Nogomet

Rapid - Osijek: Bečom se ori slavonski bećarac...

Sportnet • utorak, 07.11.2000.



Nenad Bjelica, strijelac vodećeg pogotka (Snimio: Dražen Patarčić)

Iako često znamo marginalne događaje krstiti povijesnima, večerašnji podvig Osijeka u Beču uistinu zaslužuje baš taj epitet - povijesni. Vodeća momčad hrvatskog prvenstva nastavila je brilijantan hod po Europi, nadigravši i porazivši trideseterostruke prvake Austrije i plasiravši se među preostala 32 kluba u natjecanju za trofej Kupa Uefe. Centrom Europe večeras se orio slavonski bećarac, a istok Hrvatske stopio se u oduševljenu masu svih onih koji večeras slave veliki uspjeh Osijeka, veliki uspjeh posrnulog hrvatskog nogometa.

Početak utakmice u Beču nije izgledao ugodno. Domaća momčad iz petnih se žila trudila stvoriti početnu prednost, predstaviti se svojim gostima kao goropadna zvijer koja će progutati sva nadanja gostiju iz Hrvatske, već u prvim minutama utakmice. U 9. minuti, neumorni Jürgen Kauz vratio je jednu snažnu loptu u peterac, gdje ju je zahvatio Lagonikakis, no ona je prohujala pored lijeve vratnice gola današnjeg heroja - Vladimira Balića.

Baš taj ?dosadni? Kauz djelovao je najopasnije i najprodornije u početku. U 13. minuti njegov se snažan udarac na putu do Balića odbio od Zinglera i otišao pored vratiju. U protuudaru, Osječani su kao po narudžbi - presjekli ambiciozan početak austrijske momčadi brilijantnom ?školskom? kontrom u tri poteza. Mario Prišč ubacio je u šesnaesterac, Mitu je glavom spustio za natrčalog poslovođu Nenada Bjelicu, koji je najprije pogodio vratnicu, a zatim koncentrirano prihvatio loptu i poslao je u mrežu. Veliko vodstvo, veliki motiv, veliko slavlje petstotinjak bučnih propadnika Kohorte, ali i veliki šok domaćim igračima i navijačima.

Trebalo je samo nekoliko minuta nakon vodstva izdržati ?na lopti?, nakon toga Osječani su sve više i sve sigurnije gospodarili terenom. Prividna premoć bila je na strani domaćih igrača, koji su imali loptu, ali nisu imali - prostor. Najopasniju prigodu za izjednačenje domaći su imali u 18. minuti, kad su nakon kornera udarac glavom Nizozemca Taumenta, Balić i Grnja iščupali s gol - linije.


Kohorta nije propustila posjetiti Beč (Snimio: Dražen Patarčić)

U 20. minuti Prišč je pokušao ponoviti potez Mitua iz Bröndbyja, kad je iskoristio daleko istrčavanje vratara, no prazna vrata spasio je blok austrijske obrane. U kontri, Balić je spasio udarac neugodnog Kauza. Veliki dio posla mogao je obaviti Dumitru Mitu u 25. minuti, kad je nakon još jedne brze tranzicije lopte, sam krenuo prema Maieru. No, češki vratar je uspio nadmudriti rumunjskog napadača.

Do kraja poluvremena triput je prijetio Roman Wallner. Mladi napadač Rapida u 37. je minuti izveo neugodan slobodan udarac, u 43. iz kontre bio sebičan, u situaciji kad je mogao uposliti Savićevića, a u 45. je bio zaustavljen sjajnom i brzom reakcijom osječkog vratara.

Slično je otvoren i drugi dio, Balić je ponovno bio brži od Wallnera, a Taument je u 55. minuti napravio lijeo sve osim - udarca. Već od samog početka bilo je vidljivo da Osijek jako dobro ?stoji? na terenu, obrana je bezprijekorno odradila sve zadaće, a munjevite kontre su dizale na noge domaće navijače i tjerale ih da se hvataju za glavu. Tako je u 58. minuti Mitu umjesto udarca iz izgledne prilike pokušao tražiti Prišča, a Beširevićeva je lopta fijuknula centimetrima iznad grede dvije minute kasnije.


Stjepan Jukić je dotukao Bečane u sudačkoj nadoknadi (Snimio: Dražen Patarčić)

Kopijom akcije iz 25. minute, ponovno je Mitu izbio sam kao duh pred Maierom, no ponovno je češki internacionalac bio mudriji od rumunjskog. Strahovali smo tada od onog nepisanog nogometnog pravila o iskorištavanju šansi, jer Osječani su imali nekoliko prigoda da definitivno riješe svaku rezultatsku nedoumicu.

Posebno kad je krenuo novi uragan napada domaćina, u posljednjoj trećini utakmice. Taument je iz okreta opasno zaprijetio u 75. minuti, no Balić je večeras bio - bez greške. Dvije minute kasnije, Kauz je ušao potpuno sam kroz lijevi bok Osječana, no srećom - htio je poslužiti lošije postavljenog igrača, što su naši igrači spasili.

Video: Balić mudriji od Savičevića

Ipak, samo zakratko, jer lopta se brzo vratila u šesnaesterac, gdje je Beljan gurnuo Radovića, što je bilo dovoljno da odlični rumunjski sudac pokaže na najstrožu kaznu. Loptu je na kreš postavio jugoslavenski internacionalac Savićević, no pored Balića večeras lopta jednostavno nije mogla u mrežu. Sjajnom reakcijom osječki je vratar potvrdio epitet igrača utakmice i odigrao zasigurno svoju partiju karijere.

Video: Urnebesno slavlje Balićeve obrane

Iako je do kraja ostalo još 12 minuta, tu je utakmica bila završena. Barem što se konačnog pobjednika tiče. Osječani su do kraja imali čak tri sjajne prigode za ?uništiti? Rapid, no što nije uspjelo Grnji dvaput, uspjelo je tek nekoliko minuta prije ušlom Stjepanu Jukiću, koji je točku na odličnu predstavu i veličanstvenu pobjedu stavio u drugoj minuti sudačke nadoknade.

Video: Jukić i Kohorta vrlo veselo

Sve je napravio sam, prošao pored Lagonikakisa, ušao pred Maiera i zabio mu loptu u bliži kut. Za slavlje, za feštu, za slavonski bećarac usred austrijske prijestolnice. Za pjesmu koja će još neko vrijeme putovati po Europi...

Izjave nakon utakmice:

Stanko Mršić, trener Osijeka:
"Uz solidnu igru, malo sreće i vratara Balića koji je danas branio vrhunski, naše želje su se ostvarile. Da nije bilo škrtosti Mitua i još nekih igrača koji nisu htjeli na vrijeme dodati loptu, rezultat na kraju bi bio još uvjerljiviji. Prvo poluvrijeme smo imali malo problema, no u drugom poluvremenu je bilo bolje. Orijentirali smo se na kontru, što je rezultiralo sa ova dva gola, a imali smo još tri-četiri lijepe prilike."

Nenad Bjelica, igrač Osijeka:
"Na vrijeme smo zabili prvi gol. Bale je obranio penal, i svaka mu čast. Svi dečki su se borili stvarno maksimalno, a ovi navijači su nevjerojatni. U kolikom broju su došli i kako su nas bodrili, velika im hvala.ž"

Vladimir Balić, vratar Osijeka:
"Motiva nije nedostajalo. Svi su se trudili i dali svoj maksimum, a ja sam, nizom okolnosti, dao malo veći dio. Obranjeni jedanaesterac je trenutak kojeg ću dugo pamtiti, jer je Savičević veliki igrač i tehničar. Ako uspijem negdje pronaći sliku, okačit ću ju da visi za sve vijeke vjekova. Volio bih da u trećem kolu dobijemo jakog protivnika, da pokažemo cijeloj Hrvatskoj svoju veliku kvalitetu, i podarimo hrvatskom nogometu još koji bod."

Dejan Savičević, igrač Rapida:
"Nismo imali tu sreću da povedemo, a primili smo gol iz njihovog prvog kontranapada. Tamo smo primili gol u zadnjoj minuti, i tako... Bili smo puno bolji u prvom poluvremenu, imali smo inicijativu i pritisak, dok je Osijek u drugom poluvremenu odigrao mnogo bolje, što je i normalno s obzirom da su imali 1:0, dobili su samopouzdanje i sigurnost u igri. Možda da sam ja dao gol iz jedanaesterca, možda bismo imali šanse za preokret."

Bernard JURIŠIĆ, Dragan KOVAČ

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!