Nogomet

Klasnić i Šokota najbolji, Olić mora bolje

Tomislav Pacak • četvrtak, 29.04.2004.

Hrvatska je u Skopju došla do svoje prve pobjede u 2004. godini, zaslugom Ivana Klasnića koji je u 32. minuti pogodio mrežu Makedonaca što je ujedno bio i jedini pogodak na utakmici. Pogledajmo individualni učinak "kockastih"...

Slika 3 od 3.
Foto: Baldo Leburić

Tomislav Butina 6: Prvi pričuvni vratar hrvatske reprezentacije nije imao puno posla u prvom dijelu, no pri nekoliko pokušaja Šakirija nije djelovao previše sigurno. Također, udarac Čadikovskog prošao je pored Butine, pa je gol morao spašavati Tomas.

Joseph Didulica 6: Australski Hrvat zapravo uopće nije imao posla, tek je par puta na vrijeme izašao s gola i pokupio visoke lopte. Najvažnije, u svom debiju nije primio pogodak, iako mu Makedonci nisu dali šansu da pokaže je li ili nije vrijedan hrvatskog nacionalnog dresa.

Mario Tokić 7: Libero Barićeve momčadi bio je danas najpouzdaniji obrambeni igrač Hrvatske, pravovremen u startovima i s odličnim predviđanjem igre. Nakon dobrog nastupa protiv Turske, te ovog protiv Makedonije, Tokić se sve više nameće stručnom stožeru.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Stjepan Tomas 6: Odigrao onako kako i inače igra - sigurno, čvrsto u obrani i s malo rješenja kada treba krenuti prema naprijed. Napadači Makedonije se nisu naigrali, što je djelomično i zasluga Tomasa.

Dario Šimić 6: Poput Tomasa, imao malo pravih obrambenih zadaća, a te je obavio besprijekorno. U par navrata djelovao malo izgubljeno na lijevom boku, gdje ga je ovom prilikom gurnuo Barić.

Josip Šimunić 6.5: Od svih obrambenih igrača pokazao je najviše znanja kad je trebalo odigrati prema naprijed, a u obrani je bio neprelazan. Ipak, treba još malo poraditi na disciplini, opet je imao jedan neoprezan start u šesnaestercu kakvi se ne smiju događati na Euru.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Boris Živković 6: Kapetan je odigrao prosječnu utakmicu. Nije puno sudjelovao u kreiranju igre, a Makedonci nisu bili dovoljno opasni da bi Živković imao puno posla u obrani. Nekoliko puta se zaigrao s loptom na polovici Hrvatske, što je umalo rezultiralo prigodama za Makedoniju. Kvalitetnija reprezentacija takve bi greške skupo naplatila.

Igor Tudor 6: Još jedan od onih koji su odigrali prosječnu utakmicu s par bljeskova. Tudor je jedan od rijetkih koji su sposobni okrenuti stranu, dati dobru loptu na bok, ali čini se da fizički još nije spreman dominirati terenom kao što smo navikli.

Nenad Bjelica 6: Svidio se u početku drugog dijela, djelovao kao pravi vezni igrač, vraćao se po loptu i proslijeđivao je dalje. Kako je vrijeme odmicalo bivao je sve neprimjetniji, ne bi bilo loše da je probao igrati malo ofenzivnije. Pokazao da ima svoje mjesto u ovoj reprezentaciji.

Darijo Srna 6.5: Kao i uvijek, Srna je bio jedan od najaktivnijih, nekoliko je puta probio bok, a izveo je i korner nakon kojeg je postignut pogodak. Aktivan i u obrani i u napadu, jedan od boljih.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Niko Kovač 6: Nije se nametnuo u sredini terena, ali kao i uvijek dosta pretrčao osujetivši pritom puno napada domaćih. Odigrao je nekoliko dobrih pasova "iz prve", ali nije i neće biti rješenje za kreativca u veznoj liniji.

Jerko Leko 6: Ponovno nije bio dominantan kao što bi se moglo očekivati od tako uvaženog prvotimca Dynama iz Kijeva. Presjekao nekoliko napada domaćih, ali jednostavno premalo kontakta s loptom da bi zaslužio bolju ocjenu.

Milan Rapaić 6: Miki je imao jedan od svojih slabijih dana, nije mu puno toga polazilo za nogom, a pritom je dosta kočio igru vezne linije. Osim Rapaića, veznjaci su se brzo rješavali lopte dok ju je on "carinio". Ipak, iz nekoliko slobodnih udaraca podsjetio koliko kvalitetni njegovi ubačaji mogu biti.

Slika 5 od 6.
Foto: Dražen Patarčić

Marko Babić 6: Bio sve bolji kako je vrijeme odmicalo, čini se kao da njegovi potencijali nisu adekvatno korišteni. Imao sjajnu priliku pri kraju susreta, ali on ipak nije strijelac.

Ivan Klasnić 7: Igrač utakmice, i zbog pobjedničkog pogotka i zbog cjelokupnog dojma. Klasnić je zaista kvalitetan napadač, uz probojnost i nos za gol krasi ga i odličan pas, nije čudno što je Ailton postigao toliko pogodaka u Bundesligi ove sezone.

Ivica Olić 5: Da je pogodio ono što je kao napadač morao, dobio bi ocjenu 8. Tri "mrtve" šanse, nula golova - slab učinak za jednog centarfora. Pogotovo zabrinjava Olićeva reakcija kod druge prilike, kad se nije mogao odlučiti između driblinga i udarca, pa je samo predao loptu Miloševskom. Takav Olić neće imat puno mjesta pored Klasnića, Šokote i Prše.

Tomo Šokota 7: Uz Klasnića, najbolji pojedinac susreta. Nije postigao pogodak, ali pokazao je sjajan dar za asistencije, puno je sudjelovao u igri i to baš onako kako "sidrun" treba - primao je lopte leđima okrenut golu i brzo ih proslijeđivao dalje. Šokota je velika snaga Hrvatske uoči Portugala.

Giovani Rosso: Ostao bez ocjene, u desetak minuta nije stigao napraviti nešto dobro (ili loše) po čemu bi ostao zapamćen.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!