Carlsberg Euro 2004

Portugal - Grčka: Grčki bog nogometa zove se - Otto

Bernard Jurišić, Bojan Purić • nedjelja, 04.07.2004.

Senzacija je potpuna. Grčka je prvak Europe. Nikad u povijesti nogometa jedan trener nije više značio, nikad dosad u povijesti nogometa jedan stručnjak od "nikakve" momčadi nije stvorio ovakvu silu i ostvario ovakav rezultat. Otto Rehagel zaslužio je sve titule, trenera prvenstva, godine, desetljeća.

Prvo poluvrijeme nije ponudilo velike prigode pred vratima bilo kojeg od protivnika. Brojčano su u polušansama bili bolji Portugalci, no Grci su dvaput vrlo opasno razvili kontru. Prvi udarac u okvir uputio je Miguel u 14. minuti, a Nikopolidis je vršcima prstiju odbio loptu u korner. Dvije minute kasnije, vrlo opasan dupli pas Grka pred šesnaestercem završava preciznom loptom za Charisteasa, no portugalski vratar Ricardo uspio je u zadnji tren uklizati grčkom napadaču u noge i otkloniti prijetnju.

Pauleta i Maniche zaprijetili su bombama s oko 18 metara u 17. i 24. minuti, a Grci su uzvratili s dva ubačaja u peterac, koje je Ricardo pokupio ispred skakača u bijelim dresovima. Prije kraja prvog dijela ozlijedio se Miguel, kojeg je Scolari morao zamijeniti Paulom Ferreirom.

U početku drugog dijela ponovno prividna dominacija domaćina, no bez šansi. Tek je Deco dvaput htio prevariti suca Merka padajući u šesnaestercu. A onda se u 57. minuti dogodila odluka. Basinas je ubacio loptu iz kornera, Angelos Charisteas nadvisio je dvojicu Portugalaca i zakucao loptu u mrežu za 0:1. Muk tri četvrtine tribina, urnebes u grčkom kutu.

Šok na portugalskim licima i nogama gotovo im je zabio i drugi pogodak već dvije minute kasnije. Ipak, Ricardo je za trenutak loptu dohvatio prije usamljenog Katsouranisa.

Ronaldo se u 60. minuti izborio za djelić prostora i pucao sa 16 metara, no Nikopolodis je odbio. U 64. minuti Rui Costa, koji je malo "oživio" igru Portugala, poslužuje Figa, koji puca u grčkog vratara. Najbolju prigodu domaćina propustio je Ronaldo u 75. minuti. Izbjegao je zaleđe i dobio duboku loptu, no nije ju uspio dobro kontrolirati i puca preko vratiju.

Ricardo Carvalho snažno puca sa dvadesetak metara u 81. minuti, no grčki vratar opet je siguran. U 86. minuti u teren je utrčao jedan "navijač" opremljen Barceloninim rekvizitima i zatrčao se u grčku mrežu, što je produžilo utakmicu za dodatnih 5 minuta. No, ni to vrijeme nije bilo dovoljno Portugalu da probije grčki bedem. Figo je pucao samo nekoliko centimetara blizu vratnice u prvoj minuti sudačke nadoknade, još je Jorge Andrade pokušao glavom nakon toga i to je bilo sve. Portugalci su propustili šansu života, u idealnom scenariju koji ih je unaprijed gurao kao sigurne prvake Europe.

Grčko slavlje na stadionu moglo je početi, a nećemo ni zamišljati kakva će biti ova noć u Ateni ili Solunu. Kad se podvuče crta, Grčka je potpuno zasluženo došla na vrh europskog reprezentativnog nogometa, gdje će provesti naredne četiri godine. Izbacili su Španjolsku, Rusiju, Francusku, Češku i potpuno unesrećili Portugal, sve su napravili svojim radom i pokazali put mnogima, uključujući i nas, da velike stvari ipak nisu sudbinom predodređeni samo za one koji su veliki...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!