Rukomet

Norvežankama europski naslov

Ivor Krapac, Branimir Korać • nedjelja, 19.12.2004.

Norvežanke su uzele "krunu" na Europskom prvenstvu rukometašica u Mađarskoj. One su u odličnom susretu u finalu svladale Dansku 27:25 i tako došle do trećeg naslova europskih prvakinja. U borbi za brončanu medalju Mađarice su bile uspješnije od Ruskinja...

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Norvežanke su europske prvakinje. Potpuno zasluženo reprezentativke Norveške odnose trofej. Igrale su najbolje, najljepše i najefikasnije tijekom cijelog Europskog prvenstva. Dio svog širokog repertoara pokazale su i u finalu protiv Danske. Kažemo dio, jer nisu odigrale svoju najbolju partiju u finalu i Danska je 59 minuta držala susret u neizvjesnosti.

Dankinje su bolje započele susret i povele 7:5, ali Norvežanke vrlo brzo uspostavljaju svoju igru i u pet minuta serijom 4:0 preokreću rezultat. Ipak do odmora, u završnici poluvremena, Knudsen i Sjöberg postižu dva gola za izjednačenje 11:11.

U drugom dijelu igra se čvrsto i niti jedna reprezentacija ne uspijeva doći do značajnije prednosti. Norvežanke u završnici susreta vode s pogodak do dva razlike, ali ne koriste nekoliko prilika za potpuno odvajanja na plus tri. Kad ne iskoristiš svoje prilike obično dođe kazna. Dankinje u samom finišu dolaze na gol razlike i uz igračicu više imaju priliku za izjednačenje. No, 40 sekundi prije kraja susreta gube loptu i priliku za pobjedom. Breivang desetak sekundi prije kraja stavlja točku na i za pobjedu 27:25 i osvojen trofej europskih prvakinja.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ekipa izbornice Marit Breivik potpuno je dominirala prvenstvom, uz pobjede u svih osam odigranih utakmica. U finalu su najviše zabile Kristine Lunde (šest golova, pet iz sedmeraca), te Linn-Kristin Riegelhuth (pet pogodaka, dvaput sa 7 m). Sjajna golmanica Kjersti Beck istaknula se s 15 obrana. Rikke Horlykke Jorgensen i Camilla Thomsen ubilježile su po četiri gola, a Karin Mortensen 14 obrana za Dansku.

"Ovo je kompenzacija za naš izostanak iz Atene", rekla je nakon pobjede Breivik. Norvežanki tamo nije bilo zbog tek šestog mjesta na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj, a 12 mjeseci nakon tog razočaranja stiglo je veliko slavlje. "Nije nam bilo lako protiv obnovljene danske ekipe, dale su sve od sebe i zbog toga sam sretna što smo ih uspjeli svladati", dodala je norveška izbornica.

Njen danski kolega Jan Pytlick bio je djelomično razočaran: "Da smo bili 5 % ili 10 % bolji, možda bi pobjeda bila naša. Ipak, rekao bih da smo ovdje osvojili srebro, a ne izgubili zlato. U svakom slučaju, ako se već gubi bolje je izgubiti od dobrih prijatelja."

U susretu za treće mjesto Mađarice su na krilima Bojane Radulovics (12 golova) bile uspješnije od Ruskinja, dok su pete Njemice koje su u produžetku svladale Ukrajinu 25:24. Tom pobjedom Njemačka je osigurala plasman na Europsko prvenstvo 2006. u Švedskoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!