Vodeni sportovi

Održan Croatia Open - 23. Međunarodna veslačka regata

Sportnet • ponedjeljak, 10.04.2006.

Ove subote i nedjelje 8. i 9. travnja , na zagrebačkom jezeru Jarun , održavala se 23. međunarodna veslačka regata «Croatia Open». Nastupali su veslači iz deset zemalja ( Austrija, Grčka, Slovačka, Slovenija, Srbija i Crna gora, Izrael, Mađarska, Estonija, Turska i Hrvatska ) tj. oko 1260 veslača u 666 posada, odnosno 40-ak klubova.

U juniorskom samcu bile su prijavljene nevjerojatne 64 posade , a ilustracije radi na Svjetskom juniorskom prventsvu prošle godine u Brandenburgu bilo je u istoj diciplini oko 40-ak prijavljenih. Zbog velikog broja veslača raspored je bio zgusnut i startalo se svakih pet minuta od 8 sati ujutro do kasnog poslijepodneva. Vrijeme je odlično poslužilo veslače, osim u nedjelju kada je zapuhao jači jugozapadni vjetar. Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a uz Grad Zagreb kao suorganizatora, Veslački Savez Zagreba i Veslački klub Croatia opet su dokazali da su sposobni u svakom trenutku organizirati regatu na svjetskom nivou.

Posebno lijepa gesta je bila što je organizator pobjednicima u disciplinama samac za juniore te samac i dvojac bez za seniore uz pehar i medalje poklonio i nova vesla. Prijelazni pehari otišli su pobjednicima Memorijala, a pehar Sportskih novosti, pokrovitelja regate pobjedniku samca za juniore. Među brojnim gostima regate bili su Franjo Arapović, Zlatko Mateša, Boško Lozica itd. Finalne utrke prenosila je zagrebačka Otvorena televizija, a njihov prijenos je Carnet streamao preko web stranice Veslačkog Saveza Zagreba.

Slika 2 od 3.

U sklopu regate održavale su se i dvije memorijalne utrke:

1. «Niko i Jure» u disciplini dvojac bez za juniore, posvećene Nikoli Ivušiću i Juri Vujeviću, partnerima u dvojcu, partnerima u Domovinskom ratu u kojem su i poginuli ne napunivši još niti 18 godina.

2. Memorijal «Zdravko Grahovac» u disciplini osmerca za juniore B, posvećene istaknutom veslačkom djelatniku i predsjedniku VK Croatie, Zdravku Grahovcu, koji je cijeli svoj život posvetio predanom radu za unapređivanje veslanja i obuci novih naraštaja.

Slika 1 od 2.

Od vrijednijih rezultata valja spomenuti izuzetan uspjeh veslača Trešnjevke Damira Martina, pobjednika u juniorskom samcu, koji je tu pobjedu ostvario tako što je veslao brže i od Luke Špika, proslavljenog slovenskog olimpijca i vrhunskog veslača, koji je u istoj disciplini u seniorskoj konkurenciji odnio zlato. Damir je u nedjelju sa veslačem Mladosti Valentom Sinkovićem osvojio zlato u dvojcu na pariće za juniore, dok su u subotu u istoj disciplini slavili S.Pirić i D. Šain iz Iktusa.

Posebno vrijedan uspjeh napravila je i kombinirana posada Jadrana iz Zadra i Mladosti u sastavu Martinov, Vujević, Marić i Stojčević, koja je pobjedom prekinula dugi niz dominacije slovenske posade iz VK Bled. U disciplini dvojac bez, ovaj puta bez Skelina, ali sa grcima Pagounisom i Christouom koji su na SP u Japanu osvojili visoko 5. mjesto , prvog dana natjecanja dominirali su slovenci T.Pirih i R.Kolander, srebrni su bili H.Marić i O.Martinov (HAVK Mladost/Jadran Zadar) koji su uspjeli prestići brončane G.Todorovića i J.Popovića iz SiCG ( pobjednika prošlogodišjeg Svjetskog U23 prvenstva u četvercu bez ).

Drugog dana zlato u istoj disciplini otišlo je upravo navedenoj posadi SiCG, slavni Grci zauzeli su treće mjesto, a braća Radmanić iz Iktusa su bili odlični srebrni.

Muški seniorski dubl mladosti u sastavu M.Vekić i D. Šindler osvojio je srebrnu medalju, kao i veslači Kaštela F.Žunko i J. Maretić u disciplini juniorskog dvojca bez, a braća Radmanić iz Iktusa uhvatili su srebro u dvojcu bez za seniore B, dok su broncu odnijeli odlični I.Dukić i H. Jurina (Jadran Zadar/Trešnjevka).

Svakako vrijedi spomenuti broncu u samcu za lake seniore za Nikolu Tomića, veslača Trešnjevke te izvrsno prvo mjesto za Lenka Dragojevića veslača Mladosti u samcu za mlađe seniore. Medalje su osvajali i naše nade Roca, Holi, Dukić, Sinković M. i Jurina. Kao lošu vijest izdvojili bi neulazak našeg najboljeg skifiste Maria Vekića (HAVK Mladost) u finale, a to se isto u nedjelju desilo i našoj najboljoj skifistici Sonji Kešerac (Iktus), koja je ipak prvog dana uspjela u toj disciplini doći do bronce.

Kod djevojaka valja istaknuti odlično veslanje Marcele Milošević (Korana), osvajačice zlata za mlađe juniorke te naše jedine skifistice u nedjeljnom A finalu mladostašice Katarine Šebetić koja je završila četvrta. Svakako je vrijedan uspjeh Lucijane Crnogaće i Adrijane Trzin iz šibenske Krke koje su osvojile prvo mjesto u dvojcu na pariće za juniorke. Veterani Mladosti, svježi povratnici sa Head of the river utrke, pokupili su zlato u osmercu, dok su u kadetima dominirali braća Vukičević iz Trešnjevke, zlatni u dvojcu na pariće i gigu (sa partnerima Stefanovićem i Terekom). Najuspješnije kadetkinje bile su veslačice Trešnjevke M.Dragojević i I.Linde u dublu te K.Milošević (Korana) u samcu, dok je za kadete u samcu pobjedio Z. Tvorek iz Vukovara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!