Košarka

Cibona pokorila Istanbul!

Bruno Blumenschein • srijeda, 14.12.2005.

Cibona je u sedmom kolu euroligaške skupine B uspjela doći do vrlo važne gostujuće pobjede sa 77:71 protiv Efes Pilsena. Ako treba tražiti junaka to je Scoonie Penn s 27 poena, ali je pobjedu donijela odlična obrana vukova, koji nisu pokleknuli niti nakon "crne rupe" u trećoj četvrtini. Ovime je zagrebačka momčad napravila veliki korak prema mogućem prolasku u Top 16...

Cibona je došla do prve ovosezonske gostujuće pobjede u Euroligi! Istanbul je osvojen sa 77:71 u pravoj euroligaškoj utakmici, punoj neizvjesnosti i odličnih poteza s obje strane. Cibonin junak bio je Penn, koji je u završnici preuzeo odgovornost i besprijekornim izvođenjem slobodnih bacanja (11/11) doveo svoju momčad do velike pobjede. Osim Penna, vrijedi istaknuti i Davora Marcelića, koji je ubačenom tricom u zadnjoj minuti za 73:69 napravio presudan potez u pobjedi Cibone.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Momčad Cibone nije uspjela iskoristiti loše otvaranje Efes Pilsena, pa Penn osjeća kako treba povući suigrače. S pet uzastopnih poena odvodi Cibonu na vodstvo 6:9, ali su problem vukova u tim trenucima bile osobne pogreške. Lukša Andrić zbog tri prekršaja izlazi već u šestoj minuti, a zamjenjuje ga Damir Markota, koji je počeo nerezonskim šutem za tri poena i tehničkom pogreškom.

Efes Pilsen nije uspio nametnuti svoj ritam s kojim su došli do pet pobjeda u skupini, već su živjeli od šuteva Antonija Grangera. Uspjevali su tako sve do ulaska dva Davora, Kusa, koji je uspješno zatvorio Domercanta u obrani i probijao prvu liniju obrane Efesa, te Marcelića, koji je posluživao Markotu i Skelina ispod koša za lagane poene.

Cibona je u drugoj četvrtini prezentirala odličnu obranu koju Efes Pilsen nije uspio probiti niti Ahilovom petom Cibone, pick'n'rollom kao u prvoj četvrtini preko Nikše Prkačina i Kaye Pekera. Na odmor se otišlo s najvećom prednosti od 12 poena (33:45). Već tada se dalo naslutiti da Cibona ima veliku šansu za gostujuću pobjedu.

Iz svlačionice izlaze puno odlučniji igrači trenera Mahmutija i otvaraju treću četvrtinu serijom 10:0 koju je visokim ritmom povukao Marko Popović. Prvi koševi Cibone dolaze tek u petoj minuti nastavka kada večeras odlični Bennett Davison zakucava uz dodatno slobodno bacanje.

Cibona je tad djelovala neorganizirano, dok u obrani nisu mogli pokrpati sve rupe koje su se otvarale. Ne želimo umanjiti pobjedu Cibone, ali važnu ulogu su u tom periodu imali i suci koji su bili dosta lagani na zviždaljci, u većini slučajeva Ciboni u korist. U jednoj minuti su dosudili dvije nesportske pogreške (Gonlumu i Popoviću), koje su bile dosta upitne.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Penn je još jednom osjetio kako treba preuzeti odgovornost i sa šest uzastopnih koševa donosi Ciboni prednost od pet poena na kraju treće četvrtine. Postava s četiri mala pokazala se kao puni pogodak početkom odlučujuće četvrtine kada Penn krade loptu i sedam minuta do kraja donosi okruglih 10 poena prednosti (55:65). Neizvjesnost dolazi s petim, isključujućim prekršajima večeras lošeg Markote i Davisona. Efes Pilsen se u posljednjih pet minuta u potpunosti okrenuo Prkačinu kao jedinoj opciji u napadu, nakon što su Granger i Domercant promašili nekoliko otvorenih dalekometnih šuteva.

Prednost se smanjivala iz minute u minutu i činilo se da će Cibona ponovno izgubiti "dobivenu" utakmicu. Serijom 11:0, Efes Pilsen dolazi do izjednačenja 68:68, nakon čega trener Anzulović zove minutu odmora.

Bilo je to manje od dvije minute prije kraja, a nakon toga Penn pogađa oba slobodna bacanja, dok napad poslije Marcelić zabija već spomenutu tricu. Vrlo važan promašaj bio je i onaj Prkačinov na laganom polaganju, što Kus i Penn koriste za pogođena slobodna bacanja i veliko slavlje Cibonaša u dvorani Abdi Ipekci.

Uz 27 poena Penna, vrijedi istaknuti odličnog Davisona (17 poena) i razigranog Kusa (12 poena), dok je Peker vodio domaćina sa 19 poena, a Granger ubacio 17. Cibona je u velikoj mjeri zaustavila Marka Popovića (6 poena, 2/7 šut), a Prkačin je bacio mrlju na odličnu utakmicu (13 poena) promašenim važnim polaganjem. Ovom pobjedom, Cibona je napravila veliki korak u borbi za prvih pet pozicija u skupini, što treba iskoristiti u nadolazećim utakmicama.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop tema
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!