Carlsberg Euro 2004

Polufinalna poslastica

Tomislav Pacak • utorak, 29.06.2004.

Polufinalni susret između Nizozemske i Portugala obećava fantastičan nogomet, čeka nas veliki dvoboj dviju napadačkih momčadi. Jedna od ovih nacija izliječit će četiri godine stare frustracije, a druga će ostati pred vratima raja...

Naime, na Euru 2000. Nizozemska i Portugal također su dogurali do polufinala, gdje su nes(p)retno ispali. Portugalce je kući poslao Zidane s bijele točke, nakon što je Xavier nespretno reagirao rukom nekoliko minuta prije kraja produžetka. Ispadanje domaćina, Nizozemaca, bilo je još tragičnije, naime, "tulipani" su protiv Italije promašili dva kaznena udarca tijekom regularnog dijela, potom i još par pri izvođenju jedanaesteraca.

Danas će jedna od tih momčadi izliječiti frustracije, Portugal lovi svoje prvo finale u povijesti, a Nizozemci očekuju priliku za ponavljanje 1988. i osvajanje naslova europskog prvaka. Prema Scolariju, ova momčad Nizozemske za to je i spremna: "Nizozemska ima najbolju momčad od 1988. godine, i bit će vrlo težak protivnik. No dat ćemo sve od sebe da nastavimo ovu euforiju u zemlji."

Slika 1 od 1.

Ovogodišnji Euro nagradio je hrabre momčadi koje gaje napadački nogomet, pa je prigodno da su do polufinala dogurale Nizozemska i Portugal. Obje momčadi igraju sličan nogomet, Portugalci 4-2-3-1, a Nizozemci tradicionalnih 4-3-3, a u oba sustava ključnu ulogu imaju krilni igrači.

Upravo tu igraju i dva mladića koji su oduševili u dosadašnjem tijeku EP-a: Portugalov Cristiano Ronaldo te "tulipan" Arjen Robben. Prednost Nizozemske zasigurno je Ruud van Nistelrooy koji je pokazao više od neuvjerljivog Paulete, dok je na strani Portugala čvršća i uigranija obrana.

Obje vezne linije imaju svoje prednosti i mane. Nizozemska, uz Seedorfa, Davidsa i Cocua izgleda malo opasnije od Costinhe, Manichea i Deca, no potrugalski trio ima sposobnost biti jednako kreativan, a možda obrambeno i jači.

Junaci obje momčadi u četvrtfinalu su bili vratari - Ricardo se iskupio za neke neuvjerljivije partije obranom Vassellovog jedanaesterca i potom zabijanja odlučujućeg "penala" za prolaz, dok je Van der Sar obranio Mellbergov udarac i pomogao Nizozemcima da riješe svog kompleks udaraca s bijele točke.

Što se sastava tiče, Scolari nema puno problema, tek možda dvije dileme. Nakon što je četvrtfinale propustio zbog kartona, ponovno je na raspolaganju Pauleta pa bi se Nuno Gomes mogao ponovno naći na klupi. Blizu klupe je i Luis Figo koji nakon loše partije protiv Engleza više ne uživa potporu publike, dok Simaove akcije sve bolje kotiraju.

I Nizozemci imaju upitnik na desnom krillu jer Advocaat nije zadovoljan formom Andyja van der Meydea. Umjesto njega na teren bi mogli Overmars ili eventualno napadač Makaay. Upitno je i tko će zamijeniti Franka de Boera u središtu obrane...Bouma je djelovao kao sigurna oklada, no njegova ozljeda u prvi je plan izbacila Heitingu.

Nizozemskog izbornika uz neke ozljede muče i novinari, mediji i javnost u Nizozemskoj, koja je vrlo kritična prema treneru koji je mrvicu odstupio od izrazito napadačkog nogometa kakav Nizozemska inače forsira. Nakon što je zamijenio Robbena protiv Češke, posljedično i izgubio utakmicu, Advocaata je napala cijela Nizozemska, stizale su i prijetnje "kamenovanjem i vješanjem"...u takvoj situaciji nije lako misliti samo na nogomet, Advocaat već razmišlja o odlasku s klupe neovisno o rezultatu.

Iako je Portugal domaćin, očekuje se i velika borba na tribinama. Naime, nizozemski navijači vrlo su upečatljivi po jarkoj narančastoj boji, pa bi iako brojčano inferiorni mogli biti uočljiviji od "raznobojnih" Portugalaca. Zato je Scolari i pozvao sve navijače domaćih da se obuku u nacionalne boje, crvenu i zelenu.

Portugalu na ruku ne ide zla kob domaćina. Naime, na protekla četiri prvenstva Europe domaća momčad ispala je u polufinalu. Može li Scolari još više utvrditi svoj status nacionalnog junaka predvodeći Portugal do velikog finala? Ili će Advocaat dodatno stišati svoje kritičare?

Saznat ćemo vrlo uskoro, a izvještaj i izjave igrača i trenera možete pročitati na Sportnet.hr...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!