SP 2006.

Berlin

Hrvoje Rafaelić • utorak, 02.05.2006.

Berlin je najveći i glavni grad Njemačke sa 3,392,000 stanovnika. Prije Drugog svjetskog rata imao je 4,500,000 stanovnika. Berlin je drugi po redu najveći grad Europske unije poslije Londona. Od 1949. do 1990. bio je podijeljen na Istočni Berlin i Zapadni Berlin.

Berlin

Broj stanovnika: 3.392.000
Nadmorska visina: 34 metra
Pozivni broj: +49(30)
Plan grada
Turističke informacije
Noćni život
Berlinski aerodrom
Restorani
Smještaj

Veleposlanstvo RH Ahornstraße 4, 10787 Berlin, Tel.: 030/219 5514, 2362 8955, Fax: 030/2362 8965, 2362 8967. Uredovno vrijeme za stranke: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak 9.00 do 13.00, utorak 9.00 do 13.00 i 16.00 do 18.00

Berlin je smješten na rijekama Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke. Berlin je jedna od 16 njemačkih saveznih pokrajina, i sa svih strana je okružen pokrajinom Brandenburg.

Berlin je osnovan je u 12. stoljeću. Na početku, sastojao se od dva dijela/grada; Berlina i Collna. Smješten je bio na obje strane rijeke Spree, u današnjem okrugu Mitte. Povijest Berlina, tj. svi zapisi izgubljeni su u velikom požaru što se dogodio kada je 1830. izgorio gradski centar. Prvi doseljenici Berlina bili su Heveleri koji su se naselili pokraj rijeke Havel. Šprevani su naselili područje rijeke Spree po čemu i dobivaju ime.

Pred kraj Drugog svjetskog rata, Berlin je uništen posebice nakon napada savezničkih snaga. 13.kolova 1961. usred Berlina napravljen je Berlinski zid koji je tadašnju Njemačku podijelio na Zapadnu i Istočnu. 9. studenog 1989. Berlinski zid je pao da bi 3.listopada 1990. bio srušen skoro pa do temelja. Do tada glavni grad Njemačke Bonn, odlukom Bundenstaga prepušta djelovanje glavnoga grada Berlinu. Vlada i njezina ministarstva preselila su u Berlin 1997/1998.

Najposjećenije povijesne građevine u Berlinu su Brandenburška vrata, ostaci Berlinskog zida te Berlinski televizijski toranj visok 368 metara, sagrađen 1969. godine.

Današnji moderni Berlin može se pohvaliti s nizom klubova, podzemnom i nadzemnom željeznicom, tri aerodroma, četiri luke, devet kazališta, više od deset muzeja od kojih je najpoznatiji Museum Island, dva zoološka vrta, nekoliko sveučilišta te vidikovcem. Noćni život Berlina je raznovrstan. Od kazališta, opera, zooloških vrtova, klubova kojih ima mnogo. Među najpoznatijim klubovima su K-17 ( http://www.k17.de/ ), WMF (http://www.wmfclub.de/) i Watergate (http://www.water-gate.de/program/index.html). Za posjetu zoološkog vrta morat ćete posjetiti uži centar grada koji je ujedno i najstariji berlinski zoološki vrt imenom Zoologischer Garten Berlin. Drugi berlinski zoo vrt osnovan od strane DDR-a zove se Tierpar Friedrichsfelde i nalazi se u istočnom djelu grada.

Prijevoz u Berlinu pojednostavljen je do kraja. Sa jednom kupljenom kartom možete koristit sve prijevozne usluge, naravno osim taxija i aerodroma. Tako ćete s jednom kupljenom kartom moći koristiti podzemnu i nadzemnu željeznicu, tramvaje, autobuse te trajekte. Cijene karata kreću se od 1.20 eura do 25 eura ovisi koje područje grada posjećujete jer je Berlin podijeljen na A, B i C zonu. Ako u Berlin dolazite ili odlazite avionom moći ćete koristiti tri aerodroma. Schonefeld, Tegel i Tempelhof biti će Vam na usluzi. Prvi će ove godine biti proširen te preimenovan u ime Berlin. Tegel će se otvaranjem Berlina zatvoriti 2007. godine.

Krenete li u razgledavanje grada posebnu pozornost usmjerite na Brandenburška vrata koja su usto i simbol grada. Najpoznatiji dio Berlinskog zida je East Side Gallery. Turistički atraktivan dio Berlina je sigurno onaj istočni. Ako ste u prilici razgledajte Saats Operu te TV toranj na Alexander Platzu s kojeg se proteže pogled na cijeli grad. Svakako treba posjetiti berlinsku spitzu, tj. Oranienburger Strasse, ulicu prepunu ugostiteljskih objekata gdje je moto «živi se 24h na dan». Središte Berlina ukrašava jedan od najljepših parkova Europe, Tiergarten. Njegova ljepota je nešto posebno i Berlin ne treba napustiti bez razgledavanja tog parka...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!