EP 2004., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 2. kolo, 17.06.2004., Leiria, stadion Dr.Magalhaes Pessoa, gledatelja: 29.000
Suci: Kim Milton Nielsen, Jepsen, Larsen (svi Danska)
Hrvatska
Hrvatska
Milan Rapaić 48' (11m)
Dado Pršo 53'
2:2(0:1) Francuska
Igor Tudor 22' (ag)
David Trezeguet 64'
Francuska

Hrvatska - Francuska: Pišem bod, sanjam tri...

Bernard Jurišić, Bojan Purić • četvrtak, 17.06.2004.

Francuska
Hrvatska
Francuska
22
(do 68')
7
(do 87')
11
(do 73')
Pričuvni igrači
Trener
Otto Barić
16
Fabien Barthez
8
Marcel Desailly
5
William Gallas
(do 81')
15
Lilian Thuram
13
Mikael Silvestre
4
Patrick Vieira
17
Olivier Dacourt
(do 79')
10
Zinedine Zidane
11
Sylvain Wiltord
(do 70')
12
Thierry Henry
20
David Trezeguet
Pričuvni igrači
7
Robert Pires
70'
18
Benoit Pedretti
79'
19
Willy Sagnol
81'
Trener
Jacques Santini
Slika 4 od 4.
Foto: Goran Pervan

Hrvatska je propustila veliku prigodu, koja će se teško ponoviti. Francuska, aktualni europski prvak i ponajbolja momčad na svijetu bila je na koljenima, a u igru su je vratile pogreške Igora Tudora i sudački previd.

Već od prvih minuta dalo se primjetiti da naša reprezentacija dobro "stoji", bez velikog straha i respekta Hrvatska je ušla u susret. Prvi pokušaj imali su Francuzi preko Henryja u 7. minuti iz okreta, a dvije minute kasnije Tudor čisti ispred Trezegueta, nakon prodora Henryja. U 14. minuti Thuram upošljava Wiltorda, koji neprecizno puca s desne strane šesnaesterca.

Slika 2 od 2.
Foto: Goran Pervan

Oko 20. minute naša se reprezentacija oslobađa pritiska Francuza i sve češće prenosi igru na polovicu europskih prvaka. Pršo se u nekoliko navrata "šulja" oko francuskog šesnaesterca, no ne odlučuje se na udarac.

I upravo kad smo otupjeli protivničke napade, događa se gol "iz vedra neba". Rosso odbija loptu ispred Zidanea, kojeg ruši Šimić. Slobodan udarac gotovo s aut linije izvodi najbolji svjetski nogometaš, lopta u petercu preskače Silvestrea i pogađa Tudora u stajnu nogu, te završava u mreži za 0:1.

Šok od jeftino primljenog pogotka bio je vidljiv na našim igračima, no nije potrajao dugo. Rosso prijeti u 26. minuti iz daleka, no nije bio precizan. U 30. minuti sjajan dupli pas izvode Wiltord i Trezeguet, no Šimunić na vrijeme odbija u korner.

Slika 3 od 3.
Foto: Goran Pervan

U 43. minuti još jednom je na sceni genijalnost Zidanea. Nakon kornera "Zizou" petom prebacuje loptu u peterac, gdje je usamljen Gallas, no srećom nije precizan praktički s dva metra udaljenosti. Minutu prije kraja poluvremena Šimić šalje bombu s dvadesetak metara, no Barthez je budan.

Drugo poluvrijeme kao iz bajke. Najprije u 47. minuti Niko Kovač odlično prolazi po desnoj strani i upošljava Rossa u šesnaestercu. Danas odličnog Splićanina ruši Silvestre, a prigodu s bijele točke dobiva Milan Rapaić. Srećom, Miki nije Beckham, a lopta završava u mreži za 1:1.

Kao da su naši igrači shvatili da im se otvara velika šansa, pritisnuli su Francuze u svoju polovinu i dominantno kontrolirali sredinu terena. U 52. minuti Pršo spušta povratnu loptu Bjelici, koji slabo puca s ruba šesnaesterca. No samo minutu kasnije, proključale su tribine stadiona u Leiriji, na kojima se okupilo više od 6000 navijača obojanih u crveno-bijele kockice.

Slika 5 od 5.
Foto: Goran Pervan

Rapaić je sjajno uposlio Pršu koji prebacuje loptu na lijevu nogu i koristi zrno slobodnog prostora pored dvojice francuskih obrambenih igrača zakucava loptu pod gredu Bartheza za 2:1 Hrvatske.

Francuzi su krenuli u protuudar, no naša je momčad spretno kanalizirala sve akcije paklenog i vrlo skupog francuskog napadačkog društva. Butina je skidao sve što se moglo, a naši su se orjentirali na munjevite kontre. Sve do 64. minute i velike pogreške Tudora.

Branič kojeg smo tako dugo čekali nonšalantno je vraćao loptu Butini, no iza leđa mu se prikrao Trezeguet. Butina je uspio prvi stići do lopte i napucati je ravno u ruku Trezegueta, što sudac nije primjetio, a Tudorov klupski suigrač lagano je pogodio praznu mrežu za 2:2.

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Do kraja su se smjenjivali napadi sve do 89. minute, kad su nas tridesetak sekundi Francuzi držali u našem šesnaestercu. Butina je dvaput spašavao bod kojeg smo i više nego zaslužili, nakon opasnih prijetnji Piresa i Henryja, no zadnji napad ipak je pripao Hrvatskoj. Olić je pobjegao po lijevom boku sve do gol-aut linije i ubacio u sredinu. Tamo je loptu dočekao Mornar, okrenuo se i našao oči u oči s Barthezom, no pucao je u bliži kut neprecizno. Bila je to mat-pozicija za veliku pobjedu Hrvatske, pobjedu koju smo zaslužili i kojom bismo dodatno podignuli rejting i respekt prije posljednje utakmice protiv Engleza u zadnjem kolu.

Ovako nas čeka nova bitka, novo dokazivanje i traženje pobjede protiv Engleza. Možda je tako i bolje, jer mnogo puta smo pokazali da se puno bolje snalazimo kad rezultat "naganjamo", nego kad ga čuvamo...

EP 2004. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Engleska 14:2+23
2Hrvatska 34:6-22
3Francuska 12:201
4Švicarska 10:001

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!