Tenis

Ljubo, Janica, tenisači i stolnotenisačice

Tomislav Pacak • petak, 23.12.2005.

U Studiju 10 HTV-a po 54. puta proglašeni su sportaši godine u izboru Sportskih novosti. Iznenađenja nije bilo, proteklu godinu obilježili su Janica Kostelić, tenisači na čelu s Ivanom Ljubičićem i stolnotenisačice te su nagrađeni prestižnim trofejima SN-a. Suradnja HTV-a i SN-a dala je odgovor i na pitanje koji je sportski naj-događaj u neovisnoj Hrvatskoj...

Sportske novosti su po 54. puta proglasile sportaše godine, a pritom je obilježena i 60. godina postojanja popularnih "Sportskih". Od 1952. godine, nagradu za najboljeg dobilo je 35 sportaša iz 14 sportova, te 30 sportašica iz 10 sportova. Program u Studiju 10 vodio je Bruno Kovačević, sportski novinar HTV-a, a okupljene su zabavljali Jacques Houdek, Vanna, Oliver Dragojević i Vesna Pisarović.

Prvo je izabrana ekipa godine, kategorija u kojoj je već nekako tradicionalno najslabija konkurencija. Time se, međutim, ne može umanjiti uspjeh stolnotenisačica (206 glasova) koje su na Europskom prvenstvu u Aarhusu osvojile srebrnu medalju. Pod vodstvom izbornika Nevena Cegnara, taj veliki uspjeh ostvarile su Tamara Boroš, Cornelia Vaida, Andrea Bakula i Sanda Paović. Druga je reprezentacija u samostrelu (80), a treća skijaška alpska reprezentacija (51).

Kod momčadi godine konkurencija je bila uistinu jaka - dovoljno je spomenuti ponos nacije, nogometnu reprezentaciju (25 glasova) koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo, te rukometaše (16 glasova) koji su ponovno oduševili srebrnom medaljom na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. Međutim, kada jedna momčad ostvari jedan od najvećih uspjeha u neovisnoj Hrvatskoj onda izbor i nije tako težak. A upravo to učinili su tenisači (360 glasova) koji su osvojili Davis Cup. Povijesni uspjeh ostvarili su briljantni Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović i legendarni Goran Ivanišević, pod palicom izbornika Nikole Pilića.

Sportašica godine se gotovo unaprijed zna. Od 1998. Janica Kostelić (382 glasa) dominira u ovoj kategoriji, tek je Blanka Vlašić prošle godine uspjela "iskoristiti" bolest najveće hrvatske sportašice svih vremena. Međutim, Janica se ponovno vratila, ova godina bila je još jedna u nizu povijesnih za najbolju skijašicu svijeta - u Bormiju je osvojila tri svjetska zlata, u spustu, slalomu i kombinaciji. U Svjetskom kupu je bila druga usprkos ozljedama, a i u novu sezonu ušla je briljantno i najavila da će i iduće godine biti na istom mjestu. Janici je ovo rekordna sedma nagrada za sportašicu godine, kod sportaša su rekorderi Ivanišević i Dragutin Šurbek sa po pet nagrada. Daleko iza Janice je Tamara Boroš s 11 glasova.

Duje Draganja (23 glasa), Dado Pršo (šest glasova) i mnogi drugi u puno bi zemalja bili sportaši godine, ne i u Hrvatskoj. Iza Ivana Ljubičića (366 glasova) je sezona karijere, osim što je briljirao na Touru, vodio je hrvatsku Davis Cup reprezentaciju do konačnog trijumfa, ostvarivši pritom 11 pobjeda u "živim" mečevima. "Ljubo" je ušao među 10 najboljih na svijetu, po igri pripada i u Top 5, nema sumnje da će i iduće sezone kandidirati u ovoj kategoriji.

Po 34. puta dodijeljena je nagrada za fair-play, a poseban žiri jednoglasno je izabrao Dadu Pršu kao laureata. Prši je nagrada dodijeljena zbog nadljudskih napora koje je uložio kako bi usprkos problemima s koljena pomogao hrvatskoj reprezentaciji u dvoboju sa Švedskom u kojem su "kockasti" osigurali plasman na SP. Pršo je, k tome, iskazao i mnogobrojne ljudske vrline, sudjelovao je u nekoliko humanitarnih akcija i nema sumnje kako je nagrada otišla u prave ruke.

Sportske novosti i HTV pokrenule su i akciju u kojoj su gledatelji/čitatelji SMS glasovima izabrali sportski naj-događaj u neovisnoj Hrvatskoj. Prema tim glasovima, događaj koji je najsnažnije odjeknuo u Hrvatskoj i svijetu je zlatna medalja rukometaša na OI u Ateni 2004. Drugo mjesto osvojila je Janica s tri zlata u Salt Lake Cityju, dok su treći brončani nogometaši sa SP-a u Francuskoj.

Od zanimljivosti, treba spomenuti kako je Mario Ančić poklonio svoj reket i dres Oliveru Dragojeviću, svom najdražem pjevaču, koji mu je poručio da "satere sve u Melbourneu".

54. izbor Sportskih novosti za sportaše godine:

Sportaš godine: Ivan Ljubičić
Sportašica godine: Janica Kostelić
Momčad godine: Davis Cup reprezentacija (Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović, Goran Ivanišević; izbornik: Nikola Pilić)
Ekipa godine: Stolnoteniska reprezentacija (Tamara Boroš, Cornelia Vaida, Andrea Bakula, Sandra Paović; izbornik: Neven Cegnar)
Fair-play: Dado Pršo

Sportski naj-događaj u neovisnoj Hrvatskoj: Zlato rukometaša - Olimpijske igre Atena 2004.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!