Carlsberg Euro 2004

Predstavljamo sudionike Eura 2004. - Češka

Hrvoje Pavić • petak, 07.05.2004.

Češka je zasigurno jedna od reprezentacija koje će u Portugalu igrati bitnu ulogu. Po mnogima čak i kandidat za naslov, no u svakom slučaju selekcija koja može iznenaditi i najjače, Češka se nalazi u skupini "smrti'' u kojoj ''tulipani'' i ''Elf'' neće imati lagan posao protiv Nedveda i društva…

Češki nogomet ima dugu tradiciju u kojoj je bilo i velikih trofeja. Česi su, tada još kao Čehoslovačka, 1976. na Europskom prvenstvu u Jugoslaviji protiv Njemačke u finalu nakon jedanaesteraca osvojili prvo mjesto. Nijemci su im se revanširali točno dvadeset godina poslije kada su ih na Wembleyu u finalu porazili 2:1. Nakon tog poraza Česi su zapali u malu krizu te se nisu uspjeli plasirati na Mundial u Francuskoj 1998. , no već dvije godine nakon toga bili su na Euru 2000 u Nizozemskoj i Belgiji gdje nisu uspjeli proći vrlo tešku skupinu. Od domaćina Nizozemaca izgubili su u zadnjoj minuti, a isto su tako dobro namučili i buduće pobjednike Francuze. Na kraju su pobijedili Dansku, što je bilo dovoljno za treće mjesto u skupini i prerano pakiranje kovčega. Nakon toga još je jedno svjetsko prvenstvo prošlo bez njih, Česi nisu vidjeli Koreju i Japan.

Opet je došlo vrijeme Europskog prvenstva i Česi su se opet kvalificirali. Čini se da im puno bolje "leže" europska nego svjetska prvenstva. Kada su saznali koje su ekipe sa njima u trećoj kvalifikacijskoj skupini za Portugal vjerojatno je puno igrača pomislilo da će biti veliki uspjeh ako se uspije uhvatiti drugo mjesto za dodatne kvalifikacije. Na kraju je ispalo da su se Česi prošetali kroz svoju grupu, te da su se jedino namučili kada su igrali protiv Nizozemaca u Nizozemskoj. Rezultat je tada bio 1:1, ali su zato Česi uspjeli 10.9. 2003. u Pragu deklasirati Nizozemce s 3:1 te tako uzeti prvo mjesto u skupini. S ostalim suparnicima nisu imali većih problema jer su sve pobjeđivali s dva ili tri gola razlike osim Austrije u zadnjem kolu koju su pobijedili s 3:2, no ta utakmica ionako nije o ičemu odlučivala.

Češka broji 10.249.300 stanovnika od kojih je 330.360 registirano u nogometnom savezu koji je osnovan 1901. godine. U 3.958 registriranih klubova igra 1.658 profesionalnih nogometaša.
Put do Eura:
Moldavija - Češka 0:2
Češka - Bjelorusija 2:0
Nizozemska - Češka 1:1
Češka - Austrija 4:0
Češka - Moldavija 5:0
Bjelorusija - Češka 1:3
Češka - Nizozemska 3:1
Austrija - Češka 2:3

Konačan popis od 23 igrača koji će ići na Euro još nije gotov, ali se otprilike zna "kostur" momčadi koja će braniti boje Češke u Portugalu. Od vratara bi na tom popisu sigurni trebali biti Blazek i Čeh. Od braniča na popisu će skoro sigurno biti Bolf, Grygera, Hubschman, Jiranek i Ujfaluši. Obrana im nije najjači dio momčadi, ali to će nadoknaditi s odličnom veznom linijom i vrlo dobrim napadom. Za Češku će u Portugalu igru "krojiti" vezni igrači koji su trenutnu u samom vrhu svjestkog nogometa. Kao najzvučnije ima među veznjacima svakako se ističe Pavel Nedved koji beskompromisno razgrađuje protivničke napade, perfektnim pregledom igre i točnim pasom gradi napade, odmjerenim i razornim udarcem postiže golove, a uz sve to trči i bori se jednako svih 90 minuta utakmice.

Tu su još Marek Jankulovski iz Udinesea i odlični Tomas Rošicky iz Borussije Dortmund koji će tek postati velike zvijezde. Na popisu se našlo još i par dobro poznatih imena. Iskusni Poborsky, Šmicer i Galašek koji će zasigurno svojim iskustvom pridonijeti mirnoći u igri momčadi. Od relativno nepoznatih imena među veznim igračima tu su Jarošik i Vachousek.

Kao što smo rekli napad je isto vrlo dobar jer je sastavljen od provjereno dobrih igrača. Tu su Baroš iz Liverpoola, Lokvenc i Heinz te češko najjače oružje, gorostas Dortmunda, Jan Koller. Veliki Čeh sa svojom visinom i snagom razgrće pred sobom svaku obranu. Igra glavom mu je najjači adut, no on je isto tako odličan u igri nogom, a dosta je i brz za nogometaša njegovih dimenzija.

To je bilo 19 igrača koji bi trebali biti na konačnom popisu, no zasigurno će izbornik Karel Bruckner napraviti još neke izmjene prije samog prvenstva. Netko će sa popisa otpasti, a neka će se nova imena pojaviti. Česi su u svojim pripremama za Euro igrali sa Italijom u gostima te prikazali vrlo dobar nogomet. Konačan rezultat bio je 2:2, a Česi su dvaput uspjeli stići prednost domaćina. Njihovi izgledi na Euru u skupini D nisu loši. Istina je da su Nizozemska i Njemačka snažne momčadi, no Česi igraju vrlo dobar nogomet i ne bi trebali imati većih problema. Nijemci su protiv Rumunjske (1:5) pokazali kakvo je stanje u ''Elfu'', Nizozemci su već postali mušterija, pa bi najveći problem mogla biti Latvija. O njim nitko puno ne zna, a svoju su snagu pokazali protiv Turske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!