SP 2006.

Köln

Marin Vuković • utorak, 02.05.2006.

Sa nešto manje od milijun stanovnika Köln je četvrti njemački grad po veličini, odmah iza Berlina, Hamburga i Münchena. Smješten je na samom zapadu i najveći je grad najveće njemačke federalne države Nordrhein-Westfalen, koja broji više od 18 milijuna stanovnika.

Köln

Broj stanovnika: 975.907
Nadmorska visina: 37-117 metara
Pozivni broj: 0221
Plan grada
Katedrala u Kölnu
Zoološki vrt
Hoteli
Crkva
Muzeji

Jedan od najstarijih njemačkih gradova koji svoju povijest piše još od doba starih Rimljana možda najteže trenutke prošao je tijekom drugog svjetskog rata zbog velikih razaranja uzrokovanih savezničkim bombardiranjem. Unatoč tomu, danas je Köln jedan od najatraktivnijih njemačkih gradova, kulturno i vjerojatno najveće medijsko središte Njemačke. Malo je poznata činjenica da je veliki medijski koncern RTL za svoje sjedište izabrao upravo Köln.

Nađete li se u Kölnu, ne smijete propustiti kušati piće na koje su stanovnici Kölna i regije posebno ponosni, a to je svjetski poznato pivo Kölsch. Ovo piće ima tradiciju dugu više od 11 stoljeća, a nije ga dozvoljeno proizvoditi nigdje drugdje osim u Kölnu. Uz Kölsch noćni će provod u jednom od brojnih kafića i klubova biti još ugodniji.

Bogato kulturno naslijeđe Köln pokazuje s posebnim ponosom, a prije svih kao simbol grada ističe se poznata kelnska Katedrala čija gradnja je trajala više od 600 godina. Uz brojne druge crkve valja spomenuti i više od 30 muzeja, te kelnsko sveučilište koje je sa svojih 44000 studenata i jedno od najvećih u Njemačkoj.

U Kölnu će biti odigrano pet utakmica Svjetskog prvenstva, četiri u natjecanju po skupinama i jedna utakmica osmine finala. Najveća atrakcija bez sumnje će biti utakmica skupine B između Švedske i Engleske. Sve će reprezentacije ugostiti novouređeni RheinEnergie stadion.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!