Ostali sportovi

Spektakularna obrana naslova Stjepana Božića

Igor Jurišić • petak, 02.12.2005.

Spektakl u pravom smislu riječi u zadarskim Jazinama. Svjetski prvak po WBF verziji u supersrednjoj kategoriji Stjepan Božić branio je naslov protiv legendarnog Argentinca Julia Cezara Vazqueza. Briljantnom izvedbom Božić je na krilima prepunih Jazina pretukao Argentinca i obranio naslov tehničkim nokautom u sedmoj rundi...

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Bio je to nevjerojatan meč. Gledatelji u Jazinama, kao i oni pred malim ekranima, uistinu su mogli uživati u pravom vatrometu obostranih udaraca i neprestanoj akciji od prvog do zadnjeg gonga. Meč je agresivnije otvorio Argentinac, no vrlo brzo inicijativu preuzima naš borac i serijom dobrih kombinacija rješava prvu rundu u svoju korist.

U drugoj rundi Božić definitivno nagovještava kako će se ovaj meč odvijati. U potpunosti je zavladao ringom, a sredinom runde pojavljuju se i prvi tragovi ozljede na Vasquezovom licu. Sve je to bilo uvod u urnebesnu treću rundu u kojoj Božić apsolutno dominira ringom i konstantno bombardira Argentinca preciznim kombinacijama. Krvarenje iznad Vasquezovog oka se sve više i više pojačava i sve češće liječnici interveniraju u ringu, ne bi li osposobili Argentinca za nastavak borbe.

Tempo nije nimalo padao ni u sljedeće dvije runde. Uglavnom je Božić bio taj koji je dijelio udarce, a iskusni Argentinac se pokazao kao vrlo tvrd orah i hrabro je podnosio sve te Boižićeve kanonade. U šestoj rundi Božić malo primiruje tempo i sa distance pokušava kontrolirati borbu, koju je dotad uvjerljivo vodio na bodove. Ipak, Vasquez se ne slaže s takvom taktikom, ulazi u otvorenu borbu sa Stjepanom i potkraj runde umalo biva nokautiran nakon jednog furioznog Božićevog napada, koji je Vasqueza prikovao za konopce.

Slika 2 od 3.
Foto: Dragan Kovač

I u sedmoj rundi se nastavila Božićeva dominacija, dok se kod Argentinca sve više primjećivao pad kondicije. Na kraju runde, nakon konzultacije sa liječnicima u Vasquezovom kutu odlučuju da nema smisla nastavljati borbu i riskirati veću ozljedu i Stjepan Božić je proglašen pobjednikom. Jazinama se prolomio urlik oduševljenja i gromoglasno skandiranje WBF prvaku. Nakon meča Stjepan je uzeo mikrofon i zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji ovog meča, svome protivniku Vasquezu na izuzetnoj borbi, a pogotovo zadarskoj publici, koja je svojim fanatičnim bodrenjem još jednom dokazala da joj nema ravne. Stjepan je tako ostao Svjetski WBF prvak, a ovaj meč će mu biti odskočna daska prema pujno unosnijim profesionalnim angažmanima u Njemačkoj. Nadamo se da ćemo ga uskoro vidjeti i u napadu na titulu prvaka i u nekoj od priznatijih organizacija.

Nakon susreta Stjepan je uzeo mikrofon i zahvalio se svim ljudima koji mu su pripomogli u oraganizaciji meča i ostvarenju ovog rezultata. Ovu pobjedu je posvetio gradu heroju Vukovaru. Posebne riječi hvale Stjepan je sačuvao za fenomenalnu zadarsku publiku:"Pitali su me zašto organiziram meč u Zadru...Pitam ja sad vas, tko ima prava sumnjati u zadarsku publiku?! Ljudi, nadmašili ste sami sebe!", goovorio je Stjepan, vidno dirnut bodrenjem zadarske publike.

Što se tiče samog meča Stjepan je izjavio kako je u pitanju bio velik ulog. Prije meča bio je na razgovorima u Berlinu sa njemačkim promotorima, a ova današnja pobjeda će zasigurno doprinjeti još unosnijem angažmanu. Izjavio je kako inače ne kreće agresivno od samog početka meča i treba mu runda dvije kako bi se zahuktao, no ovaj put je jednostavno krenuo pucajući iz svih oružja: "Ponijela me zadarska publika. kao da se tornado spustio u dvoranu.... A i bio je to pravi tornado". Za kraj, Stjepan je još riječ-dvije kazao o preostalim hrvatskim boksačima, posebno ističući fantastičan uspjeh Omišljanina Marija Šivolije, koji je postao svjetski amaterski viceprvak, te Stipu Drviša, kojeg uskoro čeka borba za naslov profesionalnog prvaka Europe. Sa ovakva tri boksača, nema straha za hrvatski boks.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!