Vodeni sportovi

U Zadru počinje Svjetsko prvenstvo klase 470

Igor Dragozetić • petak, 07.05.2004.

Današnjim premjeravanjima u Zadru počinje Svjetsko prvenstvo klase 470 na kojoj će nastupiti više od 140 posada, koje dolaze iz 41 zemlje svijeta.

Najviše predstavnika imaju Japanci koji se u Zadru predstavljaju s 11 posada. Osim borbe za naslov svjetskog prvaka ovo prvenstvo nosi i 6 viza za Olimpijadu kod jedriličara te 5 olimpijskih mjesta kod jedriličarki.

Slika 1 od 1.

Ulogu favorita kod jedriličaki imaju Grkinje Sofia Bekatorou i Emilia Tsoulfa koje već godinama vladaju i dominiraju ovom klasom, a u Hrvatskoj će pokušati doći do petog naslova svjteskih prvakinja u nizu. Osim njih u borbu za vrh trebale bi se uključiti Francuskinje Ingrid Petitjean i Nadege Douroux koje dolaze u Zadar nakon pobjede na regati u Hyeresu. Do medalje bi mogle i Ruskinje Vlada Ilienko i Natalia Gaponovich te aktualne olimpijske pobjednice Jenny Armstrong i Belinda Stowell.

Neizvjesna bitka za prvaka očekuje se kod jedriličara gdje gotovo petnaestak posada ima objektivnih razloga nadati se uspjehu. Ipak prvi favoriti su Australci Nathan Wilmot i Malcolm Page, koji su ujedno i najbolje plasirana posada prema ISAF ljestvici. Uz njih valja istaći Šveđane, Johana Molunda i Martina Anderssona koji dolaze nakon pobjeda na dvije predolimpijske regate, te Nicka Rogersa i Joea Glanfielda iz Velike Britanije, pobjednike ovogodišnjeg, 35. Trofeja princeze Sofije. Oči su uprte i prema Ukrajincima Eugeniju Braslavetsu i Igoru Maviyenku, te naravno aktualnim prvacima Gabriu Zandoni i Andrei Traniju iz Italije.

Slika 2 od 2.

Hrvatsku predstavlja devet posada, od kojih jedna ženska i osam muških. Naše jedine predstavnice su Jasna Šupuk i Nevenka Ćuk. Jedriličare će predvoditi olimpijci Tomislav Bašić i Petar Cupać koji će na domaćem terenu željeti potvrditi svoju kvalitetu te svjetski juniorski prvaci Šime Fantela i Igor Marenić. Nastupit će i juniorski viceprvaci svijeta Ante Ćesić i Ante Kujundžić te Krešimir Đakulović i Luka Dogan, Krešimir Kunda i Ivan Kunić, Toni Bulaja i Šime Stipaničev, Dan Lovrović i Damir Nakrst te Matija Longin i Pavle Kostov.

Svečano otvaranje predviđeno je za nedjelju dok, natjecanje na 34. Svjetskom prvenstvu klase 470 započinje u ponedjeljak kvalifikacijskim jedrenjima koja traju do četvrtka kada počinje finalna faza takmičenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!