SP 2006.

Dortmund

Hrvoje Vuković • utorak, 02.05.2006.

Dortmund, smješten u srcu doline Ruhr na sjeverozapadu zemlje na rijekama Ruhr i Lenne, slovi za jedan od najvećih i najrazvijenijih njemačkih gradova, a posebno se ponosi brojnim parkovima, vodenim putevima, šumama i zelenim površinama. Jedan od "sretnika" koji će ugostiti neke od najboljih svjetskih reprezentacija nastao je oko 880. godine pod imenom Throtmania, da bi svoj pravi uzlet doživio u 13. stoljeću zahvaljujući brojnim trgovcima i obrtnicima koji su ga negdje u to vrijeme počeli nazivati Dorpmunde.

Dortmund

Broj stanovnika: 590.000
Nadmorska visina: 150 metara
Pozivni broj: +49(0)231
Plan grada
Službeni site grada
Turistička zajednica
Noćni život
Restorani
Zagreb - Dortmund
Hoteli
Metro

Nakon što je polovicom 17. stoljeća uništen u Tridesetogodišnjem ratu, Dortmund je 250 godina kasnije postao jedan od najjačih centara teške industrije, a živio je uglavnom od ugljena, čelika i naravno, piva, da bi u Drugom svjetskom ratu ponovno doživio kompletno razaranje. Grad je obnovljen oko 1960. godine, a novi uzlet može zahvaliti okretanju ka modernim tehnologijama, pa je tako danas domaćin brojnim softverskim, telekomunikacijskim, medijskim i drugim tvrtkama u kojima je zaposleno preko 4.700 znanstvenika.

Vezane vijesti

Kultura je u prošlosti u velikom luku zaobilazila Dortmund, no uporni Nijemci potpuno su promijenili imidž i u tom segmentu, pa tako grad danas raspolaže s muzejima moderne umjetnosti, opernim dvoranama, jazz-klubovima, kazalištima, a izgrađena je i nova Gradska knjižnica s više od milijun i 200 tisuća predmeta iz raznih medija.

Naravno, Dortmund drži i do obrazovanja, pa tako ima pet sveučilišta koja pohađa preko 33.000 studenata, što garantira i bogat noćni život. Bezbroj partyja, noćnih klubova, barova, na svakom koraku nude zabavu do sitnih sati, dok preko dana možete razgledati neke od znamenitosti poput ZOO-a ili botaničkog vrta.

Što se tiče sporta i tu je Dortmund doslovno eksplodirao, o čemu svjedoči i regionalna baza za sve tamošnje olimpijce te naravno popratna struktura od različitih dijagnostičkih laboratorija pa sve do nutricionističkih savjetovališta. Ipak, glavna tamošnja atrakcija je naravno Westfalen stadion, dom Borussije Dortmund, koja je i najzaslužnija za svjetsku slavu ovog grada.

Ako vas slučajno put nanese u Dortmund za vrijeme SP-a, računajte kako je od Zagreba udaljen nekih 885 km zračne linije ili oko 12 sati vožnje. U samom gradu najbolje je uzeti "Dortmund Tourist Card" (8.90 eura) koja vam omogućava dva dana besplatnog korištenja javnog prijevoza te popust na ulazak u većinu gradskih znamenitosti, a sigurno će vam pomoći i tisuće znakova i smjernica koji uvelike olakšavaju snalaženje i pronalazak najkraćeg puta do odredišta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!