Automoto

Raikkonen pobijedio vodeći od starta do cilja

Ante Kojundžić • nedjelja, 22.05.2005.

Finac Kimi Raikkonen ostvario je fenomenalnu pobjedu vozeći apsolutno bez ikakve greške po uskim ulicama Monte Carla. Njegova druga pobjeda za redom, a četvrta u karijeri. Drugi i treći su dva Williamsa, Nick Heidfeld i Mark Webber

Već od samog početka Raikkonen je krenuo vrlo agresivno i samo povećavao svoju prednost nad Fernandom Alonsom i ostalim društvom. Ni u jednom trenutku nije ispuštao svoju vodeću poziciju i dovezao se do svoje druge pobjede ove sezone. Alonso nije uspio pratiti Raikkonena iako se trudio, ali to mu je samo donijelo pretjerano trošenje guma koje ga je dovelo u situaciju da je jako spor i da ima na repu Webbera i Heidfelda. Unatoč tom što se smatra da se na stazi u Monte Carlu ne može pretjecati, dva Williamsa su to uspjela i Alonso je pao na četvrtu poziciju. Dakle, odlična utrka i za Williamse također. Treba pohvaliti i zaista vrhunsko pretjecanje Heidfelda Alonsa na izlasku iz tunela.

No, to nisu bila jedina pretjecanja na stazi u kneževini. Prvo smo vidjeli neuspjelo pretjecanje Villeneuvea nad svojim kolegom Massom. Potom je Trulli uspio preteći Fisichellu u najsporijem zavoju čitavog kalendara! Ipak, zbog očiglednog oštećivanja bolida prilikom pretjecanja Trulli je pao u poretku. Michael Schumacher uspio je preteći Barrichella na istom mjestu gdje su Webber i Heidfeld prestigli Alonsa u posljednjem krugu. Kraj utrke bio je zaista uzbudljiv. A u cijelom tom košmaru rezultat je sljedeći: Montoya je sa 17. startne pozicije došao na petu, a Ralf Schumacher s 18. mjesta na šesto! Dva Ferrarija su odmah iza njih, Michael i Rubens, sedmo i osmo mjesto. Ferrariju zbilja ne ide. Barrichellu se u boksu ugasio motor što mu je oduzelo važne sekunde u borbi s Montoyom koji ga je tad prestigao, a još je dobio kaznu prolaska kroz boks jer je prebrzo vozio u istom. Trulli na kraju završava kao deseti i to je zbija šteta nakon onakvog spektakularnog pretjecanja. Fisichella je s četvrte startne pozicije uspio pasti na dvanaestu. Općenito su oba Renaulta pala nakon polovice utrke.

Vezane vijesti

U poretku vozača stvari su se promijenile. Alonso je i dalje prvi s 49 bodova, slijedi Raikkonen koji se probio na drugo s 27 bodova i smanjio bodovnu razliku iza Španjolca. Bod manje na trećem ima Trulli koji nije uspio osvojiti bodove na ovoj utrci. Sljedeća utrka je za samo tjedan dana na stazi Nürburgring za VN Europe.

Poredak na kraju utrke:
1. K. Räikkönen (FIN/McLaren) 1:45:15.556
2. N. Heidfeld (NJE/Williams) + 13.877
3. M. Webber (AUS/Williams) + 18.484
4. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 36.487
5. JP. Montoya (KOL/McLaren) + 36.647
6. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 37.177
7. M. Schumacher (NJE/Ferrari) + 37.223
8. R. Barrichello (BRA/Ferrari) + 37.570
9. F. Massa (BRA/Sauber) + 1 krug
10. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
11. J. Villeneuve (KAN/Sauber) + 1 krug
12. G. Fisichella (ITA/Renault) + 1 krug
13. T. Monteiro (POR/Jordan) + 3 kruga
14. C. Albers (NIZ/Minardi) + 5 krugova

Nisu završili:
15. V. Liuzzi (ITA/Red Bull) + 18 krugova
16. P. Friesacher (AUT/Minardi) + 48 krugova
17. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 54 kruga
18. N. Karthikeyan (IND/Jordan) + 59 krugova

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!