SP 2006.

Olimpijski stadion

Hrvoje Rafaelić • utorak, 02.05.2006.

Na Olimpijskom stadionu 7. lipnja biti će svečano otvorenje Svjetskog prvenstva u nogometu. Iako će se prva utakmica na istoimenom stadionu odigrati tek 13.lipnja, FIFA je odlučila ovo Svjetsko prvenstvo otvoriti velikom ceremonijom.

Olimpijski stadion

Kapacitet: 74.220
Cijena renoviranja: 242 milijuna eura
Popis utakmica:
13.6. Hrvatska – Brazil
15.6. Švedska - Paragvaj
20.6. Njemačka – Ekvador
23.6. Tunis – Ukrajina
30.6. Četvrtfinale
9.7. Finale Svjetskog prvenstva

Na Olimpijskom stadionu odigrat će se šest utakmica ovog Svjetskog prvenstva. Najvažnija će se zasigurno odigrati 9.srpnja kada će se na stadionu pojaviti dva finalista ovoga prvenstva. Osim finala, važnu utakmicu ovdje će odigrati i Hrvatska koja će svoju prvu utakmicu Svjetskog prvenstva baš na Olimpijskom stadionu odigrati s Brazilom.

Ukupni kapacitet stadiona koji se nalazi u zapadnom dijelu grada iznosi 74.220 mjesta. Domaćin ovog stadiona na kojem igra utakmice Bundeslige je Hertha Berlin čije boje kluba brane i dvojica hrvatska reprezentativca Niko Kovač i Joey Šimunić.

Rekonstrukcija stadiona počela je još 2000. godine. Cijena je bila prava sitnica; uloženo je čak 242 milijuna eura. 196 milijuna uložila je Vlada Njemačke, 46 milijuna je kredit od Asset Holdinga. Svečano otvorenje i prezentacija novog izgleda na kojem je sudjelovala i pjevačica Pink dogodilo se 31. srpnja 2004. godine. Prvu utakmicu Hertha je odigrala protiv turskog Bešiktaša 1. kolovoza. Već sljedeći mjesec, Njemačka je ugostila Brazil u prijateljskoj utakmici.

Još davne 1936. godine američki sprinter Jesse Owens osvojio je na Olimpijskom stadionu četiri zlatne medalje na 11. ljetnim Olimpijskim igrama. Tim pothvatom dobio je svoje mjesto u vitrinama stadiona što vode do VIP lože. Prvi konstruktor Olimpijskog stadiona bio je Werner March još davne 1934. Tadašnja cijena stadiona bila je oko 42 milijuna Reich-maraka.

Novi renovirani stadion posjeduje VIP i Sky lože, poslovnu klasu sjedala, Hertha BSC fanshop, podzemnu dvoranu za zagrijavanje i naravno podzemnu garažu. Uz igralište se nalazi i atletska staza duga 110m. Prijašnji stadion imao je krov koji je štitio samo oko 27000 sjedala dok današnji krov pokriva gotovo 100% igrališta. Novi krov je ovalnog oblika te predstavlja jedan veliki umjetnički doseg jer spaja prošlost, sadašnjost i budućnost moderne gradnje. Uz prednji dio krova proteže se svjetleća traka sa 5.000 lampica. Na rubu krova nalazi se najsuvremeniji razglas koji upotpunjuje atmosferu na stadionu kako kada igra Hertha Berlin tako vjerojatno i na utakmicama Svjetskog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!