Rukomet

Može li "paklenima" itko parirati?

Bojan Poturica • četvrtak, 27.01.2005.

Nakon velike pobjede nad rukometnom velesilom Španjolskom, nakon vrlo kontrolirane igre u drugom dijelu i povratka s -6 u prvom poluvremenu, postavlja se pitanje može li itko parirati aktualnim svjetskim i olimpijskim prvacima...

Pitanje više nije: "Može li nas tko dobiti?", već: "Može li nam itko parirati?" U Portugalu su nas dobili samo Argentinci, u Sloveniji su domaćini prekinuli naš veliki niz nakon što je Aleš Pajovič "sredio" Petra Metličića. U Ateni smo ubilježili osam pobjeda. U Tunisu?

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U Tunisu ovu reprezentaciju svi žele pobijediti još više nego prije, ali jednostavno, budu li naši igrali na nivou na kojem mogu, nitko im ništa ne može. Koliko god to subjektivno bilo, naša reprezentacija predvođena izbornikom Linom Červarom uvjerljivo je najjača na svijetu.

Prije dvije godine nismo imali iskustvo, ali svejedno smo bili prvi. Sada smo iskusniji, zreliji, i što je najvažnije, bolje pokriveni na nekim pozicijama. Iako i dalje nemamo adekvatnu zamjenu za Igora Vorija na ovom SP-u, na idućem velikom natjecanju Renato Sulić bi trebao biti spreman, a napredovat će i Zoran Jeftić.

Najnovija "zvijezda" hrvatske reprezentacije je Denis Buntić koji je danas odlično zamijenio Petra Metličića, možda i najvažniju kariku naše reprezentacije uzme li se u obzir da Pero igra 60 minuta napad i obranu. Buntić je pokazao da ima "haubicu" u ruci (110 km/h), a usto je pokazao i sportsku drskost kada je nekoliko puta probio španjolsku obranu. Po prvi put u dvije godine, imamo vrlo dobru alternativu za Peru.

Iako smo morali stizati minus 6 protiv Španjolaca, i iako bi neki rekli da smo ponovno igrali na svoj način, očito je da naša momčad sada igra puno zrelije i s većom dozom kontrole. Naime, nakon što smo se vratili u igru i poveli, nismo dopustili Španjolcima da se vrate u susret, nego smo rutinski držali 2-3 razlike. Početni zaostatak vrlo je vjerojatno produkt tri slaba protivnika u prve tri utakmice. No, u igri se osjeti pomak u odnosu na prošle godine i to jako veseli jer je očito da imamo još mnogo potencijala.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Treba imati na umu da ova reprezentacija u istom sastavu može odigrati zajedno još mnogo velikih natjecanja. S izuzetkom Slavka Goluže i Vlade Šole koji vjerojatno neće još dugo igrati, ostatak naše momčadi je vrlo mlad i sigurno će biti u vrhu svjetskog rukometa dugi niz godina. Treba se uzeti u obzir i da imamo mnogo talentiranih mladih igrača koje ćemo moći ukomponirati u momčad u nekim pripremnim susretima.

Na ovom natjecanju nije prioritet osvojiti zlato. Važno je izboriti plasman među četiri najbolje reprezentacije. Iako, ponovno to moramo reći, teško je da tko može parirati našim igračima ako budu na vrhuncu. Jer Španjolska je jedan od favorita, a nisu imali puno odgovora na "paklene" koji između ostalog nisu bili na 100 posto svojeg igračkog kapaciteta.

Hrvatska ne treba brinuti za budućnost dok god je tu veliki lider Lino Červar. Jer, čast svima, ali bez njega ničega ovoga ne bi bilo. Odlične igrače ukomponirao je u odličnu cjelinu. Neki sada već govore: "Rukomet je igra u kojoj se nadigrava 14 igrača, a uvijek pobijedi Hrvatska."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!