SP 2006.

Westfalen Stadion

Hrvoje Vuković • utorak, 02.05.2006.

Službenim imenom "Westfalen stadion" poznat je diljem Njemačke kao "operna kuća" Bundeslige, a izgrađen je 1974. za potrebe Svjetskog prvenstva. Ova "grdosija" od stakla i betona dom je Borussije Dortmund, a glavne "kirurške zahvate" doživjela je 2001. godine kada su spojene sve četiri tribine čime je kapacitet povećan na 67.000 mjesta, dok se danas ukupno na cijeli stadion može natiskati i do 82.000 duša. Stoga i ne čudi podatak kako je u prošloj sezoni domaćim utakmicama Borussije nazočilo preko milijun i 400 tisuća gledatelja, što je s prosjekom od 77.000 navijača po susretu apsolutni europski rekord.

Westfalen Stadion

Kapacitet: 82. 700 (62.000 na međunarodnim utakmicama)
Cijena renoviranja: 31-36 milijuna eura
Popis utakmica:
Subota, 10 lipnja u 18 h - Trinidad i Tobago - Švedska
Srijeda, 14 lipnja u 21 h - Njemačka - Poljska
Ponedjeljak, 19 lipnja u 15 h - Togo - Švicarska
Četvrtak, 22 lipnja u 21 h - Japan - Brazil
Utorak, 27 lipnja u 17 h - osmina finala F1:E2
Utorak, 4 srpnja u 21 h - polufinale

Samo na južnu tribinu, gdje se nalaze najvjerniji navijači "žutih", stane 25.000 ljudi; prava navijačka vojska koja uz ostale gledatelje u prosjeku popije oko 19.000 litara piva po utakmici. Najzahtjevniji korak kod spajanja tribina bio je postavljanje osam vanjskih stupova visokih 62 metra koji drže cijelu krovnu konstrukciju, pošto bi unutarnji zaklanjali djelomično pogled, zbog čega su pozvani i posebni stručnjaci iz Švicarske.

Vezane vijesti

Iako cifre oko renoviranja dosta variraju, za stanovnike Dortmunda najvažnije je kako niti jedan euro nije otišao iz njihovog džepa, pošto su radove platili BVB, Continental Insurance i Harpen AG. No, niti izgradnja niti renovacija nisu tekle bez problema. Naime, da bi se uopće pristupilo izgradnji, građevinari su morali maknuti čak 34 bombe iz Drugog svjetskog rata, a s istim problemima susreli su se i 1998. pri nadogradnji, ali ovoga puta naišli su na "svega" tri opasne "stvarčice", pa su radovi odgođeni za dvije godine.

Westfalen je tako dodatno "ulickan" posebno za Svjetsko prvenstvo i bio je jedan od glavnih njemačkih aduta za vrijeme kandidature za SP. Jedan je od rijetkih koji definitivno zaslužuje naziv "hram nogometa" i gotovo svaki posjetitelj ovog velebnog zdanja nije mogao ostati ravnodušan prema najvećem njemačkom stadionu na čijoj će se travi odigrati šest utakmica za vrijeme trajanja natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!