Carlsberg Euro 2004

Cristiano Ronaldo - novi portugalski "čarobnjak"

Marin Vuković • petak, 07.05.2004.

Mlada portugalska zvijezda Manchester Uniteda Cristiano Ronaldo, punim imenom Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro, rođen je 5. veljače 1985. godine u Madeiri, a malo je poznato da je svoje ime dobio po bivšem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu. Svoju nogometnu karijeru započeo je u Nacionalu, no već u 11. godini života preselio se u puno poznatiji i veći klub - Sporting iz Lisabona...

Za Sporting je debitirao 15. kolovoza 2001. godine kao 16-godišnjak u utakmici protiv drugoligaša Atletica. U prvoj prvoligaškoj utakmici za Sporting postigao je dva pogotka u pobjedi od 3:0 protiv Moreirensea.

Slika 1 od 1.

Iako ga je Manchester United pratio već neko vrijeme, trenutak koji će mu promijeniti život zbio se u ljeto 2003. godine. Tada je na otvorenju svog novog stadiona Sporting ugostio Manchester United. Ronaldo je svojom igrom zadivio kako menadžera Alexa Fergusona, tako i igrače Uniteda. Ostat će zabilježeno kako je kapetan Manchestera Roy Keane nakon utakmice imao samo riječi pohvale za nastup mladog Portugalca. Na putu kući iz Portugala, igrači Uniteda otvoreno su od Alexa Fergusona zatražili da potpiše ugovor s Ronaldom. Njegova brzina, odlična igra s obje noge i mogućnost igre na oba krila ili kao napadač činile su se savršenim osobinama za igrača kakvog je tražio Ferguson.

Stoga, na sljedeći korak Unitedova menadžera nije trebalo dugo čekati. U kolovozu prošle godine Manchester United potpisao je ugovor s Ronaldom za čak 12,2 milijuna funti, čime je Cristiano Ronaldo postao najskuplji tinejdžer u engleskom nogometu ikad. Nakon što je potpisao ugovor, Ronaldo nije mogao sakriti zadovoljstvo: "Ovo je najveći klub na svijetu i zato sam izabrao potpisati baš za njih."

Nakon što je toga ljeta David Beckham potpisao za Real Madrid, Ronaldo je preuzeo upravo njegov dres i njegovu sedmicu, a mnogi su već tada proricali da će Ronaldo biti novi Beckham. Prve partije u crvenom dresu pokazale su ogroman talent mladog portugalskog veznjaka. U novinama koje su dotad kritizirale prodaju Davida Beckhama sada su se pojavili naslovi: "Kome treba Beckham kad imamo Ronalda?"

U svojoj prvoj sezoni u Unitedu Ronaldo je dosad odigrao 31 utakmicu i postigao četiri pogotka. Budući da predstavlja jedan od stupova na kojima gradi novi, pomlađeni Manchester United, Alex Ferguson ga je u nekim utakmicama odmarao i bio oprezan s količinom pritiska kojeg će staviti na leđa ovog 19-godišnjeg igrača.

Kao reprezentativac Portugala Cristiano Ronaldo je prošao sve mlađe uzraste, a njegove odlične predstave nagrađene su i pozivom u A reprezentaciju. Dogodilo se to u kolovozu 2003. godine, nakon spomenute odlične Ronaldove predstave protiv Manchester Uniteda. Od tada je zabilježio još samo jedan nastup i to u prijateljskoj utakmici protiv Engleske. Nakon što je zbog ozljede otkazao nastup protiv Švedske, portugalski izbornik Felipe Scolari bio je ljut i razočaran, spomenuvši čak da bi Ronaldo mogao biti izostavljen s liste igrača koji će nastupati za Portugal na europskom prvenstvu. Nadamo se da se takav rasplet ipak neće dogoditi te da će Ronaldo biti jedna od mladih zvijezda Eura 2004.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!