Automoto

Kraj petogodišnje dominacije M. Schumachera

Ante Kojundžić • ponedjeljak, 26.09.2005.

Poslije pet uzastopnih osvajanja titule svjetskog prvaka, Michael Schumacher je jučer predao naslov Fernandu Alonsu. 24-godišnji Španjolac time je postao najmlađi prvak u povijesti Formule 1 skinuvši rekord Emersona Fittipaldija...

Zanimljivo je da Alonso kao dijete nikad nije imao previše interesa za F1. ''Prva utrka koju sam gledao bila je '99. kad su se borili Mika i Michael'', priznao je Alonso. Što će reći da nikad nije gledao Sennu i Prosta dok su se borili, kao da uopće nije upoznat s poviješću Formule 1.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ovaj navijač Real Madrida kaže kako F1 uopće nije bila gledana u Španjolskoj do prije tri godine. No, sad svaku utrku gleda sedam milijuna ljudi. Naravno, zahvaljujući upravo njemu. Na naslovu mu je čestitao i španjolski kralj, i sam veliki zaljubljenik u utrkivanje.

Vezane vijesti

Alonso je prije nekoliko godina mislio da će biti go-kart mehaničar. Nikad nije bio opsjednut da postane vozač Formule 1 iako se utrkivao već kao dijete. A danas je svjetski prvak. Već spekuliraju da li može oboriti Schumacherov rekord u pobjedama.

''Još sam jako mlad i svaka godina iskustva vas uči još više'', kaže Alonso, ''Svaki put kad uđete u bolid nešto naučite. Sa svakom utrkom napredujete i postajete bolji nego prije. Formula 1 je čudan svijet i ako imate prave vrijednosti možete razlikovati stvarni svijet od fikcije. Ako vas ljudi hvale, ne smijete dopustiti da vam to uđe u glavu jer već sljedeću utrku možete biti kritizirani.'' Zrelo razmišljanje je jedna od odlika novog svjetskog prvaka. Shvaća da je vrlo sretan jer radi posao koji voli, a usto vrlo dobro zarađuje.

Gubitnik ovogodišnje sezone je Kimi Räikkönen. Kimi je svjestan svih problema koji su ga pratili kroz ovu sezonu. McLaren je najbrži bolid imao otprilike poslije četvrte utrke sezone. No, ta brzina je bila nauštrb pouzdanosti, što je vrlo dobro iskorištavao Alonso. Serija pehova je pratila Finca kroz ovu sezonu.

Triput je odustao nadomak pobjede. Triput je morao startati nisko u poretku zbog promjena motora prije kvalifikacija. Sjetimo se puknuća ovjesa zbog velikih vibracija gume u Nürburgringu. Guma ga je stajala dobrog rezultata i na nedavno održanoj VN Italije u Monzi. Kimi ne želi žaliti za propuštenim. Korektno čestita novom svjetskom prvaku i već gleda na preostale utrke, ali prije svega na sljedeću sezonu. Ostaje im borba za konstruktorski naslov iz koje neće odustati ni Renault.

Sad kad je Alonso osigurao vozačku titulu iz Renaulta poručuju da kreću u ofanzivu na preostali naslov koji je još u igri.

Dosadašnji vladar Svjetskog prvenstva, Michael Schumacher, nije tužan što je izgubio naslov. Jasno je da Renault ima najpouzdaniji bolid i da su i oni i Alonso posve zaslužili titulu. Schumacher se također okreće novoj sezoni u kojoj se nada da će vratiti titulu u svoje ruke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!