Automoto

Katastrofa na Indianapolisu

Ante Kojundžić • nedjelja, 19.06.2005.

Zaista tužan dan za formulu 1 nakon što su sve momčadi na Michelin gumama odbile sudjelovati u utrci ostavivši tako samo šest bolida na stazi. Michael Schumacher je pobjednik ove sramotne utrke za F1.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Michelinu je FIA odbila zahtjev da upotrijebe nove gume, kao i prijedlog da se na onom famoznom 13. zavoju stavi šikana koja bi usporila bolide. Iz Michelina su momčadima rekli da ne voze utrku. Nakon kruga zagrijavanja sve momčadi na Michelin gumama su se povukle u boks. Dakle McLareni, Renaulti, Williamsi, BAR-ovci, Toyote, Sauberi i Red Bullovi bolidi. Preostali vozači su odvezli utrku bez obzira na tužnu situaciju koja se dogodila.

Gledatelji su iz bijesa što gledaju samo šest vozača bacali boce i limenke na stazu, no srećom ništa se ozbiljno nije dogodilo. Na kraju je pobijedio Michael Schumacher, a njegov kolega Barrichello bio je drugi. Posljednje mjesto na podiju je uzeo Portugalac Monteiro što mu je prvi podij u karijeri i on je prvi Portugalac koji je ikad bio na podiju.

Sigurno je da će ovo ostaviti velike posljedice na čitav svijet F1. Sljedeća utrka je za dva tjedna u Francuskoj gdje se vjeruje da će sve biti u redu. Mora se priznati da FIA sa svoje strane nije napravila nikakvu grešku i striktno su se držali pravila. Krivnja je na Michelinu jer nisu uspjeli osigurati momčadima dovoljno dobre gume na samom početku vikenda. Čudna utrka.

Poredak na kraju utrke:
1. M. Schumacher (NJE/Ferrari) 1:29:43.181
2. R. Barrichello (BRA/Ferrari) + 1.005
3. T. Monteiro (POR/Jordan) + 1 krug
4. N. Karthikeyan (IND/Jordan) + 1 krug
5. C. Albers (NIZ/Minardi) + 2 kruga
6. P. Friesacher (AUT/Minardi) + 2 kruga

Ostali su se povukli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!