Carlsberg Euro 2004

Zvijezde Eura - Francesco Totti

Vedran Stilin • nedjelja, 16.05.2004.

Jedan od najboljih nogometaša današnjice ovoga ljeta će imati priliku pokazati svu svoju raskoš sa svojom Italijom na skupu najboljih reprezentacija Europe u Portugalu. Igrač je to zbog kojega je mijenjana dugogodišnja tradicija obrambenog stila talijanskog nogometa...

Upravo je Francesco Totti jedan od najzaslužnijih što je Apeninski poluotok počeo sve više ulagati u napadački stil modernog nogometa, za razliku od prijašnjih godina kada je rezultat 1:0 činio Talijane sretnima. Podvučen debelom crtom Totti je okarakteriziran kao mozak reprezentacije i jedan od rijetkih ljudi koji svojim izvanrednim vješinama sam može dobivati susrete.

Rođen je 27.09.1976 i od malih nogu je navijao za klub u kojemu je danas kapetan. Prošao je sve uzraste Romine nogometne škole da bi sa 16 godina dobio priliku prvi puta zaigrati za najbolju momčad Olimpica. U ožujku 1993., na gostovanji u Bresciji, tada golobradi Totti prvi puta zadobiva trenerovo povrejenje. Godinu dana kasnije 17-godišnji Totti je već sakupio 21 nastup i četiri puta se upisao u listu strijelaca. Od tada je postao nezaobilazna karika momčadi iz Rima.

Pozivan je u sve reprezentativne kategorije, a s onom do 18 godina je postao i viceprvak Europe kada su u finalu izgubili od Španjolske 4:1. Upravo je Totti postigao jedini pogodak za Talijane. Ono što mu nije tada uspjelo ostvarilo se tri godine poslije te je za U-21, ponovno protiv Španjolaca, pogodio u finalu Eura i nakon boljih izvođenja jedanesteraca Italija je postala prvak. Debi u A reprezentaciji je imao u kvalifikacijama za Euro 2000. protiv Švicarske. Reprezentacija Azzura je nezamisliva bez njega od tada.

2000. godine osvaja sa svojom Romom naslova prvaka Italije, nakon sušnih 17 godina, a sve je to uljepšao nagradom najboljeg nogometaša Italije u istoj sezoni. U kvalifikacijama za predstojeći Euro se nije baš previše naigrao, jer su ga ozljede namilosrdno pogađale. No, svejedno će on biti spreman da pokaže cijeloj Europi i svijetu kako Talijani znaju igrati nogomet u kojemu nije samo cilj dati gol više od protivnika, već je cilj nadigravati se i sa što ljepšim potezima dobivati susreta. Upravo zbog toga je Francesco Totti vođa te reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!