Rukomet

Hrvatski rukometaši u finalu Olimpijade gluhih

HINA • četvrtak, 13.01.2005.

U polufinalnoj utakmici Olimpijskog turnira gluhih u Melbourneu rukometaši Hrvatske svladali su Dansku sa 30:22 (13:10) i time izborili finale i osigurali najmanje srebrnu medalju...

HRVATSKA: Šagovac, Havić, Bašić 13 (5), Stanišić, Jusić, M. Lušić 4, Lončarić, Jukić, Mažuran 1, Naumovski 3, Barešić 2, Pajić 5 (1), O. Lušić 2, Gramnjak. DANSKA: Terkelsen, Iversen, Nielsen 3, Visholm 1, Klim 1, Jensen, Hardell, Karlshoj 2, Damholt 4, Ulrichsen, Lundsgaard, Folke 1, Floe, Hoyer 9 (2), Lovig 1.

Sedmerci: Hrvatska 8 (6), Danska 4 (1)
Isključenja: Hrvatska 8 minuta, Danska 8.

Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih plasirala se pobjedom nad Danskom 30:22 (13:10) u finale Olimpijskog turnira u Melbourneu i time osigurala najmanje srebro. U petak će se izabranici Voje Bjegovića boriti za zlato sa Amerikancima, koji su u drugom polufinalu iznenađujuće svladali Njemačku 24:22.

Druga utakmica sa Dancima u svega dva dana ipak je bila drugačija od prve, u kojoj su hrvatski rukometaši lako pobijedili sa 35:22. Zbog velike vrućine u Melbourneu većina naših igrača loše je spavala uoči utakmice, u koju su, zbog očite razlike u kvaliteti, ušli poprilično opušteno. Izostala je agresivna zona na početku kada su "Tihi pakleni" izgledali pospano, iskoristivši u prvih 15 inuta svega tri od 12 napada. Danci su iznenađujuće poveli sa 5:3 i stvari nisu izgledale dobro, pogotovu što su naši protivnici igrali poprilično grubo, a na trenutke i vrlo grubo u obrani, dok su se u napadu u pravili služili simuliranjima i čistoj glumi. Danci su prema najboljem hrvatskom strijelcu Mariju Bašiću u prvom dijelu išli isključivo rukama ka glavi i vratu, a suci su to tolerirali.

Prijelomni trenuci utakmice zbili su se u zadnjih deset minuta prvog dijela kada je Bašić sa tri uzastopna pogotka izjednačio rezultat na 7:7, a potom je akciju utakmice odigrao Angel Naumoski, čiji je pogodak za prvo vodstvo naših od 8:7 rezultirao i isključenjem danskog igrača. Prednost je, opet zahvaljujući učestalim obranama vratara Deana Šagovca, brzo narasla na 10:7 i Danci su već tada bili slomljeni.

Krajem poluvremena je prvo crveni karton zbog prigovora dobio Danac Floe, a potom i Pero Jukić, koji je guranjem odgovorio na provokaciju najgrubljeg danskog igrača Damholta.

U drugom dijelu hrvatski su rukometaši imali sve odgovore na danske prijetnje, Bašić je stigao do 13 pogodaka i praktički već prije finala osigurao naslov najboljeg strijelca i igrača turnira, kapetan Mario Lušić je bio briljantan sa četiri pogotka, kao i razigravač Naumoski, te vratar Šagovac sa ukupno 14 obrana, dok su vrlo zapažene uloge u drugom dijelu imali Ivan Pajić i Oliver Lušić.

"Akcija Melbourne" stigla je do gotovo do samog kraja, a hrvatske rukometaše od zlatne olimpijske medalje dijeli još samo jedan dvoboj i to sa Amerikancima, koje smo lako dobili u prednatjecanju. Ovog puta neće biti lako, jer su Amerikanci, koji igraju izuzetno brzo i koriste maksimalno odličan skok, napredovali iz utakmice u utakmicu.

"Došli smo po zlato i sada smo nadomak tog cilja. Amerikanci su nepredvidljivi i pokretljivi, ali ja vjerujem u svoje momke", kazao je izbornik Bjegović.

Ulaznica za finale službeno više nema, očekuje se veliki broj australskih Hrvata, ali i Amerikanaca, čiji su sportaši među najbrojnijima na Igrama i svakako će u velikom broju ispuniti tribine MSAC centra.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!