Nogomet

Balaban donio pobjedu Bruggeu, Juve zaustavljen

Marin Vuković • utorak, 18.10.2005.

Boško Balaban bio je strijelac jedinoga pogotka na utakmici u Beču kojim je Club Brugge ubilježio prvu pobjedu u skupini A. Bayern je u potpunosti nadigrao Juventus, dok se Thierry Henry nakon pet tjedana pauze vratio postizanju pogodaka...

Skupina A: Bayern nadigrao Juve, Balaban pogodio za Brugge

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Naš reprezentativac Boško Balaban donio je pobjedu Club Bruggeu na gostovanju kod Rapida iz Beča i vrlo vjerojatno već sada uništio potpuno umanjio izglede Austrijanaca da osvoje jedno od prva tri mjesta. Nakon prvog poluvremena koje je proteklo u izjednačenoj igri, dotad vrlo aktivni Balaban iskoristio je jedan centaršut Dufera i dočekao loptu na drugoj vratnici, gdje je uz malo sreće pogodio mrežu.

Spomenimo još da su cijelu utakmicu u dresu Club Bruggea odigrala trojica naših reprezentativaca, Tomislav Butina, Ivan Leko i već spomenuti Boško Balaban.

Moćni Juventus Fabia Capella večeras se nije naigrao protiv raspoloženog Bayerna. Bavarci su dominirali većim dijelom utakmice i mogli su zatresti Juventusovu mrežu i više od dva puta. Nakon što je u početnih pola sata dotad odlični vratar Abbiati u nekoliko navrata spasio mrežu gostiju, u 32. minuti napravio je neshvatljivu pogrešku i vrlo loše reagirao nakon udarca Deislera, skrenuvši ga u vlastitu mrežu.

Bayern se nakon pogotka ohrabrio te još više pritiskao zadnju liniju gostujuće momčadi, a nepunih sedam minuta kasnije udvostručili su prednost. Udarac iz kuta izveo je Deisler, a u šesnaestercu je obrana Juventusa zaboravila DeMichelisa, koji glavom bez problema pogađa mrežu. Do kraja utakmice Bayern je imao još nekoliko vrlo izglednih prilika, a u ulozi glavnog tragičara utakmice našao se ponovno Roy Maakay, čiji sušni period bez pogodaka nije stao na brojci od 51 dana.

Kada su svi očekivali kraj, torinska je momčad uspjela postići pogodak. Lopta je nakon gužve u šesnaestercu domaćih došla do dotad neprimjetnog Zlatana Ibrahimovića, koji smanjuje prednost Bavaraca na 2:1. Alessandro Del Pierro, koji je večeras proslavio jubilarni stoti nastup u Ligi prvaka, imao je samo minutu kasnije prigodu za izjednačenje, no njegov je udarac obranio Oliver Kahn. Naš reprezentativac u dresu Juventusa Robert Kovač, bivši igrač Bayerna, utakmicu je odgledao s klupe te nije ulazio u igru.

Bayern München - Juventus 2:1
Rapid Beč - Club Brugge 0:1

Skupina B: Vratio se Thierry Henry

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Vrijednost Thierryja Henryja za Arsenal postala je veća nego ikada. Francuski napadač pet je tjedana proveo izvan stroja zbog ozljede, a topnici su se upravo toliko dugo mučili s postizanjem pogodaka i bilježili loše rezultate. Večeras se Henry vratio u momčad ušavši s klupe već u 15. minuti susreta protiv Sparte, zamijenivši ozlijeđenog Reyesa. Željan igre i pogodaka ušao je u susret maksimalno angažirano i nakon samo šest minuta provedenih na travnjaku lijepim udarcem zatresao mrežu praške momčadi.

Svoju glad za pogocima Henry time nije zadovoljio, pa se u 74. minuti susreta, nakon asistencije Roberta Piresa, sjurio u šesnaesterac domaćih i svladao vratara Blažeka za konačnih 0:2 i prvo mjesto na ljestvici skupine B s maksimalnih devet bodova.

Maleni Thun nije uspio iznenaditi veliki Ajax u Amsterdamu. Kopljanici su slavili s 2:0 i to pogocima igrača koji se na iznenađenje mnogih našao u prvoj postavi Nizozemske momčadi. Riječ je o Yannisu Anastasiou, koji je već neko vrijeme na izlaznim vratima Ajaxa. Nakon večerašnje predstave čelnici amsterdamskog velikana mogli bi preispitati svoju odluku. Anastasiou je s po jednim pogotkom u prvom i drugom poluvremenu donio Ajaxu tri boda kojima su jednim skokom zasjeli na drugo mjesto u skupini.

Ajax - Thun 2:0
Sparta Prag - Arsenal 0:2

Skupina C: Werderu izmakla prva pobjeda, Grci zadržali Barçu

Werder je na neugodno gostovanje u Italiju došao bez suspendiranog Ivana Klasnića, pa je kao partner Miroslavu Kloseu u napadu zaigrao Nelson Valdez. Međutim, niti Klose niti Valdez nisu uspjeli otključati vrata Udinesea u prvih sat vremena uzbudljive i dinamične utakmice. U 64. minuti to je za njih učinio igrač Udinesea Felipe. Centaršut upućen u šesnaesterac svoje momčadi skrenuo je glavom prema svojim vratima i prevario vratara De Sanctisa.

Da sve ipak ne bude izgubljeno pobrinuo se Antonio Di Natale, koji je u igru ušao u 77. minuti i četiri minute prije kraja uspio svladati vratara Reinkea. Werder ovim bodom teško može biti zadovoljan, budući da im je to prvi bod u dosadašnjem tijeku natjecanja i čvrsto su prikovani za dno ljestvice skupine C.

Grčki Panathinaikos, s našim Mariom Galinovićem na vratima i Igorom Bišćanom i Anthonyjem Šerićem u igri, uspio je zadržati moćnu momčad Barcelone i odigrati neodlučeno bez pogodaka. I to ne nezasluženo. Iako je Barça dominirala u posjedu lopte, nisu uspijevali u završnici, pa je uz nekoliko izglednih prilika domaćih neodlučen rezultat možda i najpravedniji ishod.

Udinese - Werder Bremen 1:1
Panathinaikos - Barcelona 0:0

Skupina D: Večer bez pobjednika

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Iako Lille još uvijek nije zabio pogodak u ovosezonskom izdanju Lige prvaka, teško može biti nezadovoljan remijem na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda. United je bio prisiljen igrati bez suspendiranog Waynea Rooneyja, koji se u posljednjih nekoliko utakmica u Premiershipu pokazao ključnim igračem, kako postizanjem pogodaka, tako i asistencijama za Ruuda van Nistelrooija. Pogoci i asistencije večeras su izostali i Fergusonova momčad može biti nezadovoljna ispuštenim bodovima na domaćem terenu. Svojevrsnu utjehu može im pružiti jedino rezultat druge utakmice u skupini D, koji Crvene vragove ostavlja na čelu ljestvice.

Spomenuta druga utakmica u skupini D odigrana je na El Madrigalu u Villarealu, gdje je domaća momčad odigrala 1:1 s Benficom. Svakoj momčadi pripalo je po jedno poluvrijeme, prvo gostima iz Portugala, a drugo Villarealu, no oba su pogotka pala u razmaku od pet minuta u drugom poluvremenu.

Prvi su u vodstvo došli domaći i to s bijele točke. Juan Román Riquelme odlično je asistirao Sorínu, kojega u gol-prilici u šesnaestercu ruši Ricardo Rocha pa njemačkom sucu Florianu Meyeru nije preostalo ništa nego da dosudi najstrožu kaznu. Udarac s 11 metara izveo je Riquelme i zatresao mrežu gostiju.

Unatoč inicijativi Villareala, samo pet minuta kasnije Benfica je uspjela doći do boda. Iskoristivši grešku domaće obrane, lopte se dokopao Manuel Fernandes i s 35 metara iznenadio vratara Villareala Sebastiana Vieru.

Villareal - Benfica 1:1
Manchester United - Lille 0:0

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!