OI 2004

Hrvatski dream team u olimpijskom finalu!

Ivan Varat • petak, 27.08.2004.

Hrvatski dream team, naša rukometna reprezentaciija pobijedila je Mađarsku sa 33:31 u polufinalu Olimpijskih igara. Tako je ostvaren veliki san - olimpijsko finale protiv Njemačke i osigurana peta olimpijska medalja za Hrvatsku.

Hrvatska - Mađarska 33:31(18:16)

HRVATSKA: Losert (6 obrana - 22 udaraca), Šola (6-21), Kaleb 1/5, Balić 9/14, Lacković 4/10, Zrnić, Vori 3/7, Dominiković, Džomba 8/10, Vuković, Goluža, Šprem 6/7, Špoljarić, Metličić 2/7.

Isključenja: Hrvatska 6, Mađarska 2 min.
Sedmerci: Hrvatska 4/4, Mađarska 2/4.

Utakmicu protiv Mađarske mogli ste pratiti UŽIVO na Sportnet.hr.

Hrvatska je u finalu Olimpijskih igara! Naša rukometna reprezentacija, s pravom nazvana dream team, ili momčad snova, snove je i ostvarila. Pokazali su se Mađari kao vrlo neugodna ekipa, i s pravom smo ih resprektirali prije susreta, no još jednom izabranici velikog Line Červara pokazali su zašto su najbolji na svijetu. Bila je to borba i sa sucima koji u najmanju ruku nisu imali ujedančene kriterije. No zaustaviti nas nije mogao nitko...

Početak susreta bio je obilježen greškama i jedne i druge momčadi uzrokovanim laganom nervozom, važnost polufinalnog susreta uzela je danak. No bilo je to igrom i rezultatski izjednačenih petnaest minuta prvog dijela. Do prve veće prednosti došli smo mi i to u 16. minuti kada smo imali 3 pogotka prednosti (9:6).

Nakon što je u 22. minuti, u nekim trenucima i nesportski grub Kubanac Diaz naletio na Balića, vratio nam se film polufinala Europskog prvenstva protiv Slovenije kada smo ostali bez Pere Metličića. No na sreću vratio se Balić u igru vrlo brzo, a tri minute prije kraja došli smo i do velikih pet razlike (18:13) zahvaljujući brzim golovima iz kontra napada na koje Mađari nisu imali odgovora. Ipak u samoj završnici poluvremena Mađarska je postigla tri gola, smanjila na 18:16 i produžila neizvjesnost za drugi dio.

Slika 1 od 2.

Drugo poluvrijeme...

Ključni čovjek u nastavku susreta bio je Vlado Šola koji je zamijenio solidnog Loserta. Na početku nastavka Šola je jednostavno zaključao svoja vrata i najzaslužniji je što smo se ponovno odvojili i to na velikih plus šest u 37. minuti (23:17). Nastavili smo igrati vrlo dobro, posebno u napadu, držali smo Mađare na pristojnoj udaljenosti, no kada su se očitim pogreškama na našu štetu počeli isticati suci, Mađari su opasno zaprijetili.

Pet minuta prije kraj susreta Mađarska je smanjila na 30:27, a od samo minus dva i velikog mađarskog povratka spasio nas je Šola koji je nevjerojatnom obranom Pasztoru obranio stopostotnu priliku i zabranio Mađarima i "sucima" bilo kakav povratak. U napadu u tim ključnim završnim trenucima proradio je pak drugi igrač sa klupe Goran Šprem i uz Balića zapečatio sudbinu Mađara i poslao Hrvatsku u raj, u veliko olimpijsko finale.

I po tko zna koji put na Olimpijskim igrama možemo konstatirati da su se naši protivnici, ovaj put Mađari pokazali u vrlo dobrom svijetlu, no jednostavno nalatjeli su na neprelazan zid, hrvatski zid. Kontrolirali smo utakmicu od početka do kraja i bili bolji u svim segmentima igre, iako je Mađarska nekoliko puta opasno zaprijetila našima ambicijama. No niti u tim trenucima naši nisu gubili glavu i uspješno su obranili sve mađarske prijetnje.

Junak utakmice. Teško je izdvojiti bilo koga, no fanatstični Ivano Balić (9 golova) u najvažnijim, ključnim trenucima nalazio je put do mađarskog gola. Uz bok Baliću odigrao je i pouzdani Mirza Džomba sa 8 golova uz stopostotni učinak sa sedam metara (4-4), a istaknuti se mora i Gorana Šprema (6 golova) koji je u drugom dijelu sa par poteza bio koban za Mađare, te odličnog Šolu na golu, ali i naše bučne navijače koji su ispunili veliki dio Helleniko dovrane i bili velika podrška našim "paklenima".

U mađarskim redovima najopasniji su se pokazali Kubanci, Carlos Perez zabio je osam golova, no za to potrošio i 17 lopti, Diaz je zabio pet, kao i Istvan Pasztor, a samo četiri gola iz deset pokušaja zabio je Laszlo Nagy. Golman Fazekas istaknuo se sa 11 obrana.

Izjave...

Laszlo Skaliszky, izbornik Mađarske: "Nismo igrali kako smo očekivali i trebali. Napravili smo previše prekršaja. Na početku prvog dijela igra je bila na vrlo lošoj razini, no u nastavku to je bila druga priča."

Goran Šprem: "Prije utakmice bili smo favorit, no tijekom utakmice shvatili smo da pobjeda neće doći sama od sebe, i da moramo igrati koliko god znamo i možemo. Nadam se da ćemo turnir završiti bez poraza. Tko god nam bio protivnik u finalu, mi moramo igrati sa sto posto svojih mogućnosti, i jedino tako možemo do zlatne medalje."

Blaženko Lacković: Šta reći, u finalu smo. Jako smo sretni. Osigurana je olimpijska medalja, i sada idemo po zlato."

Petar Metličić: Ovo je ono što sanja svaki sportaš, ovo je bio san svih nas i sada se ostvario. Sada nam treba odmora i u nedjelju idemo po zlato."

Davor Dominiković: Za ovo se živi. Krenuli smo dobro, onako kako smo se dogovorili, predvođeni Balićem za kojeg jednostavno nemam riječi. Bio je fantatstičan. Srebro imamo sigurno, no mi ovdje nismo došli po srebro."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OI 2004Top temaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!