Tenis

Osmorica igrača s istim ciljem

Branimir Korać • petak, 11.11.2005.

U nedjelju, 13. listopada u šest sati po hrvatskom vremenu, u Šangaju započinje neslužbeno Svjetsko prvenstvo tenisača. Osmorica najboljih tenisača svijeta ove sezone pokušat će sezonu okruniti pobjedom na Masters Cupu. Među njima je i naš Ivan Ljubičić...

Povijest Mastersa seže još u davnu 1970. godinu kada je održan prvi Masters turnir i to u Tokiju, a prvi pobjednik bio je Stan Smith. Sve do 1990. godine Masters putuje po svijetu mijenjajući mjesto održavanja svake godine, a tada se Masters preimenuje u ATP World Championships i monopol na njegovu organizaciju dobiva Njemačka i gradovi Frankfurt i Hannover.

Goran bez sreće na Mastersu

Nakon Željka Franulovića koji još u sedamdesetima igra na Mastersu, 1992. u Frankfurtu nastupa Goran Ivanišević. Goran u skupini pobjeđuje bez problema Changa, Couriera i Krajiceka, ali u polufinalu je bolji Boris Becker koji kasnije i osvaja turnir. Iduće godine Goran ponovo dolazi do polufinala i gubi od budućeg pobjednika Michaela Sticha.

Slika 1 od 1.

1994. godine Ivanišević bilježi najskromniji rezultat na završnom turniru sezone. U skupini gubi od Beckera, Edberga i Samprasa i ostaje bez pobjede. Ždrijeb je bio nemilosrdan prema ovoj četvorici jer su svrstani u po mnogima najtežu skupinu na jednom Masters turniru u povijesti. U drugoj skupini bili su Agassi, Chang, Berasategui i Bruguera. Izuzev Agassija, teško da bi itko od ove trojice izborio prolaz u polufinale u društvu igrača iz druge skupine.

Sljedeće godine svoj posljednji naslov na Mastersu uzima Boris Becker, a u kriznoj godini Masters prolazi bez Gorana. 1996. godine Masters seli u Hannover, a u punom naponu snage slavi Pete Sampras. Ivanišević u skupini pobjeđuje Mustera i Krajiceka, ali u posljednjem kolu gubi od Changa i u polufinalu odlazi na Samprasa koji je u životnoj formi i tu gubi u tri seta.

Sampras nastavlja dominaciju i iduće godine kada nakon startnog poraza od Moye do kraja turnira ne gubi niti set i uzima naslov. Sljedeće godine u polufinalu iznenađujuće gubi od Corretje koji odlazi do kraja i u španjolskom finalu pobjeđuje Moyu. Posljednji ATP World Championship pod tim nazivom 1999. godine u Hannoveru osvaja ponovo Sampras te potvrđuje dominaciju u devedesetim godinama osvajanjem pet Mastersa.

2000. godine ATP World Championship odlazi iz Njemačke i mijenja ime u Masters Cup. Prvi Masters Cup održava se u Lisabonu, a pobjednik je Gustavo Kuerten. Iduće godine Masters se održava u Sydneyju gdje dominira Lleyton Hewitt, a nakon wimbledonskog uspjeha Goran Ivanišević igra svoj posljednji Masters. U skupini pobjeđuje Kuertena, ali gubi od Kafeljnikova i Ferrera. 2002. godine Lleyton Hewitt brani naslov u Šangaju, a 2003. i 2004. godine Roger Federer sa stopostotnim učinkom slavi u Houstonu.

Šangaj po drugi put

Kinesko čudo, stadion Qi Zhong, ugostit će tenisače na završnom turniru 2005., 2006. i 2007. godine. 15 tisuća gledatelja smjestit će se na ovoj prekrasnoj građevini koju je sa svojim timom osmislio arhitekt Zhao Chen. Promjena u sustavu igranja nema. Tenisači su podijeljeni u dvije skupine - zlatnu i crvenu. U crvenoj skupini nalaze se Roger Federer, David Nalbandian, Guillermo Coria i naš Ivan Ljubičić dok su u zlatnoj skupini Andre Agassi, Rafel Nadal, Nikolaj Davidenko i Gaston Gaudio.

Ivan u velikoj prilici

Roger Federer apsolutni je favorit ne samo skupine već i cijelog Mastersa. Prvi igrač svijeta ove sezone ubilježio je strašan učinak od 77 pobjeda i svega tri poraza! Osvojio je 11 turnira i bio nedodirljiv od samog početka godine. Jedini koji se mogu pohvaliti da su svladali Federera ove sezone su Marat Safin u polufinalu Australian Opena, Richard Gasquet u četvrtfinalu Monte Carla i Rafael Nadal u polufinalu Roland Garrosa. Iako je Roger definitivno najbolji tenisač današnjice, pitanje je u kakvom ćemo ga izdanju u Šangaju vidjeti. Naime, još od Bangkoka nije nastupao zbog ozljede koju je zaradio na treningu prilikom pokušaja pogađanja jednog forhenda iz trka. Tek prije nešto više od tjedan dana započeo je s treninzima i sigurno je da neće biti onaj pravi Federer. Ali, ostaje i pitanje koliko će mu se ostatak društva i u takvoj situaciji uspjeti približiti. Ovo će mu biti četvrti nastup na Mastersu. U Šangaju 2002. godine je debitirao i upisao poraz u polufinalu protiv Hewitta da bi naredne dvije godine u Houstonu premoćno uzeo naslov.

Slika 3 od 3.
Foto: Bruno Karadža

O Ivanu sve znamo. Sezona iz snova je okrunjena na najbolji mogući način. Ivan se plasirao na Masters, a kao šlag na tortu doći će finale Davis Cupa početkom prosinca. Što "Ljubo" može u ovom društvu? Može puno, to je sigurno. Igre posljednjih tjedana daju nam pravo Ivana proglasiti jednim od legitimnih pretendenata za naslov. Federera poznaje jako dobro. Ove godine su se dosta susretali, uspješniji je bio Švicarac, ali Ivan nije bio daleko od pobjeda. Nalbandiana je već dobivao, a Coria je na ovoj podlozi ipak autsajder. Ako prođe skupinu, kasnije je sve moguće. Masters Cup sjajna je uvertira u ono što Ivan, a i svi mi željno očekujemo, a dogodit će se dva tjedna nakon završetka Mastersa u Šangaju u Bratislavi.

Guillermo Coria nastupa u Šangaju na svom trećem Mastersu. Na završnim turnirima nije imao previše uspjeha. Dosad je ubilježio tek jednu pobjedu i to protiv Carlosa Moye 2003. godine u Houstonu. Ove godine Coria nije bio toliko dominantan na svojoj najboljoj podlozi (zemlji) kao godinu ranije. No, iako na zemlji nije briljirao, ubilježio je velik napredak na brzim podlogama i solidnim rezultatima tijekom cijele godine održao se u prvih osam. Jedini turnir ove sezone osvojio je kod nas u Umagu, a ubilježio je 55 pobjeda i 24 poraza. U posljednje vrijeme nije briljirao, nanizao je nekoliko neočekivanih poraza i u Šangaj dolazi u ne baš idiličnom raspoloženju.

Igrač koji je možda najveća nepoznanica je David Nalbandian. Argentinac je jedan od najtalentiranijih igrača koji se pojavio u svjetskom tenisu u proteklih 20-ak godina, ali je strašno ćudljiv i nepredvidiv i nikada ne znate što možete od njega očekivati. Može izgubiti od potpunog anonimca, a opet može svakog i pobijediti. Prema pričama s Toura, najveći neprijatelj mu je noćni život kojem jednostavno ne može odoljeti. No, Nalbandian u najboljem izdanju može biti vrlo opasan. Prvi i dosad jedini nastup na Mastersu ubilježio je 2003. godine u Houstonu gdje je u skupini svladao Juana Carlosa Ferrera, a zatim izgubio od Rogera Federera i Andrea Agassija.

Nadal favorit zlatne skupine

Kod parova svi u igri za naslov

Usporedno s turnirom tenisača, održat će se i Masters parova. U crvenoj skupini igrat će Amerikanci Mike i Bob Bryan, bahamsko-kanadska kombinacija Mark Knowles i Daniel Nestor, zatim Leander Paes iz Indije i Nenad Zimonjić iz SiCG te Australci Arthurs i Hanley. U zlatnoj skupini nalaze se Šveđanin Jonas Björkman i Bjelorus Maks Mirnji, Zimbabveanci Black i Ullyett, Francuzi Llodra i Santoro te Južnoafrikanci Huss i Moodie.

Ovdje je situacija vrlo neizvjesna. Svih osam parova računa na naslov i vrlo je teško nekog posebno izdvojiti. Ipak, u ovoj vrlo jakoj konkurenciji valja istaknuti kombinacije Bryan/Bryan, Björkman/Mirnji i Llodra/Santoro koji su se tijekom sezone pokazali najkonstantnijima i ovdje bi trebali voditi borbu za naslov. Posljednja dva Mastersa pripala su blizancima Bryan koji su bili uvjerljivi na svom terenu u Houstonu.

Rafael Nadal, drugi tenisač sa svjetske ATP ljestvice, najveći je favorit za polufinale iz zlatne skupine. Mladi Španjolac je najmlađi tenisač još od Andreja Medvedeva koji se uspio kvalificirati na završni turnir. Ove sezone uz Rogera Federera ubilježio je najviše pobjeda na Touru (77) i kao i Federer osvojio 11 turnira. Niti njega nisu poštedjele ozljede, ali nakon kraće stanke trijumfalno se vratio na turniru iz Masters serije u Madridu. Tu je u finalu svladao Ivana Ljubičića i pokazao kako će i na Mastersu u Šangaju biti jedan od najozbiljnijih kandidata za pobjedu. Izuzetno agresivan način igre, velika upornost i omiljenost među navijačima, Nadalovi su najveći aduti. U skupini bi trebao bez većih problema izboriti jednu od prve dvije pozicije.

Veteran u ovom društvu, Andre Agassi, po 13. put se kvalificirao na završni turnir. Još 1990. godine uzeo je dosad jedini naslov, a ove godine prestigao je Ivana Lendla po broju nastupa na završnom turniru. Agassijevi problemi su ozljede. Da li je spreman i koliko je spreman veliki je upitnik. Ove sezone igrao je vrlo malo, a u ono malo nastupa varirao je od odličnog do lošeg. Za loše nastupe krivi su zdravstveni problemi, ali pretpostavka je da u Šangaj dolazi fit. Posljednji nastup ove sezone ubilježio je još na US Openu gdje je dogurao do finala i u velikom meču doživio poraz od Rogera Federera. Jedini turnirski naslov sezone ostvario je u Los Angelesu gdje je nakon dvomjesečne stanke u finalu bio bolji od Gillesa Müllera.

Slika 2 od 2.

Prvi nastup na završnom turniru bilježi Nikolaj Davidenko. Davidenko je od sredine prošle sezone strašno napredovao i od igrača koji je živio za prolaz u drugo kolo, postao jedan od najopasnijih igrača na Touru. Po stilu igre vrlo neugodan, rijetko izlazi na mrežu, ali s osnovne linije je strašno opasan. No, niti on se nije uspio riješiti onih dječjih bolesti i nerijetko neugodno iznenadi porazom od potpunih anonimaca. Unatoč tome, u Šangaju nije bez šansi. Protiv Nadala će vrlo teško, Gaudija bi trebao dobiti dok će s Agassijem najvjerojatnije voditi borbu za prolaz u polufinale.

Potpuni autsajder u ovoj skupini je Gaston Gaudio. Unatoč tome što je odigrao vrlo kvalitetno na Masters Series turniru u pariškom Bercyju, Gaudio nije igrač koji bi mogao ozbiljnije zaprijetiti. Još uvijek je daleko od onih najboljih na ovim podlogama i teško je očekivati da bi mogao do polufinala. Na zemljanim podlogama je u samom svjetskom vrhu, ali na brzim podlogama se teže snalazi. U Šangaj se plasirao nakon otkaza Lleytona Hewitta i uz Davida Nalbandiana uhvatio posljednji vlak. Ovo mu je drugi nastup na završnici sezone, a prvi puta, prošle godine u Houstonu, ubilježio je tri uvjerljiva poraza u susretima s Federerom, Moyom i Hewittom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!