Nogomet

Centar pozornosti: Rotterdam, Oslo i Zagreb

Bernard Jurišić • srijeda, 11.10.2000.

Srijeda je za većinu reprezentacija posljednji termin kvalifikacija za SP 2002. u ovoj godini. Na travnjak će izići čak 40 reprezentacija, koje će diljem Europe pokušati sa što boljim učinkom ući u drugu rundu natjecanja, koje starta narednog proljeća. Među ponuđenim parovima, svakako se po snazi ističu tri ogleda: u Rotterdamu, Oslu i Zagrebu.

GRUPA 1: Rusija - Luksemburg, Slovenija - Švicarska
Jugoslavija ni u ovom terminu neće odigrati svoj ogled (protiv Farskih otoka), no na travnjak će izaći ostale momčadi iz grupe. Rusija ne bi trebala imati problema s Luksemburgom, no zanimljivo će biti u drugom ogledu ove grupe. Dvije momčadi koje iz sjene čekaju kiks prvopostavljenih Rusa i Jugoslavena, u Ljubljani će odrediti tko će biti "prvi izazivač”.

GRUPA 2: Nizozemska - Portugal, Irska - Estonija
Portugalci nisu uspjeli pobijediti Irsku u subotu, stoga im je gostovanje u Rotterdamu vrlo neugodno. Dvije momčadi koje su ovog ljeta trebale igrati utakmicu za 3. mjesto na Euru 2000., mogle bi ponuditi lijep nogomet, svakako su najjači par ove runde kvalifikacija. Irci bi protiv Estonije kod kuće morali potvrditi dva velika boda koje su donijeli s gostovanja u Amsterdamu i Lisabonu.

GRUPA 3: Danska - Bugarska, Island - Sjeverna Irska, Malta - Češka
Derbi ovog kola igra se u Kopenhagenu, iako Bugari više ne djeluju tako moćno, nakon odlaska velike gereracije Stoičkova i Lečkova. Česi su i u ovim kvalifikacijama nastavili odličan niz igara i rezultata iz prošlih kvalifikacija i Eura 2000., pa ih ni Malta neće izbaciti iz kolosjeka uspjeha.

GRUPA 4: Slovačka - Švedska, Azerbejdžan - Turska, Moldavija - Makedonija
I sraz Slovačke i Švedske jedan je od zanimljivijih ove srijede. Slovaci su jedini u ovoj grupi s maksimalnim učinkom (dvije pobjede), Šveđani su u subotu nes(p)retno ispustili pobjedu protiv Turske u zadnjim minutama. Pobjeda Slovačke potvrdila bi njihove visoke ambicije, no do nje će ipak teško doći. Turci bi trebali lako do bodova u Bakuu, Moldavija i Makedonija su sličnog kalibra, što znači da bi i ta utakmica mogla biti zanimljiva.

GRUPA 5: Norveška - Ukrajina, Poljska - Wales, Bjelorusija - Armenija
U Oslu će Norvežani i Ukrajinci odigrati vrlo važnu utakmicu, koja bi mogla odrediti daljnju sudbinu jedne od ove dvije momčadi. Poljaci su već nakon dva kola odmakli 3 boda najbližem pratitelju, a idealan rasplet za njih bio bi remi u Oslu. Time bi Poljaci, pobjedom protiv Walesa, pobjegli neočekivano daleko i stvorili veliku psihološku prednost.

GRUPA 6: Hrvatska - Škotska
Naš je ogled sa Škotima jedan od tri najinteresantnija dvoboja večeri. Stvari su jasne - Hrvatskoj treba pobjeda da bi spojila dva uspješna ogleda s najvećim protivnicima, već u prva dva kola, dok bi remi Škotima bio “puna šaka brade”. Eventualnim porazom, Hrvatska bi došla u jako neugodan položaj, jer bi zaostala već za 5 bodova, no brojke govore protiv takvog ishoda. Hrvatska je, naime, u Zagrebu poražena samo jednom u povijesti - u svibnju ove godine od svjetskih i europskih prvaka Francuza.

GRUPA 7: Austrija - Španjolska, Izrael - Bosna
Austrijanci nose traumatična iskustva sa Španjolcima iz prošlih kvalifikacija, kada su ih pobijedili u dvije utakmice s ogromnih 9:0 i 3:1. Ivica Vastić jedna je od rijetkih svijetlih točaka sasvim prosječne momčadi Otta Barića, koja će i ovog puta voditi borbu za drugu poziciju. Bosanci će morati izbjeći poraz u Tel Avivu, ukoliko žele ostvariti najave sa početka kvalifikacija - da se žele umiješati u borbu za prve dvije pozicije.

GRUPA 8: Litva - Mađarska, Italija - Gruzija
Gruzijci su “ispalili” Litvu u subotu, slavivši u gostima 4:0. Time su najavili i da njihova, po imenima, prilično kvalitetna momčad, može ovog puta ponuditi više od očekivanja. No, to će teško biti pokazati protiv Talijana, koji su za ovu utakmicu odabrali Anconu. Rumunji vidaju rane nakon teškog poraza u Milanu u subotu, ali na travnjak će ponovno Mađari, koji u Litvi traže potvrdu boda protiv Italije u prvom kolu.

GRUPA 9: Finska - Engleska, Albanija - Grčka
Nijemci su svoj posao u ovoj godini odradili iznad svih predviđanja, glatko pobijedivši glave suparnike Grke i Engleze odmah na startu. Nasuprot njima, eventualni kiks Engleza u Helsinkiju danas, imao bi razmjere nacionalne katastrofe, jer je kvota posrtaja ispunjena već u prvom kolu na Wembleyu protiv “elfa”. Albanci i Grci već duže vrijeme žive u ljubavi poput psa i mačke, stoga bi i njihov međusobni ogled mogao ponuditi zanimljivu borbu.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!