SP 2006.

Nürnberg

Igor Petrinović • utorak, 02.05.2006.

Smješten u sjevernom dijelu Bavarske, Nürnberg je grad krcat poviješću. Iako je trenutno jedan od financijskih i poslovnih centara modernog vremena, niti jedan njemački grad ne nudi toliko arhitekture, muzeja i povijesnih blaga. Nürnberg je mjesto u kojem se stapaju bogata srednjevjekovna povijest i moderna sadašnjost.

Nürnberg

Broj stanovnika: 490.000
Nadmorska visina: 284 metra
Plan grada
Službeni site grada

Čak 38 bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata uništila su 90 posto povijesnih zgrada i 40 posto građevina uopće. Bilo je to dno koje je grad dotaknuo tijekom svog bogatog i turbulentnog života. Osnovan 1050. godine, Nürnberg je kroz svoju povijest nekoliko puta uništavan, ali je zbog svojeg višestoljetnog statusa slobodnog carskog grada stoljećima prednjačio u arhitektonskim i intelektualnim dostignućima (izumljeni globusa i džepnog sata), te dugo bio smatran jednim od vodećih europskih metropola.

No, prosperitetu je kraj došao sredinom 17. stoljeća kada je 30-godišnji rat devastirao grad. Nekih 150 godina kasnije uslijedila je i invazija Napoleonove vojske poslije koje je Nürnberg dugo bio poznat kao najveće industrijsko središte u Bavarskoj, a nacistički režim koji je pokušao oživjeti carsko doba na «moderan» način, uzrokovao je činjenicu da je Nürnberg bio jedan od najuništenijih gradova Drugog svjetskog rata.

Nakon Nurnberških procesa u kojima su osuđivani najveći nacistički ratni zločinci, krenula je preobrazba grada koji se na početku 21. stoljeća pretvorio u moderan grad s pola milijuna stanovnika, a za vrijeme Svjetskog prvenstva ugostit će navijače Meksika, Irana, Engleske, Trinidad i Tobaga, Gane, SAD-a, te, naravno, Japana i Hrvatske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!