Vodeni sportovi

Schoeman odbio Katar i postao junak

HINA • utorak, 13.12.2005.

Za razliku od hrvatskog plivača Duje Draganje, svjetski prvak na 50 metara leptir Južnoafrikanac, Roland Schoeman (26) odbio je ponudu Katara da poput mladog Splićanina u budućnosti pliva pod zastavom te zaljevske države.

"Želim medalje osvajati jedino za Južnu Afriku. Znam koliko se moji sunarodnjaci raduju mojim uspjesima i to je najmanje što mogu učini za svoj siromašan narod," poručio je Schoeman i zahvalio se na milijun dolara vrijednoj katarskoj ponudi.

Njegov domoljubni istup oduševio je doktora Siega Heydenrycha, rođenog u Južnoj Africi, koji već godinama živi u Kanadi, nakon čega mu je ponudio sponzorski ugovor vrijedan 40.000 dolara.

Vezane vijesti

"Roland je sjajan dečko, oduševljen sam njegovim potezom. Ovim ugovorom želim mu se zahvaliti što je sve načinio za Južnu Afriku," poručio je Heydenrycha. Sličan potez odmah su najavile još dvije južnoafričke kompanije, koje su na taj način željele zahvaliti Schoemanu što nije napustio domovinu.

Na posljednjem svjetskom prvenstvu u Montrealu, Schoeman, kojem je nadimak "raketa" dva puta je rušio svjetski rekord na 50 leptir. U polufinalu je isplivao rezultat 23.01, a u finalu je bio još brži (22.96), čime je postao prvi čovjek u povijesti koji je 50 metara leptir isplivao za manje od 23 sekunde.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!