Rukomet

Visok poraz za kraj

Ivor Krapac • četvrtak, 15.12.2005.

Hrvatske rukometašice doživjele su uvjerljiv poraz u posljednjem nastupu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Norvežanke su u posljednjem kolu skupine I drugog kruga slavile s 37:25 (18:12), u utakmici bez osobite važnosti za obje ekipe...

Hrvatska - Norveška 25:37 (12:18)
Hrvatska: Tatari 2, Hrgović 2, Čop 2, Golubić 6, Arslanagić 4, Pušić 1, Horvat, Pasičnik 6 (4), Popović, Franić 1, Vresk 1, Pensa.
Norveška: Aamodt 2, Hovind Johansen 2, Gustad 1, Dyhre Breivang 5, Kr. Lunde 2, Johansen 1, Jorum Sulland 3, Hilmo 1, Thorsen 4, Rokne 9 (5), Nostvold 4, Blanco 3.

Obrane
Hrvatska: Jelčić 18/54, Stančin 0/1.
Norveška: Ka. Lunde 5/15, Beck 13/28.

Sedmerci:
Hrvatska: 4/5 (Pasičnik 4/5)
Norveška: 5/5 (Rokne 5/5)

Isključenja:
Hrvatska: 12 minuta (Pasičnik 2+2, Tatari 2, Hrgović 2, Čop 2, Franić 2).
Norveška: 12 minuta (Kr. Lunde 2+2, Hilmo 2+2, Jorum Sulland 2, Blanco 2).

Crveni karton:
Ivanka Hrgović (Hrvatska) - 28. minuta.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Bila je to utakmica u kojoj je Hrvatska igrala dobro samo na trenutke, no sveukupno ipak preslabo za ozbiljniji otpor večeras raspoloženim Norvežankama. Ekipa Marit Breivik odradila je svoju najbolju utakmicu na ovom SP-u, a to je bio preveliki izazov za Šojatove igračice.

Počelo je vrlo loše, bez pogotka u prvih šest minuta i s ranim zaostatkom od 3:0. Kasnije je ipak krenulo nabolje, a moglo je biti i još bolje da nije bilo brojnih hrvatskih promašaja i pogrešaka u napadu.

Šojatova ekipa se do sredine prvog poluvremena vratila "u život", smanjivši zaostatak na samo 7:6, a potom imala i tri uzastopna napada za izjednačenje, uključujući i promašaj Maje Čop u čistoj kontri. Tipična situacija za dobar dio ove utakmice - Hrvatska je povremeno prijetila, ali ipak nije mogla do iznenađenja.

Veliki zaostatak na kraju prvog poluvremena nastao je u koprodukciji norveških reprezentativki i nekoliko dvojbenih odluka mađarskog sudačkog para Herczeg - Südi. Mađari su u završnici prvog dijela dosudili čak tri isključenja i ostavili Hrvatsku s tri igračice manje, uključujući i dvojbeni crveni karton Ivanki Hrgović - a Norvežanke su to iskoristile za nekoliko lakih golova i bijeg do vodstva od 18:12 na "velikom odmoru".

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon takvog završetka prvog, hrvatskim igračicama se, naravno, nije bilo lako vratiti u drugom poluvremenu. Norvežanke su nedugo po povratku na teren zaigrale još bolje i odmakle do vodstva od 25:15 u 41. minuti, a posljednja hrvatska nada nestala je malo kasnije, nakon pet uzastopnih golova za smanjenje na 25:20.

Šojatova ekipa tada je bila u naletu, no sve je "presjekao" promašaj Pasičnik u još jednoj čistoj kontri, u prilici za smanjenje na četiri pogotka zaostatka na ulasku u 46. minutu.

Bila je to posljednja velika prijetnja norveškoj pobjedi. U nastavku su aktualne europske prvakinje lako riješile stvar u svoju korist, sve do konačnih uvjerljivih 12 pogodaka prednosti. Pri takvoj razlici teško se izvlačiti na sitne detalje, no ipak je šteta što hrvatske reprezentativke nisu iskoristile sve prilike i jače pritisnule svoje suparnice. A šansi je bilo.

Ovako je završilo bez ostvarenja hrvatskog cilja u drugom krugu i Šojatova ekipa završila je tu fazu natjecanja bez osvojenog boda. No, najvažniji je ipak bio prolaz u drugi krug, a za pariranje najboljima trebat će prikupiti još malo iskustva. Potencijala ima, ima i dovoljno vremena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop tema

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!