Nogomet

Zagreb - Osijek: Derbi opravdao svoj naziv

Sportnet • četvrtak, 19.10.2000.


Svi oni koji su došli pogledati sraz dva "osvježenja" ovogodišnjeg prvenstva kući su zasigurno otišli zadovolji viđenim. Ako igrači Dinama i Hajduka nisu gledali utakmicu, preporučujemo im da pogledaju snimku kako bi vidjeli kako se igra jedna utakmica koja sadrži onaj famozni dio - veliki derbi. Nije bilo grča u igri, igralo se, napadalo, bilo je lijepih poteza, a i još ljepših zgoditaka. Prvo poluvrijeme nije baš pružilo neku zavidnu igru Zagreba i Osijeka, tj. onakvu kakvu smo naučili gledati ove jeseni od ovih sastava.


Hrvoje Vejić ovim je udarcem iznenadio Balića (Snimio: Dražen Patarčić)

Počelo je sa laganom inicijativom domaćina, ali bez konkretnijih prilika, dok su gostujući igrači vrebali grešku "pjesnika". Tek u 20. minuti bilježimo prvu ozbiljniju pretnju, i to Zagreba. Čižmek je probio desni bok, te u punom trku pokušao centrirati loptu u peterac, ali to je više sličilo na udarac prema vratima Balića, pa je lopta u malo "lobala" vratara Osijeka, na svu sreću po Osječane lopta odlazi malo iznad grede. Osijek je rijetko dolazio u priliku uputiti ikakav udarac prema Zagrebovom golu, ali i ono malo što su uspjeli uputiti prema vrataru Tomiću bilo je vrlo opasno ili je završilo u njegovoj mreži. A to su potvrditi već u 22. minuti utakmice kad je jednu Bjeličinu loptu prima danas vrlo raspoloženi Almir Turković i kreće u pohod po lijevom boku, dolazi do korner linije i ulazi u Zagrebov 16-terac odakle centrira loptu, a Mituu neometan sa pet metara samo podmeće glavu za Osijekovo vodstvo.

Nakon primljenog pogotka Zagreb i dalje drži laganu inicijativu, ali to i dalje izgleda vrlo blijedo, igrači se jesu trudili, ali jednostavno nije bilo raspoloženog igrača koji bi probio gostujuću obranu koja je kao i kod domaćina bila vrlo loša i porozna. U 37. minuti bilježimo i vratnicu gostiju. Ovaj put je Turković na desnom boku, odakle prebacuje loptu na lijevi Bjelici, potonji ulazi u sredinu i sa vrha kaznenog prostora prizemnim udarcem pogađa vratnicu. Da je udarac bio nešto jači sigurno bi završila u mreži, jer se od vratnice odbila u leđa Tomića, a zbog mlakog udarca Tomić je uspio uhvatiti loptu prije nego što je prešla gol liniju.


Nenad Bjelica i prekrasan šut za 3:1 (Snimio: Dražen Patarčić)

Ne znamo što je točno sve Karačić rekao svojim igračima u poluvremenu, ali je zasigurno djelovalo, jer drugo poluvrijeme "pjesnici" kreću uraganski, pritišću Osijekovu zadnju liniju, ali opet nema tog igrača koji bi ju i probio. Taj pritisak Zagreba koristi, a tko bi drugi nego Turković i u 52. minuti sa jednom oduzetom loptom kreće u kontru. Kakva je to solo dionica bila, u nekih 40-tak metara Turković je nanizao Zagrebaše kao na vrpci, došao na pet metara od Tomića, stao, naciljao i pogodio za Osijekovih 2:0. Oba gola gostiju su pokazala kako je Zagrebova obrana jako loša i statična, jednostavno je neshvatljiva ležernost Zagrebove zadnje linije, te sama reakcija na protivničkog igrača sa loptom u njihovom kaznenom prostoru. Ni dvije minute nisu prošle od primljenog pogotka, a Zagreb smanjuje prednost gostiju. Hrvoje Vejić sa 18 metara puca direktno u Balića, a vrataru Osijeka neshvatljivo lopta prolazi kroz ruke i kroz noge te ulazi u gol. Kakva greška tako iskusnog vratara, a udarac Vejića uopće nije bio jak.


Lovrekov let za klasičan jedanaesterac (Snimio: Dražen Patarčić)

Igra se razbuktala i ulazi u višu brzinu. Zagreb u naletu, a Osijek ne posustaje i opet "hladi" zagrebove navijače. Tekla je 57. minuta, i lijevi bok opet probija Turković, daje loptu Bijelici na nekih 18 metara od Tomića. Bjelica prelazi korak dva i šalje projektil koji ni dva Tomića ne bi mogla obraniti, prekrasan gol i gosti ponovno imaju dva gola prednosti. Zagreb ne posustaje, nego kreće još žešće. Karačić u 61. minuti izvodi Popovića i uvodi mladog Franju, te će se to pokazati potezom utakmice, jer je Franja uneo još više živosti i Zagrebov napad. Zagreb svoju bolju igru okrunjuje u 64. minuti kada nakon sjajne kombinacije Zagrebovih igrača Lovrek izbija ispred Balića, a jedan igrač Osijekove obrane ga ruši u kaznenom prostoru. Čisti jedanaesterac, kojeg bez većih poteškoća u pogodak pretvara Baturina, Balić u jednu, a loptu u drugu stranu. Zagrebov uragan se nastavlja, a i navijači su im dali krila, pa ni minutu nakon smanjenja rezultata, "pjesnici" izjednačuju. Jednu ubačenu loptu u gostujući 16-terac Lovrek smiruje za Franju koji snažnim i preciznim prizemnim udarcem sa 14-tak metara baca cijeli stadion u delirij.

Video:Neumoljivi Baturina

Osijek je potpuno pao i obrana je vrlo konfuzno izgledala, ali se nakon izjednačenja uspjela kako tako konsolidirati, te je zahvaljujući danas vrlo raspoloženim Turkoviću i Bjelici u daljnjem tijeku utakmice uspjeli otupjeti Zagrebove napade, pa čak i stvoriti pokoju (80., 87. i 89. minuti), ali rezultata se do kraja više nije mijenjao.

Video:Napokon malo navijanja sa tribina

Što drugo reći na kraju, napadači danas sjajni, dok obrana obiju sastava (pa tako i vratari) moraju pod hitno nešto mijenjati u svom načinu igre, jer inače će se napadači morati namučiti da sa svojim pogocima ispravljaju kiksove obrane.

Izjave nakon utakmice

Branko Karačić, trener Zagreba: "Mi smo pristojno ušli u utakmicu prvih 15-20 minuta, ali neshvatljivim potezom zadnje linije došlo je do tog gola Turkovića. Nakon toga smo pali, ali imali smo sterilnu inicijativu. Što se drugog poluvremena tiče, još smo jednom pokazali da ova momčad ima jedan veliki karakter i ja im zbog toga čestitam. Osijek je pokazao jednu veliku kvalitetu i sigurno će biti veliki suparnik Dinamu za titulu prvaka."

Anotnio Franja, igrač Zagreba: "Osijek je najjača momčad koja je do sada igrala u Kranjčevićevoj. Mislim da gledatelji mogu biti vrlo zadovoljni viđenim, jer bilo je stvarno svega na terenu, lijepih poteza, golova. To je bio pravi derbi."

Milan Spanjić, direktor Osijeka: "Danas smo izgubili dva boda. Bolja smo i jača ekipa, trebali smo pobijediti, no, kad onako primimo prvi gol i bod je dobar. Što se Bjelice tiče cijelu utakmicu su dolazili povici iz gledališta, on je na to reagirao i onda je nastao nesporazum..."


Struka oba kluba "zadovoljna" ? (Snimio: Dražen Patarčić)

Stanko Mršić, trener Osijeka: "Prvi gol nas je poremetio, no brzo smo se vratili. Na nesreću, nismo to iskoristili. Bio je iskazan umor i igrači su u mislima imali i utakmicu protiv Rapida, tako da mislim da je i bod dobar. Turković, Bjelica i Mitu su zadovoljili, ostali su odigrali jako loše. Obrana je odigrala katastrofalno i zato ovdje nismo imali što tražiti. O tome ćemo malo porazgovarati kod kuće."

Nenad Bjelica, igrač Osijeka: "Kako je utakmica išla, mogli smo i bolje proći. Ali, i bod je dobar. Treba nastaviti ovako, ja sam zadovoljan igrom. Incident ne želim komentirati, to je bilo bezveze i svima se ispričavam i kajem se. To je bio trenutak nesmotrenosti."

Almir Turković, igrač Osijeka: "Došli smo se nadigravti, skoro smo u tome i uspjeli. Da nismo primili prvi gol, sad bismo bili sigurno prvi na tablici. Ja sam nezadovoljan rezultatom, nismo odigrali kao sto smo se dogovorili, morali smo pobijediti Zagreba ako želimo biti prvi. Ako ne želimo, onda trebamo i ovim biti zadovoljni. Okrećemo se Rapidu i utakmici u utorak, nadamo se povoljnom rezultatu i pobjedi od nekoliko golova razlike da bismo mirno dočekali uzvrat."

Davor DROBINA, Dragan KOVAČ

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!