Rukomet

Palinger spasila Mađarice

Branimir Korać • srijeda, 07.12.2005.

Najzanimljiviji i najneizvjesniji susret trećeg kola Svjetskog prvenstva rukometašica odigrale su Slovenija i Mađarska. Slovenke su po isteku vremena imale sedmerac, a udarac Tanje Oder brani Katalin Palinger i donosi bod Mađarskoj u susretu u kojem su Slovenke bile bolji protivnik...

Skupina A:

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Ruskinje su upisale još jednu uvjerljivu pobjedu. Nakon Urugvaja i Kine, stradala je i Nizozemska 34:22. Nizozemke su u susret ušle s previše respekta i vrlo brzo zaostajale za Rusijom. Već u 12. minuti Ruskinje su zahvaljujući raspoloženoj Polenovoj došle na plus pet, a do poluvremena tu su prednost još i povećale. U nastavku Nizozemke pokušavaju parirati razigranim igračicama Rusije, ali ne uspijevaju i bilježe visok poraz. Osam golova uz stopostotan šut postigla je Ljudmila Bodnjeva, a Jelena Polenova postigla je pet, svih pet u prvih 12 minuta. Iskusna Tatjana Alizar obranila je 12 udaraca. Ko Nizozemske po četiri gola postigle su Saskia Mulder, Joyce Hilster, Nastasja Burgers i Irina Pušić.

Najslabija ekipa skupine Urugvaj nije stvorio probleme Japanu. Japanke su upisale pobjedu 44:22, a osiigurale su ju u razdoblju od desete do 22. minute kada su serijom 10:0 pobjegle na 16:6. Kod Japana najbolje MinekoTanaka, Hitomi Sakugawa i Noriko Omae s po šest golova. Najbolja Urugvajka Jussara Castro sa 16 golova.

Skupina B:

U najzanimljivijem susretu današnjeg programa Mađarska i Slovenija remizirale su 27:27. Slovenke su igrale odlično 50 minuta, imale konstantno prednost od četiri-pet pogodaka, ali nisu ju uspjele zadržati i u završnici Mađarska se vraća u igru. U posljednjoj mkinuti Mađarice s igračem manje imaju napad no ne uspijevaju zapucati prema vratima, u posljednjim sekundama na drugoj strani Slovenija ima meč loptu. Danski sudački dvojac dosuđuje sedmerac koji nakon isteka vremena Tanji Oder brani jedna od najboljih golmana svijeta Katalin Palinger. Palinger je susret završila s 15 obrana i uz sedmerostrukog strijelca Anitu Görbicz bila najbolja u sastavu Mađarske. Kod Slovenije po sedam golova postigle su Natalija Derepasko i Tanja Oder. Sergeja Stefanišin obranila je 11 lopti.

Angola je nakon Norvežanki i Mađarica namučila i Južnu Koreju. Korejanke su na kraju upisale pobjedu 35:32, ali do nje nisu došle lako. U 48. minuti sve je mirisalo na iznenađenje, Angola je imala 26:22, ali Koreja serijom 5:0 radi preokret. U posljednje tri minute predstavnice Afrike ne upisuju niti jedan pogodak dok Korejanke postižu tri i odlaze do pobjede. Young Sook Huh postigla je 11, a Sun Hee Woo devet pogodaka za Koreju. Kyeong Ha Moon dodala je deset obrana. Kod Angole Marcelina Kiala postigla je 12 golova, a Maria Pedro upisala 12 obrana.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Lakši trening imale su Norvežanke protiv Australije slavivši 47:10. Australke su u jednom razdoblju ostale čak 17 minuta bez pogotka i tada Norveška radi 13:0. U sastavu Norveške najbolje su bile Tonje Nostvold s deset te Randi Gustad i Kari Mette Johansen s po sedam golova. Terese Pedersen obranila je deset lopti. Kod Australije Shelley Roy četiri gola.

Skupina C:

U susretu koji je vjerojatno odlučio o prvom mjestu u skupini C Danska je svladala Njemačku 27:26. Dankinje su pobjedu izborile u posljednjih osam minuta kada iz minusa 23:24, odlaze na 27:24 s tri pogotka Freulund i jednim Wangsoe. Upravo Freulund sa sedam golova te Josephine Touray sa šest bile su najefikasnije kod Danske. Na danskim vratima stajala je odlična Rikke Schmidt koja je obranila 17 udaraca. U sastavu Njemačke Nadine Krause postigla je devet pogodaka. Sabine Englert dodala je 13 obrana, a potpuno je zakazala Grit Jurack s tek četiri gola iz 13 udaraca.

Austrija je u borbi za drugi krug svladala Poljsku 28:25. Poljakinje su imale prednost u prvom poluvremenu, ali već u prvih 15 minuta drugog dijela Austrija bježi na plus tri. Gabriela Rotis Nagy s 12 i Tatjana Logvin s osam golova bile su najefikasnije Austrijanke, a treba im dodati i iskusnu vratarku Rusnačenko koja je upisala 19 obrana. Kod Poljske po pet golova Magdalena Milot i Karolina Kudlacz.

Brazilke su rutinski svladale Obalu Bjelokosti s 34:26. Odlična je ponovo bila Viviane Jacques sa šest golova, a kod Obale Bjelokosti najbolja igračica Afrike Elodie Mambo postigla je deset golova.

Skupina D:

U velikom dvoboju skupine D Ukrajinke su poražene od Rumunjske 30:27. Luminita Dinu odličnim obranama uništila je Ukrajinu u prvom poluvremenu i u nastavak Rumunjska ulazi s vodstvom 17:10. Ipak, malo po malo, Ukrajinke se vraćaju u utakmicu i četiri minute prije kraja pogotkom Ljapine vode 27:26. Dinu tada ponovo stupa na scenu, a rumunjski napad s dva pogotka Gogirlea te po jednim Maier i Ardean Nilsei donosi Rumunjskoj pobjedu. Dinu je upisala čak 22 obrane i zasjenila sve akterice na parketu. Vanjske igračice Steluta Luca i Simona Gogirla dodale su po sedam golova. Kod Ukrajine Anastazija Borodina i Irina Šucka upisale su po šest pogodaka.

Makedonke su s 32:15 bile bolje od Argentine. Susret je riješen vrlo brzo, već nakon 11 minuta bilo je 9:1 za Makedoniju. 13 pogodaka postigla je Klara Boeva, a osam dodala Natalija Todorovska. Olga Kolesnik upisala je 15 obrana. Kod Argentine Magdalena Decilio šest golova.

Laganu pobjedu upisala je i Francuska protiv Kameruna. Francuskinje su slavile 33:17. Nina Kamto Njitam a sedam golova bila je najefikasnija dok je Stella Joseph-Mathieu upisala 18 obrana. Kod Kameruna Perpetua, Ngoh i Eke po tri gola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!