SP 2006.

Gelsenkirchen

Branimir Korać • utorak, 02.05.2006.

Gelsenkirchen je jedan od domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva. Grad je smješten u oblasti Nordhein-Westfalen, sjevernom području poznate ruhrske oblasti. Iako ne spada među najveće njemačke gradove, Gelsenkirchen je sigurno jedan od najpoznatijih gradova tog područja. Najveće zasluge za to pripadaju nogometnom klubu Schalke 04 koji je godinama zaštitni znak Gelsenkirchena.

Gelsenkirchen

Broj stanovnika: 280.000
Nadmorska visina: 110 metara
Pozivni broj: 0209
Plan grada
Službeni site grada
Hoteli
Restorani
Pubovi
Taxi služba
Vodič kroz grad
Webkamera

Prema povijesnim zapisima grad se prvi puta spominje 1150. godine, ali sve do razvoja metalne industrije u Ruhru bio je mali nerazvijeni gradić. Danas Gelsenkirchen broji gotovo 300 tisuća stanovnika dok je sredinom 19. stoljeća bio naseljen tek sa šest tisuća stanovnika, većinom radnika u ugljenokopima. Na početku 20. stoljeća Gelsenkirchen je brojao već gotovo 140 tisuća stanovnika, a početkom 21. stoljeća sve je bliže brojci od 300 tisuća stanovnika.

Neovisnim gradom Gelsenkirchen je postao 1896. godine, a ovo ime je dobio 1930. godine kada odbacuje ime Gelsenkirchen-Buer. U vrijeme nacističke vladavine bio je vrlo važan za tadašnju vlast zbog svoje industrijalizacije i upravo zbog te važnosti savezničke snage su ga bombardirale u više navrata. Unatoč ratnim razaranjima, nakon Drugog svjetskog rata vrlo brzo Gelsenkirchen razvija crnu metalurgiju i postaje uz Essen jedan od najvažnijih gradova u regiji.

S ostalim dijelovima Njemačke grad je odlično prometno povezan. Leži na autocestama A 2, A 40, A 42 i A 50 koje ga povezuju s unutrašnjim i krajnjim dijelovima Njemačke, a željeznička pruga ga povezuje s Oberhausenom, Herneom, Dortmundom, Essenom, Recklinghausenom i Münsterom. Gradski promet odvija se tramvajima i autobusima. Tramvajskom linijom možete doći i do Bochuma, a u samom gradu imaju tri tramvajske linije te više od 50 autobusnih linija. Gelsenkirchen nema svoj aerodrom, a najbliži je u Düsseldorfu, 70-ak kilometara udaljen.

Ukoliko vas zanimaju povijesne građevine, u blizini Gelsenkirchena možete posjetiti dvorac Schloss Berge iz kasnog baroka u kojem se svake godine krajem srpnja održava poznati festival. Do dvorca stižete autobusnom linijom 302. U sjevernom dijelu Gelsenkirchena možete posjetiti dvorac Lüttinghoff House, a Schloss Horst je jedan od najljepših dvoraca u tom dijelu Njemačke, a ujedno sadrži i muzej. Od ostalih građevina valja spomenuti i crkvu iz sredine 16. stoljeća Bleckkirche i Hans Sachs House.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!