finalna utrka dana bila je prava poslastica. Štafeta 4x200 slobodno trebala je još jednom podvrditi dominaciju australskog plivanja. Tako je i bilo, domaća štafeta u sastavu Thorpe, Klim, Pearson, Kirby uvjerljivo je osvojila prvo mjesto, a pritome su oborili i svjetski rekord koji sada iznosi 7:07.05. I dok je zlato bilo odlučeno već nakon što je Ian Thorpe predao štafetu Michelu Klimu, za srebrnu i brončanu medalju vodila se velika borba između štafeta SAD-a, Nizozemske, Italije i Velike Britanije. Nakon uzbudljivog finiša do srebra su došli plivači SAD-a (7.12:64), a broncu su osvojili Nizozemci na krilima Pietera van den Hoogenbanda (7:12.70).

Sutra je na rasporedu "hrvatski dan" u Aquatic centru, naime u bazen će skočiti Gordan Kožulj i Marko Strahija u njihovoj disciplini - 200 m leđno. Osim njih, u kvalifikacijama će nastupiti i Krešimir Čač na 200 m mješovito. Od finalnih utrka najzanimljivija će sigurno biti ona na 100 m slobodnio gdje se očekuje odgovor Aleksandra Popova i Michaela Klima na današnji rekord Pietera van den Hoogenbanda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!