Zimski sportovi

Egal u ogledu dana, Finci i Šveđani lako

Nikola Raguž • ponedjeljak, 02.05.2005.

Drugo kolo svjetskog hokejaškog prvenstva u Austriji donjelo je derbi skupine A između Slovačke i Rusije. Završilo je 3:3. U skupini C favoriti Finci i Šveđani nisu si dopustili kikseve. Domaćina su pak deklasirali Bjelorusi...

Skupina A:

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Slovačka - Rusija 3:3
Ruski kolektiv i tradicionalna disciplina danas su naišli na slovačku individualnu potez-igru, ali pobjednika nije bilo. U prvoj trećini bilo je najmanje uzbuđenja, postignut je samo jedan gol, Zigmunda Palffya sa igračem više u 13. minuti. Bilo je to vodstvo za Slovačku koja se činila moćnijom od Rusa.
Prva polovica drugog dijela samo je potvrdila takav dojam. Martin Hossa u 10. minuti još je jednom bio precizan sa igračem više. Sjajno mu je dodao Jozef Stumpel. No tada Rusi uzimaju pak i skrivaju ga od Slovaka gotovo do samog kraja trećine. Već u napadu poslije pogotka Hosse crveni su smanjili na 2:1. Ivan Nepryaev klizaljkom je skrenuo udarac Vladimira Antipova. Samo dvije minute nakon toga Slovaci su ostali sa dva igrača manje i Rusi su ih nemilosrdno kaznili. Andrei Markov je pogodio u bliži kut Jana Lasaka skoro s plave crte za 2:2.
Slovačka je na samom startu posljednje dionice ponovno povela. Lijep gol iz daljine postigao je Lubomir Visnovsky također sa viškom igrača. Nakon toga su se momci u bijelom branili do dvije minute pred kraj. Rusija je tada apsolutno zasluženo izjednačila golom Viktora Kozlova koji je prikucao udarac Ilye Kovalchuka. Dominirali su Rusi tijekom cijele trećine promašivši tri čiste prilike uz pogodak u vratnicu.
Pobjednik skupine A ipak će se dakle odlučiti u posljednjem kolu kada Rusi igraju protiv Bjelorusa, a Slovaci protiv Austrije. Gol razlika mogla bi biti presudna.

Bjelorusija - Austrija 5:0
Domaćin Austrija i Bjelorusija outsideri su ove skupine, ali to ne znači kako ne mogu pružiti dobar hokej. U prvoj se trećini igralo vrlo čvrsto, sa po tri isključenja na svakoj strani. Jednu od prilika su iskoristili Bjelorusi kada je Mikhail Grabovsky uvalio pak u mrežu nakon udarca Olega Mikulchika. Austrija je igrala zonsku "kvadrat" obranu kod igrača manje, a Bjelorusi su znalački iskoristili nedostatak agresivnosti na igrača u takvoj situaciji.
Domaćin prvenstva krenuo je dobro u drugoj trećini, ali očit im je problem realizacije. No zasluge za obranu Bjelorusa idu isključivo ponovno sjajnom Andreiu Mezinu. U devetoj minuti Austrija nije uspjela postići gol niti sa dvojicom igrača viška. Kada je samo minutu kasnije Grabovsky postigao drugi pogodak nakon sjajno izrađene akcije Austrijanci su pukli. Stoga se na drugi odmor otišlo sa 3:0 za Bjeloruse. I treći pogodak plod je fantastične akcije. Strijelac je bio Sergei Zadelenov u 19. minuti drugog perioda.
"Poker" nije baš česta pojava u hokeju, a u trećoj dionici upisao ga je Grabovsky dvama pogocima. Bjelorusi su potpuno uništili demoralizirane Austrijance.

Tablica:
1. Rusija 2 1 1 0 7:5 3
2. Slovačka 2 1 1 0 5:4 3
3. Bjelorusija 2 1 0 1 6:2 2
4. Austrija 2 0 0 2 2:9 0

Skupina C:

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Finska - Ukrajina 4:1
U drugoj popodnevnoj utakmici Ukrajina nije ponovila predstavu protiv Švedske. Finci su ih potopili s rezultatom 4:1. Sve je riješeno u razmaku od sedam minuta druge trećine. U tu dionicu Finci su ušli s vodstvom od 1:0. Antti-Jussi Niemi pogodio je u osmoj minuti utakmice na dodavanje Petteri Nummelina sa igračem više. Brza igra Finaca u 24. i 27. minuti odvela ih je na 3:0. Strijelci su bili Ville Peltonen i Kimmo Timonen. Igrač više Ukrajini je probudio kakvu-takvu nadu, jer Sergii Varlamov je bio precizan za 3:1. Treći pogodak iz igre Finaca za konačni rezultat pao je tri minute prije kraja. Zabio je Jukka Hentunen. Finska sada vodi u skupini C sa maksimalnim učinkom. Treće kolo im donosi žute i ljute rivale, Šveđane.

Švedska - Danska 7:0
Daniel Sedin već je u 10. minuti najavio kakvu će večer imati Šveđani. Ronnie Sundin mu je dodao. U 13. je minuti Per-Johann Axelsson udvostručio vodstvo. Žuto-plavi su dodali još tri gola u drugoj trećini - drugi gol Sedina, te pogoci Daniela Alfredssona i Magnusa Kahlberga. Jonathan Hedstrom i Henrik Sedin upotpunili su golijadu u posljednjoj trećini. Svih sedam golova postignuto je sa istim brojem igrača na ledu.
Odluka o pobjedniku skupine biti će prava poslastica za sve ljubitelje hokeja.

Tablica:
1. Švedska 2 2 0 0 10:2 4
2. Finska 2 2 0 0 6:2 4
3. Ukrajina 2 0 0 2 3:7 0
4. Danska 2 0 0 2 1:9 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrolSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!