SP 2006.

Frankfurt

Petar Plevnik • utorak, 02.05.2006.

Punim imenom Frankfurt na Majni, Frankfurt je središte njemačke pokrajine Hessen te je sa oko 650.000 stanovnika peti po veličini njemački grad. Smješten je na rijeci Majni, 36 km uzvodno od njezinog ušća u rijeku Rajnu.

Frankfurt

Broj stanovnika: 640.000
Nadmorska visina: 112 metara
Pozivni broj: 069
Plan grada
Restorani
Hoteli
Noćni život

Na području današnjeg Frankfurta Rimljani su još u prvom stoljeću osnovali vojnu utvrdu a ime Frankfurt, točnije Franconofourd po prvi se puta spominje 794. godine u okviru franačke države. Najveći razvoj grad je doživio za vrijeme Weimarske republike kada je zbog važnog prometnog položaja postao prometnim središtem Europe, što je ostao sve do danas, o čemu svjedoči i podatak da je frankfurtska zračna luka po putničkom prometu među tri u Europi.

Vezane vijesti

Osim što je prometno Frankfurt je i financijsko te trgovačko središte Europe, zbog čega ga mnogi nazivaju Bankfurt. U njemu su, između ostalog, svoje sjedište pronašle i Europska Centralna Banka, Njemačka Savezna Banka i brojne druge razne institucije poput Njemačkog nogometnog saveza, Njemačkog olimpijskog odbora i mnogih drugih. Osim toga, svake godine Frankfurt je domaćin poznatom sajmu knjiga te automobila koji se održavaju u sklopu poznatog frankfurtskog sajma.

Uz modernističke građevine, od kojih se posebno ističe 11 nebodera iznad 150 metara visine, po čemu je Frankfurt u Europi odmah iza Pariza, grad se s razlogom ponosi i svojom kulturnom baštinom. 1749. godine u ovom se gradu rodio jedan od najvećih njemačkih književnika Johann Wolfgang von Goethe, u čiji spomen frankfurtsko sveučilište nosi naziv. Uz Goetheovo sveučilište tu je i crkva Sv. Pavla, sjedište prvog demokratski izabranog parlamenta, 1848. godine, frankfurtska katedrala u kojoj su se krunili carevi Sv. Rimskog Carstva, stara vijećnica Römer iz 15. stoljeća i mnogobrojne druge građevine.

U svakom slučaju Frankfurt svojim posjetiteljima nudi spoj tradicionalnog i urbanog, a o tome da će svaki posjetitelj biti dobrodošao, dovoljno svjedoči i podatak da je svaki treći stanovnik Frankfurta stranac.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!