Carlsberg Euro 2004

Grčka - Češka: Dellasova "zlatna" glava

Ivor Krapac • četvrtak, 01.07.2004.

Euro 2004. donijet će nam novost. Prvi put u povijesti Europskih prvenstava finale će biti "repriza" otvaranja turnira - Portugal protiv Grčke, drugi put. Grci idu dalje, "kralj Otto" i njegova maksimalno disciplinirana i borbena momčad ponovno su iznenadili sve. Kao na otvaranju protiv Portugala, kao i u četvrtfinalu protiv Francuza...

Polufinale nije bilo za pamćenje, a u prvih 90 minuta kasniji pobjednici bili su bez prave prilike; sve opasnosti stvorili su Česi. Prva je bila već u trećoj minuti. Koller vraća glavom do Rosickog, a njegov suigrač iz Borussije iz voleja silovito pogađa gredu.

Slika 1 od 1.

Tri minute kasnije nova prilika i prva obrana Nikopolidisa, nakon oštrog udarca Jankulovskog na ulazu u šesnaesterac. U 19. minuti Koller se umjesto asistencija "prebacio" na izravnu prijetnju, pokušaj glavom završio je na vrhu grede, a Nikopolidis nije imao problema pokupiti loptu.

Grci su prvi put priprijetili u 15. minuti. Slobodan udarac Karagounisa završio je na Nedvedovoj ruci u živom zidu, ali Collina nije ništa dosudio.

U 33. minuti dva važna događaja u istoj prilici. Ubacivanje Rosickog s desne strane prošlo je Nedveda i završilo kod Jankulovskog, čiji udarac Nikopolidis, kao i na početku susreta, opet brani. Nedvedov pokušaj da dođe do te lopte završio je sudarom s Katsouranisom i ozljedom zbog koje je češki kapetan sedam minuta kasnije morao iz igre. Zamijenio ga je Šmicer.

Prvo poluvrijeme bilo je siromašno, a drugo je donijelo još manje. Grci su se i dalje čvrsto branili, a Česi su bez Nedveda ipak izgledali slabije... Pamtit će, a vjerojatno i spominjati, situaciju s početka drugog dijela. Dellas je u gužvi pred grčkim golom povukao Kollerovu majicu, "češki div" je pao - a Collina nije dosudio ništa. Mogao je biti jedanaesterac, kontakt je definitivno postojao.

Najveća grčka prilika u drugom dijelu dogodila se u 67. minuti, Vryzasov udarac glavom ravno u Čecha, dok su Česi dvaput opasno zaprijetili u posljednjih deset minuta.

Rosicky i Koller su lijepim dvostrukim proigravanjem potpuno "eliminirali" grčku obranu, a Koller nije pogodio u čistoj situaciji na deset metara. Druga velika šansa otišla je s (pre)velikim Baroševim soliranjem i promašajem nakon izgledne kontre, koju je skrivio Dellas izgubljenom loptom na sredini terena.

U produžetku su Grci brzo naznačili da se bude. Giannakopoulos je prvo zaprijetio glavom, ipak nedovoljno dobro za nadolazećeg Čecha, koji je vrhom prstiju spriječio lob prema praznoj mreži. U 95. minuti mogao je zabiti i nogom, ali nije najbolje primio loptu pokraj Bolfa...

I onda odluka, kad se više ništa nije moglo promijeniti. Tsiartas je ubacio udarac iz kuta, na prvu vratnicu, a Dellas je dobro utrčao i pokraj svih zabio loptu u mrežu. Veliko grčko slavlje, srebrni gol, ali zapravo je bio - zlatni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!