SP 2006.

Hamburg

Tomislav Pacak • utorak, 02.05.2006.

Drugi po veličini grad u Njemačkoj, Hamburg, osnovan je daleke 811. godine pod imenom "Hammaburg". Na početku, Hamburg nije bio na Elbi, već na manjoj rijeci Alster koja je nedaleko od tada malog gradića utjecala u Elbu. Tu je izgrađen i hamburški dvorac oko 950. godine. Hamburg je po prvi puta ozbiljnije na važnosti dobio tijekom 12. stoljeća kada je polako počela cvjetati trgovina u sjevernoj Europi. 1189. godine Hamburg je od cara Barbarosse dobio pravo na carinu na rijeci Elbi, te je postao slobodan grad carstva.

Hamburg

Broj stanovnika: 1.738.483
Nadmorska visina: 3 m

Plan grada
Službeni site grada

Kao jedan od prvih gradova članova srednjovjekovne Hansa lige, Hamburg je postao najvažnija trgovinska luka Sjevernog mora, a tu ulogu je zadržao i dugo nakon srednjeg vijeka. Kraljevi i prinčevi nisu nikad vodili Hamburg - od srednjeg vijeka je bio grad-republika kojom su upravljali njegovi građani. Hamburg je čvrsto branio svoju samostalnost, a danas je uz Berlin i Bremen jedini grad-pokrajina u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Danas je Hamburg velegrad sa skoro dva milijuna stanovnika (1.7), s umjerenom kontinentalnom klimom, ali i puno oborina tijekom godine pa ga nerijetko zovu "njemačkim Londonom". Daleko najvažnija gospodarska uloga Hamburga je ona lučka - hamburška luka je jedna od sedam najvećih u svijetu, a prema površini, najveća u Europi. Luka na kojoj radi 80.000 ljudi definitivno je glavni trade-mark grada, no daleko od toga da su brodovi jedina zanimljivost Hamburga.

Hamburg je medijsko središte Njemačke, novinska agencija DPA je tu smještena, a čak 15 od 20 najtiražnijih njemačkih magazina objavljuje se u Hamburgu. Nadalje, grad je poznat po glazbi, pa i konzulatima kojih je čak 100, više nego u bilo kojem gradu u svijetu. Tu je i Sud za pomorsko pravo, a Hamburg je poznat i kao središte visoke tehnologije. Osim što je jedan od svjetskih centara za izradu zrakoplova, u Hamburgu je visoko razvijena medicina i biotehnologija. Svemu tome treba pridodati i niz sportskih događaja, kruna kojih će, dakako, biti Svjetsko prvenstvo ovog ljeta. Hamburg je domaćin Hansa maratona, biciklističke utrke HEW Cyclassics, održava se teniski turnir Rotherbaum, a jasno tu su i dva velika nogometna kluba, Hamburger SV i St. Pauli. Naravno, grad je pun raznoraznih sportskih igrališta i terena za nogomet, rukomet, tenis, hokej na ledu i košarku. Malo izvan grada postoji i teren za golf, a jezero Alster te rijeka Elba odlična su mjesta za ljubitelje vodenih sportova.

Hamburg je svijetu podario nekoliko slavnih proizvoda - od nalivpera Montblanc, preko glasovira Steinway do obične kreme Nivea. Puno toga se ima za vidjeti u Hamburgu, već činjenica da grad ima više mostova nego Venecija i Amsterdam zajedno (2.302) dovoljno će reći da je arhitektura vrlo zanimljiva.

K tome, Hamburg se može pohvaliti jako bogatim kulturnim životom, mnoštvo kazališta, kabareta, državnih i privatnih muzeja privlači dosta turista, a pravi provod mogu biti putovanja riječnim kanalima na kojima se pruža sjajan pogled na cijeli grad. Posebna atrakcija je jezero Alster u samom centru grada, nedaleko od Državne opere, Gradske vijećnice, Burze te muzeja.

Za prijevoz u Hamburgu zadužen je Hamburg Transport Authority (HVV) koji pokriva grad mrežom podzemne (U-Bahn) i nadzemne (S-Bahn) željeznice, autobusa te noćnih autobusa. Najjednostavnije je kupiti specijalnu višednevnu kartu za javni prijevoz koja vrijedi za sva prijevozna sredstva. Više o HHV možete saznati OVDJE

U Hamburg, osim osobnim automobilom, možete doći autobusom, vlakom ili avionom. Hamburg ima pet željezničkih postaja, a na tri od njih dolaze međunarodni vlakovi - na glavni željeznički kolodvor (Hauptbahnhof), te kolodvore Bahnhof Dammtor i Bahnhof Altona. Ako dolazite zrakoplovom, do željene destinacije mogu vas odvesti autobusi, taksiji (oko pola sata do centra grada), a postoji i mogućnost posudbe vozila.

Sve dodatne informacije o Hamburgu možete naći na službenom portalu grada za SP koji se nalazi OVDJE.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!