Vodeni sportovi

Draganja u Splitu: "Razočarali ste me!"

Bernard Jurišić • četvrtak, 15.12.2005.

Duje Draganja došao je u Split i Hrvatsku, po prvi put od objave da će svoje buduće plivačke medalje "prodati" Kataru. Dočekali su ga brojni novinari, no ni ovog puta Dujino obraćanje javnosti nije bilo na razini koju ovakva vijest i događaj zaslužuju...

Nakon što je medijske dvojbe oko napuštanja hrvatske plivačke reprezentacije potvrdio putem e-maila, ni njegov prvi izravni kontakt s hrvatskim medijima danas nije bio ništa više profesionalan.

Splitskim novinarima koji su se zbog njega okupili najprije u zračnoj luci, a zatim i ispred poljudskog bazena, Duje je poklonio točno 6 minuta. O njemu, karijeri, Kataru, svemu što nas je zanimalo u tih 6 minuta, popričali smo na klupi pokraj portirnice, uz upadice neke neljubazne žene s porte, koja je dočekala svojih pet minuta slave.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

"Ne znam ništa o odluci južnoafričkih plivača da ne prihvate katarsku ponudu, niti me zanimaju", počeo je brzopoteznu priču vrlo dobro raspoloženi Duje. "To su njihove osobne odluke, morate o tomu pitati ili njih ili katarski plivački Savez".

Da li ćete preseliti u Katar?
"Ne, ostajem živjeti u SAD-u. U Katar ću ići na natjecanja, no moj život i treniranje nastavit ću u Americi."

Kad ste donijeli odluku o prihvaćanju ponude iz Katara?
"Sve je počelo puno prije Svjetskog prvenstva, no ugovor sam potpisao onog trenutka kad sam se hrvatskoj javnosti obratio putem e-maila. Kad sam dobio ponudu iz Katara, pričao sam s našim Savezom i predstavio im svoju situaciju."

Jeste li razočarani što niste dobili pravu "protuponudu" iz Hrvatske?
"Odluku nisam donio na temelju zadnjih razgovora, već sam bio žalostan zbog odnosa prema meni u posljednjih 5 godina, otkako imam vrhunske rezultate. Nikome ništa ne zamjeram, nisam nikoga želio moliti bilo što, rekao sam da ću se sam izboriti za svoju budućnost."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Da li su vaši roditelji utjecali na vašu odluku?
"Ne, oni nisu utjecali, samo su mi rekli da me podržavaju u bilo kakvoj odluci".

Nije li cijela priča u zadnje vrijeme bila pomalo isprazna, pošto ste njihovu putovnicu dobili ste znatno ranije?
"Putovnicu Katara dobio sam u kolovozu, zbog propisa Fine. No, ugovor s njima sam potpisao tek nedavno, kao što sam i spomenuo."

Jeste li sigurni da ste donijeli pravu odluku?
"Lomio sam se dugo vremena, lomim se i danas, ali to je moja odluka i s njom ću morati živjeti. Da sam ostao, također bih razmišljao jesam li napravio pravi potez, uvijek će postojati zrno sumnje, no donio sam odluku i plivat ću za Katar."

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Pod kojim ćete imenom nastupati za Katar?
"Moje ime će ostati, no dodat ću i još jedno katarsko ime, po svom izboru. Ono neće biti vezano uz religiju."

Nakon toga, Duje je odjurio na trening, dok je novinarska družina ostala u društvu spomenute gospođe, sublimirajući dojmove. Mnoga brzinska pitanja koja su "frcala" sa svih strana ostala su neodgovorena, uz britko "Sljedeće pitanje, molim".

Duje se ili sprdao sa svima, ili zaista nije shvaćao koliko je zanimanje hrvatske sportske javnosti za nekoliko rečenica iz njegovih usta. "Razočarali ste me, zar je Katar jedino o čemu me želite pitati?", dobacio je poluozbiljno.

Iako su s nekih strana još jutros dolazile ideje kako bi Draganja danas mogao izvesti "senzacionalan preokret", slijedeći stope Južnoafrikanca Rolanda Schoemana, današnji susret s budućom katarskom zvijezdom nije ostavljao ni zrno dvojbe u njegovu odluku.

Duje Draganja definitivno se oprostio od hrvatskog sporta, a hrvatski sport od njegovih medalja. Bez obzira na odluku koju je donio, rastanak s hrvatskom javnošću i ljudima koji su navijali za njega i podržavali ga, trebao je biti značajno pristojniji i ozbiljniji od poruke e-mailom i šestominutne konferencije za novinare pored portirnice...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!