Nogomet

Hrvatska i Mađarska ušle u finale za dobivanje EP 2012!

Bernard Jurišić • utorak, 08.11.2005.

Sjajna vijest došla je s Malte! Zajednička kandidatura Hrvatske i Mađarske za dobivanje Europskog prvenstva u nogometu 2012. prošla je u finalni krug. Domaćin najboljim reprezentacijama Starog kontinenta bit će Hrvatska-Mađarska, Italija ili Poljska-Ukrajina, a iz konkurencije su otpale Turska i Grčka...

Hrvatsko-mađarska kandidatura za domaćinstvo Europskog prvenstva u nogometu 2012. prošla je još jedan veliki ispit. Na zasjedanju Izvršnog odbora Uefe na Malti, naša zajednička kandidatura prošla je u finale, sa samo dva glasa manje od Italije. Treće mjesto neočekivano je dobila zajednička kandidatura Poljske i Ukrajine, koja je uoči zasjedanja slovila kao najmanjkavija.

"Očekivali smo ovo, nema razloga za euforiju", izjavio je neposredno nakon objave odluke predsjednik HNS-a Vlatko Marković, koji ipak nije mogao skriti ponos u svom glasu. "Kandidirali smo se da bismo dobili domaćinstvo, a ne da bismo prošli u finale, govorio sam to i prije. I dalje mislim da je naša kandidatura najbolja i najpotpunija, a sad nas očekuje nastavak velike borbe prije svega s Italijom. Bez obzira što se stvara slika da su oni apsolutni favoriti, imamo mi jako puno aduta u odnosu na njih. Dokaz je i to što su danas Talijani dobili samo dva glasa više nego mi".

Iz utrke su iznenađujuće ispale i Grčka i Turska, iako se očekivalo da će Grci, uz Talijane, sigurno proći dalje. Njihova kandidatura imala je jako puno pluseva, a najveći od njih bilo je kvalitetno organiziranje Olimpijskih igara 2004. Stadionska infrastruktura je odlična, barem u Ateni, k tome su Grci i aktualni europski prvaci u nogometu i košarci. No, Grke su "glave" stajale druge stvari, poput velikih problema u tamošnjem nogometnom Savezu i puno neriješenih pitanja s državom.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Turci su imali "manjkavosti" u sigurnosnom dijelu, a dojam je kako se bogatom europskom zapadu (još) nije putovalo na krajnji jugoistok, posebno u sigurnosnim uvjetima kakvi danas vladaju u svijetu. Uz to, puno problema bilo je i glede stadiona, financiranja i loše prometne povezanosti potencijalnih gradova domaćina.

Što se Poljske i Ukrajine tiče, neka nagađanja nudila su i mogućnost da odustanu uoči samog početka glasovanja, no njihova kandidatura ipak je nadjačala i Grke i Turke. Svejedno, ostaje jako puno otvorenih pitanja koje je UEFA navela u svom izvješću o kandidaturama, a najveći problemi su ogromne udaljenosti između gradova domaćina, jako loša prometna povezanost unutar dvije ogromne države i još veći problemi sa stadionima nego kod nas.

Današnje odluke i glasovanje Izvršnog odbora Uefe pokazuju da hrvatsko-mađarska kandidatura zaista nije tako "bezopasna" kako je mnogi pokušavaju prikazati. Bez obzira na sve manjkavosti, posebno infrastrukturne, koje imaju naše dvije države, UEFA je pokazala da ima povjerenje da se najveći dio nedostataka može ukloniti.

U današnjem odnosu snaga, čini se da će se za domaćinstvo ovog natjecanja do zadnjeg kruga glasovanja boriti hrvatsko-mađarska i talijanska kandidatura. Bez obzira što u odnosu na Italiju i njihovu nogometnu moć, i Hrvatska i Mađarska izgledaju kao "liliputanci", ne zaboravimo da ni Italija nije bez problema i da u Europi postoje i jaki "igrači" koji se možda neće prikloniti Italiji. Stoga je od velikog, ogromnog značaja što su već sad otpale jake političke i gospodarske snage poput Grčke i Turske. A valja se prisjetiti i pobjede kandidature Portugala za EP 2004., protiv apsolutno favorizirane i bogate Španjolske.

Imamo godinu dana vremena da napravimo dobre stvari, potrošimo novce na unaprijeđenje infrastrukture i kvalitete nogometa u Hrvatskoj, bez obzira što nam donijela odluka u prosincu 2006. "Ovo je odlična prilika da se država konačno ozbiljno uhvati u koštac s problemom navijačkog huliganizma", reći će Marković, a mi ćemo dodati - ovo je odlična prilika da se puno stvari u hrvatskom nogometu postavi na višu razinu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!