Nogomet

Varteks - Slaven Belupo: Bez igre i bez golova

Goran Štimec • subota, 01.04.2000.

Varteks - Slaven Belupo 0:0 (0:0)

Mjesto: Varaždin, stadion Varteksa
Gledatelja: 1500
Suci: Darko Feljan (Zagreb), Josip Stipković (Zagreb), Dragutin Vuk (Čakovec), Nikola Petir (Kašina)
Delegat: Mato Rupčić (Vinkovci)

Varteks: Solomun 6, Madunović 6, Hrman 7, Mužek 6 (od 46. Kastel 6), Dalić 5 (od 61. Sinani 6), Golubica 5, Balajić 5.5, Posavec 5, Kovač 6, Mukaj 5.5, Sabolčki 6 (od 46. Težački 5). Trener: Luka Bonačić.

Slaven Belupo: Stojkić 6.5, Kacić 6.5, P. Bošnjak 6, Crnac 6.5, S. Bošnjak 6, Amižić , Ferenčina 6, Kovačević 6, Dodik 5.5 (od 90. Petrović -), Sertić 6 (od 46. Jurčec 6), Bisaku 7 (od 74. Kokol 6). Trener: Mladen Frančić.

Žuti kartoni: Težački (59), Goluica (63) i Mukaj (81) za Varteks; Crnac (47), Amižić (69) i Kokol (81) za Slaven Belupo.
Igrač utakmice: Danijel Hrman.

Varteks i Slaven Belupo odigrali su u kišno i tmurno subotnje poslijepodne pred nekih 1500 gledatelja jednu slabu i blijedu partiju. Bezidejnost i indolentnost domaće ekipe, te možda nedostatak jednog dodatnog impulsa želje i volje za većim rezultatom kod gostiju, rezultirao je time da su gledatelji ostali prikraćeni - i za golove i za igru.

Počelo je naizgled dobro za Varteks, prvih 20-ak minuta Varaždinci diktiraju igru i činilo se da nema izgleda da se desi situacija od prije nekoliko kola kada su Koprivničani usred Varaždina ugrabili sva tri boda svom dojučerašnjem učitelju Luki Bonačiću.

Već u 1. minuti Balajić je zaprijetio udarcem slijeva, no Stojkić brani. To razdoblje igre pripalo je Varaždincima, no najbolju priliku, možda i na utakmici, imao je Sertić u 12. minuti - nakon centaršuta s lijeve strane pucao je sa 6-7 metara, gotovo neometan, preko gola.

U prilikama koje je stvarao Varteks glavnu je ulogu većinom imao Andrija Balajić. U jednoj je situaciji namjestio priliku za Golubicu, u drugoj je nakon kornera pucao glavom pored vratiju. No, s vremenom je i kvaliteta njegove igre kopnila.

Slaven s vremenom uspostavlja ravnotežu u igri, moglo bi se reći da postaje i opasniji kako se poluvrijeme bliži kraju. U njihovoj igri nema puno filozofije, sve se svodilo na dobro zatvaranje prilaza svojim vratima, te prijetnju iz kontri ili polukontri. No, mora se priznati da je takva igra odisala i redom, i snagom, i potrebnom kvalitetom.

Situacija koja je razbudila pospano gledateljstvo zbila se u 36. minuti. Hrman je bio u čistom prodoru prema vratima Slavena, a u tom naletu Mario Kovačevič presjekao je i njega i napad. Sudac Darko Feljan iz Zagreba pustio je igru, iako je Hrman još nekoliko minuta ostao previjati se na zemlji uz "divljanje" nezadovoljne publike na tribinama.

Nakon te situacije, Danijel Hrman je počeo igrati ulogu koja će ga dovesti do naslova prvog imena utakmice. Nakon prvotnih nervoznih reakcija i nepotrebnih prekršaja na rubu kartoniranja, počeo je biti glavna prijetnja po vrata Stojkića.

U prvom dijelu bilježimo njegov udarac nekoliko sekundi prije odlaska na odmor iz slobodnog udarca. Lopta je putovala nekih 22 metra, pogodila vratnicu, odbila se u Stojkića, ali nakon toga - u polje. Bila je to najbolje prilika Varteksa na utakmici.

U drugi dio Varteks ulazi bez Sabolčkog, koji se požalio na ozljedu, a Mladen Frančić još više pojačava napad Slavena - u igru uvodi Renata Jurčeca. Bilo je vidljivo da protiv ovakvog Varteksa Slaven može i do sva tri boda.

No, to se nije desilo. Iako je Slaven počeo konkretnije i snažnije, onaj završni dio akcije nije se zbio do kraja utakmice.

Najljepšu akciju utakmice priuštio nam je domaći igrač - Danijel Hrman. Duga "asanovićevska" dijagonala preko više od polovice terena putovala je na lijevu stranu šesnaesterca, Hrman nije čekao previše - odlično je zahvatio lotpu iz voleja, no ona je prošla malo pored lijevih Stojkićevih rašlji. Da je ušlo, dugo bi se pričalo...

Do kraja utakmice gledamo poluprilike i s jedne i s druge strane, no ništa bitnije se nije desilo. Ono što je promijenilo disanje tribina bila je burna reakcija Mukaja nakon prekršaja Kokola nad njim. Obojica su dobili žute kartone.

Kad se sredi mozaik, čini se da je rezultat sasvim dobar pokazatelj onog što se dešavalo na terenu - nula lijevo, nula desno. No, Slaven je mogao i više, činilo se kao da možda to nisu potpuno niti željeli.

Izjave nakon utakmice

Mladen Frančić, trener Slaven Belupa: "Drago mi je da smo održali kontinuitet nepobjedivosti, i to nakon utakmice u kojoj smo sasvim zasluženo osvojili bod. Da smo u nekim situacijama bili smireniji, mogli smo i više. Znali smo za probleme u Varteksovoj igri, bili smo sigurni u sebe, odigrali smo korektno i pošteno u jednoj plitkoj formaciji, prijeteći prvenstveno iz kontranapada. Za nešto više možda nam je nedostajalao svježine, ispraznili smo se protiv Hajduka i Dinama."

Luka Bonačić, trener Varteksa: "Čestitam Slavenu, zasluženo je osvojio bod u jednoj hrabroj igri. Nije da moji igrači nisi htjeli, bilo je borbe, no neke stvari jednostavno ne funkcioniraju. Možda sam i ja kriv za takvo stanje, ne bježim od odgovornosti."

SuperSport HNL

1Dinamo 00:000
2Gorica 00:000
3Hajduk 00:000
4Istra 1961 00:000
5Lokomotiva 00:000
6Osijek 00:000
7Rijeka 00:000
8Slaven Belupo 00:000
9Šibenik 00:000
10Varaždin 00:000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 00:000
2Gorica 00:000
3Hajduk 00:000
4Istra 1961 00:000
5Lokomotiva 00:000
6Osijek 00:000
7Rijeka 00:000
8Slaven Belupo 00:000
9Šibenik 00:000
10Varaždin 00:000

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!