SP 2006.

Leipzig

Vedran Stilin • utorak, 02.05.2006.

Skriveno blago istočne Njemačke nalazi se na rijekama Elster, Pleisse i Parthe te je ujedno i najveći grad pokrajine Saxonyje. Ime mu potječe od slavenske riječi Lipsko, a u ovom trenutku ima više od pola milijuna stanovnika…

Leipzig

Broj stanovnika: 500.360
Nadmorska visina: 98 - 184 metra
Pozivni broj:
Plan grada
Službeni site grada

To su samo neki od podataka koje krase ovaj prelijepi grad u srcu Europe. Za njega kažu da jedan posjet znači sigurni povratak jer ljepote koje nudi još nikoga nisu ostavile ravnodušne. Povijest Leipziga datira još iz 1015. godine kada je već bio uključen u svjetsku trgovinu. Upravo je spomenuta trgovina jedan od ključnih faktora za razvitak grada na čijim leđima se razvijala pokrajina Saxony, a isto tako i cijela Njemačka.

Temelji leipzičkog Sveučilišta postavljeni su 1409. godine pretvorivši grad u pravni centar Njemačke, a isto tako i središte izdavačke industrije. Sveučilište je donijelo Leipzigu neka poznata svjetska imena, a među njima se svakako izdvaja Johann Sebastian Bach (radio u Leipzigu od 1723-1750). Povijesna ličnost gada bio je još jedan poznati kompozitor Richard Wagner, koji se ovdje rodio 1813. godine. Osim njih dvojice tu su djelovali i nobelovci Werner Heisenberg, Carl Bosch te Gustav Hertz.

Najveći ponos su im svjetski poznate izložbe, a valja napomenuti kako je 1895. upravo ovdje održana prva izložba tekstila čime je Leipzig zaslužio vodeće svjetsko mjesto u ovoj konkurenciji. Taj epitet su držali sve do početka Drugog svjetskog rata kada velika bombardiranja Saveznika teško oštećuju veći dio grada.

U zadnjih 17 godina, nakon prosvjeda protiv istočnonjemačke vlade, on je doživio pravi boom u industriji i trgovini čime je vratio stari sjaj koji je ima u prijeratnom vremenu. Crkva svetog Thomas jedan je od kulturnih nosioca novijeg vremena jer je u njoj djelovao Bach, a koncertima svjetski poznatih orkestara možete prisustvovati svakog petka i subote te na Bachove obljetnice. Uz nju postoji čitav niz drugih kulturnih sadržaja koje Leipzig nudi.

Sve to je uljepšano nizom zelenih parkova, prekrasnim vrtovima, kanalima i jezerima. Podatak da kroz grad protječu vode u dužini od 211 kilometara i da preko njih vodi čak 550 mostova zaista je zapanjujuć. To i čitav niz drugih ljepota razlog su zašto je poznati književnik Gothe upravo Leipzig nazvao malim Parizom.

Povijest nogometa u gradu kreće 1893. godine zaslugom profesora Wortmanna koji je svojim studentima po prvi puta predstavio igru zvanu nogomet. Nakon toga krenulo se s osnivanjem prvih klubova, a glavni događaj u povijesti njemačkog nogometa dogodio se upravo ovdje 1900. godine kada je osnovan DFB (Njemački nogometni savez).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!