Sportnet

Zvijezde Eura - David Beckham

Tomislav Pacak • subota, 01.05.2004.

Vođa engleske nogometne reprezentacije, David Beckham odličan je nogometaš, no planetarnu popularnost stekao je jednim dijelom i zbog stvari koje nemaju veze s nogometom. Predstavljamo vam najpopularnijeg nogometaša svijeta...

Beckham je uvijek na naslovnicama, ali za razliku od ostalih nogometaša, on je tamo rijetko kada zbog - nogometa. Nova frizura, novi stil odijevanja, nova svađa sa slavnom suprugom Victorijom...sve to i mnogo više zanima ljude kojima inače nogomet ne predstavlja ništa u životu. No pri tome se nekad zaboravlja da je veznjak Reala na prvom mjestu dobar nogometaš.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Njegova nogometna karijera sve do prošlog ljeta bila je vezana samo za Manchester United, s kojim je osvojio gotovo sve što se moglo, uključujući i Ligu prvaka 1999. pobjedom protiv Bayerna na Nou Campu. U tom periodu dominacije Manchester Uniteda u europskom i pogotovo engleskom nogometu, Beckham je bio jedan od ključnih dijelova Fergusonove slagalice, igrač koji je zajedno sa Scholesom, Giggsom, Buttom i Nevilleom odrastao u Unitedu i s kojima je iz godine u godinu skupljao trofeje.

Beckham nije kompletan nogometaš, štoviše, u dosta nogometnih elemenata nije ni blizu najboljih veznjaka svijeta, no status (nogometne) zvijezde stekao je zahvaljujući nevjerojatnoj desnici. Niti jedan igrač nema tako precizan centaršut, bilo iz prekida ili igre, o čemu mogu posvjedočiti Yorke, Cole, Van Nistelrooy, Ronaldo i drugi napadači koji puno svojih golova mogu zahvaliti upravo Beckhamu.

Manchester United se prošlog ljeta odlučio na neočekivan potez, za 25 milijuna funti je prodao ljubimca navijača najvećem europskom rivalu, Realu iz Madrida, koji je tako upotpunio svoju kolekciju zvijezda (Zidane, Raul, Figo, Ronaldo). Beckham je u Realu dokazao da je svestran nogometaš - kako je na desnom krilu standardan Figo, Beckham je pomaknut u sredinu terena gdje nema toliko prostora za centaršute, ali neumorno trči i radi za kolektiv.

Ipak, prva sezona u Realu nije lagana za Beckhama, nakon što se adaptirao na španjolski stil igre, krenuli su loši rezultati Reala (poraz u finalu Kupa, ispadanje iz Lige prvaka, kriza u prvenstvu), na što su se nadovezali i novinarski tračevi o preljubu pa je uz nogomet morao misliti i na brak. Beckham se zasigurno nada kako će okus teške sezone isprati dobar nastup Engleske na Euru...

A što se dresa reprezentacije tiče, Beckham je tu imao svojih uspona i padova. Najteži trenutak u karijeri stigao je za vrijeme SP-a u Francuskoj kada je u susretu osmine finala protiv Argentine Beckham dobio crveni karton zbog udaranja Simeonea, nakon čega je Engleska ispala poslije izvođenja jedanesteraca. U zemlji je etiketiran kao glavni krivac za ispadanje Engleske, i neko je vrijeme bio meta novinarskih i navijačkih kritika.

Međutim, vrijeme liječi sve rane, Beckham je nastavio s dobrim igrama za United, preslikao to i u reprezentaciju, gdje je uskoro postao glavna zvijezda i kapetan momčadi. Na Otoku se upravo od njega očekuju velike stvari na Euru, a na Beckhamu je da pokaže je li u Realu napredovao kao igrač i može li povesti svoju reprezentaciju do najviših stepenica...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!