EP 2004., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 1. kolo, 13.06.2004., Leiria, stadion Dr.Magalhaes Pessoa, gledatelja: 24.000
Suci: Lucilio Cardoso Cortez Batista, Leite Ribeiro, Silva Cardinal (svi Portugal)
Hrvatska
Hrvatska
0:0(0:0) Švicarska
Švicarska

Švicarska - Hrvatska: Remi i s igračem više

Bernard Jurišić, Bojan Purić • nedjelja, 13.06.2004.

Švicarska
Hrvatska
Švicarska
13
(do 61')
22
(do 74')
18
(do 46')
Pričuvni igrači
Trener
Otto Barić
1
Jörg Stiel
17
Christoph Spycher
20
Patrick Müller
2
Bernd Haas
5
Murat Yakin
18
Benjamin Huggel
6
Johann Vogel
8
Raphael Wicky
(do 83')
10
Hakan Yakin
(do 86')
11
Stephane Chapuisat
(do 54')
9
Alexander Frei
Pričuvni igrači
16
Fabio Celestini
54'
4
Stephane Henchoz
83'
15
Daniel Gygax
86'
Trener
Jakob Kuhn

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Hrvatska nogometna reprezentacija propustila je veliku prigodu na svom prvom nastupu u sklopu Europskog prvenstva. U utakmici koju smo morali dobiti, dodatno olakšanje donio je i crveni karton Vogelu u 50. minuti, no naši nogometaši nisu znali brojčanu prednost pretočiti u materijalnu korist.

Otvaranje utakmice donijelo je slobodan udarac s ruba šesnaesterca već u 2. minuti, no Bjelica nije opasnije ugrozio Stiela. Švicarci opasno prijete u 15. minuti - tada duga lopta iz srednjeg reda naših protivnika preskače Roberta Kovača i dolazi do Freia koji ulazi u šesnaesterac, opasno puca, ali Butina dobro reagira. Hakan Yakin šalje opasnu okomicu u naš šesnaesterac u 20. minuti, no Butina je pravovremen u istrčavanju.

Slika 4 od 4.
Foto: Goran Pervan

Najveću prigodu u prvom dijelu Švicarci su imali u 25. minuti. Hakan Yakin izvodi korner, a Haas na rubu peterca glavom slabo zahvaća loptu u naletu.

Naši se bude sredinom prvog dijela. Najprije Pršospušta za Šokotu koji puca u Stiela, nakon čega Bjelica u tri navrata šalje upotrebljive lopte napadačima. U 34. i 36. minuti nakon kornera promašuju Šimunić i Niko Kovač, a najbolju prigodu na utakmici promašio je Ivica Olić u 39. minuti. Bjelica ubacuje iz slobodnog udarca, čak trojica naših igrača uspjevaju izbjeći zaleđe, Šimunić glavom tjera Stiela na tešku obranu, a Olić usamljen s dva metra pogađa gredu.

Na poluvremenu nezamjetnog Olića Barić mijenja Rapaićem, koji u utakmicu ulazi glupošću, nepotrebnim žutim kartonom na centru, zbog igranja rukom. U 50. minuti dolazi trenutak koji nam je dodatno nahranio optimizam. Vogel zbog nabivanja lopte s mjesta prekršaja zaražuje drugi žuti i crveni karton. Kvalitativnu prednost "podebljala" je i kvantitativna, nadali smo se da je vrijeme da švicarski vrata kapitulira.

Slika 2 od 2.
Foto: Goran Pervan

Uz ova dva žuta kartona na samom startu, portugalski sudac razmahao se njima i podijelio još dva našim igračima potpuno nepotrebno, valjda pokušavajući kompenzirati brojčanu prednost koju je isključenjem "donirao" Hrvatskoj. Srećom, na vrijeme je prestao, valjda i sam shvativši da su četiri žuta i jedan crveni karton u samo četiri minute - malo previše.

U 57. minuti Šokota prebacuje loptu Prši na udarac, no Stiel lako hvata. Sedam minuta kasnije, Mornar konačno prolazi po desnoj strani i ubacuje loptu u sredinu, no Niko Kovač slabo puca i smeta bolje postavljenim napadačima u sredini. Švicarci prijete iz slobodnog udarca preko Hakana Yakina u 65. minuti, no Butina je vrlo koncentriran. Šokota si je sam stvorio poziciju za udarac u 67. minuti, "zavaljavši" dvojicu Švicaraca na ulazu u šesnaesterac, no neprecizno je pucao.

Slika 3 od 3.
Foto: Goran Pervan

U zadnjih deset minuta čak smo mogli izgubiti i jedan bod. Huggel u 77. minuti šalje bombu sa dvadesetak metara, a naš vratar teškom mukom odbija loptu u korner.

Pet minuta kasnije Hakan Yakin dolazi do lopte pored dvojice naših obrambenih igrača, stvara poziciju za udarac, no u posljednji trenutak Robert Kovač ulazi u udarac i spašava našu mrežu i ipak ostavlja nadu da protiv Francuza i posebno Engleza možemo do bodova koji će nas odvesti u četvrtfinale.

EP 2004. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Engleska 14:2+23
2Hrvatska 34:6-22
3Francuska 12:201
4Švicarska 10:001

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!