Nogomet

Kranjčar: "Moj način, ali i dužnost je igrati napadački!"

Ivan Varat • srijeda, 14.07.2004.

Hrvatska nogometna reprezentacija ima novoga izbornika, čovjeka čije smo ime toliko nestrpljivo iščekivali. Hrvatska je dobila mladog, ambicioznog, modernog i nadasve napadački orijentiranog trenera. Trenera koji je ovo mjesto zasigurno zaslužio. Dame i gospodo, novi izbornik Zlatko Kranjčar predstavljen je danas u Kući hrvatskog nogometa...

Uvodna riječ na prigodnoj press konferenciji pripala je prvom čovjeku hrvatskog nogometa - Vlatku Markoviću: "Danas Vam predstavljamo dva najbitnija čovjeka u nadolazećem periodu hrvatskog nogometa. Dva vrlo Vam poznata vrsna stručnjaka i izvanredna igrača koji će zasigurno znati iskoristiti temelje koje je ostavio Otto Barić i na njih dodati ono što oni imaju i znaju. Sigurni smo da imena ova dva stručnjaka daju garanciju da će rad biti kvalitetan, disciplina na nivou i sve što je potrebno da napravimo reprezentaciju još bolju nego što je sada i izborimo sudjelovanje na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj."

Slika 2 od 3.
Foto: Ivan Varat

Javnosti se prvi put kao izbornik službeno obratio i Zlatko "Cico" Kranjčar: "Vrlo sam počašćen što sam izabran na ovo odgovorno mjesto. Zahvaljujem HNS-u, medijima, i naravno nogmetnoj publici na podršci tijekom kampanje. Moj osnovni cilj i cilj svih nas je plasman na SP u što sam ja duboko uvjeren. Imamo kvalitetne igrače koji su sudjelovali na prošlom prvenstvu u Portugalu, isto tako dio mladih igrača dobiva jednu mogućnost uključivanja, i sa takvom simbiozom iskustva i mladosti treba napraviti kvalitetan kolektiv koji će se plasirati na SP. Kvalifikacijska grupa nam je vrlo teška, nećemo nikoga podcijeniti, biti ćemo vrlo oprezni i u detalje pripremati svaku utakmicu."

Vezane vijesti

O suradnji dvojice stručnjaka, progovorio je i prvi trener reprezentacije, i sam kandidat za izbornika Martin Novoselac: "Želio bih čestitati Cici i poručiti mu da će u meni imati dobrog suradnika. Već sam dugo vezan uz rad sa mlađim igračima i sve ove igrače poznajem vrlo dobro, te ću zasigurno Cici biti od velike pomoći", dok je sam izbornik dodao: "Martin i ja se znamo već niz godina, imali smo puno zajedničkog, i surađivali smo dugo, te vas uvjeravam da će naša suradnja biti maksimalna."

Mnogobrojne novinare, najviše je zanimalo u vezi igre reprezentacije koja je za vrijeme Otta Barića bila vrlo kritizirana zbog predefenzivne formacije. S obzirom da je Kranjčar kao igrač bio napadač, te kao trener Dinama i Zagreba igru postavljao ofenzivnije, za nadati se da će uvesti novosti i u tom dijelu: "Sistem igre se radi prema igračima koje posjedujete. Moja orijentacija, ali i dužnost je da oplemenimo našu ofenzivnu igru jer imamo takve igrače. Sigurno je da ćemo tražiti spoj kreacije, igrače ideje, ali isto tako i igrače discipline, te to spojiti u jedno za dobrobit rezultata."

Slika 1 od 2.
Foto: Ivan Varat

O igračima za koje je bivši izbornik Barić vrlo nekorektno izjavio da ih ne preporuča svome nasljedniku (Šimić, Tomas, Tudor, Bjelica), Kranjčar je izjavio: "Ja ću u svakom slučaju saslušati gospodina Barića i ostale trenere, no odluka o tome je ipak na meni, a ja sam već rekao da računam na igrače koji su igrali na posljednjem europskom prvenstvu." Uslijedilo je pitanje i o "odmetniku" Igoru Bišćanu i njegovom eventualnom (ne)pozivanju u reprezentaciju na koje je uskočio predsjednik Saveza Marković: "Bišćan neće biti pozvan i to je jasno kao dan", na što je Kranjčar dodao: "Slažem se s tim, tražiti ću disciplinu u momčadi i takva ponašanja kao Bišćanovo neću tolerirati."

Upitan o eventualnom sukobu interesa zbog sina Nike koji je po mišljenju mnogih već trebao biti u reprezentaciji, izbornik je dodao: "Ne vidim sukob interesa i budite uvjereni kako prema njemu, a i prema drugima neću imati privilegija. Da li će Niko biti u reprezentaciji ovisi samo o njemu i njegovim igrama koje će pružiti." Na to se nadovezao i Novoselac: "Mi moramo biti sretni što imamo jednog takvog igrača kao što je Niko, no ako tu bude problema, ja ću moći objektivno prosuditi."

Nakon svih spletki, zakulisnih igara, pritisaka, odustajanja i odgoda oko proglašenja novog izbornika, na kraju smo ipak dobili zasigurno najbolje rješenje, a Zlatko Kranjčar u to će nas vrlo brzo uvjeriti...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!