Pod Netovom lupom

Prejak Dinamo ili preslaba liga?

Tomislav Pacak • srijeda, 23.11.2005.

Dinamova ovogodišnja dominacija u 1. HNL poprilično je 'ubila' zanimljivost lige, a gledajući nizanje modrih pobjeda pitanje je tek je li golema prednost rezultat europski snažnog Dinama ili žalosno slabe konkurencije? Pravi odgovor saznat ćemo tek idućeg ljeta...

Učinak Dinama u ovogodišnjem prvenstvu pomalo je zastrašujući - u 16 utakmica plave bluze slavile su 13 puta, dva puta odigrale neriješeno i tek jednom izgubile (Osijek, 2. kolo), a pritom su protivnici čak 43 puta vadili loptu iz svoje mreže, dok je Turina svladan tek šest puta. Uvjerljivo najviše postignutih, a najmanje primljenih pogodaka, 11 bodova prednosti ispred drugoplasirane Rijeke i nevjerojatnih 19 ispred vječnog rivala Hajduka... dovoljno govori o Dinamovoj dominaciji u ovom prvenstvu.

I dok tako Dinamo lakoćom slama protivnički otpor, svi eventualni konkurenti konstantno posrću, pa tako treću i devetu momčad dijeli tek šest bodova. S obzirom da takav odnos snaga nije uobičajen, postavlja se pitanje što je uzrok tolikoj nadmoći jedne momčadi - snaga Dinama ili slabost suparnika?

Slika 3 od 4.
Foto: www.index.hr

Istina se, obično, krije negdje između, a iznimka nije ni ovaj slučaj - ovaj Dinamo jednostavno je prejak za HNL konkurenciju. No, ono što je žalosno je činjenica da Dinamo nije prejak zato jer ima momčad vrijednu Lige prvaka, već zato jer su Hajduk, Varteks, Zagreb ili bilo tko četvrti jednostavno jako slabi.

Vidljivo je to bilo u europskim nastupima, i zbog toga se ne treba zavaravati da se Dinamo može s ovom momčadi nositi u Europi. Podsjetimo, Eduardo i društvo Hajduku nisu uspjeli stvoriti jednu jedinu priliku na svom stadionu, a taj isti Hajduk osramoćen je protiv jedne prosječne europske momčadi, mađarskog Debrecena. A taj isti Debrecen bio je lak zalogaj za ukrajinski Šahtar. A taj Šahtar, nije mogao do Lige prvaka. Poanta je jasna.

Ili, da ne bude Hajduk jedini primjer - Rijeka, koja je na Kantridi objektivno nadigrala "europski Dinamo", ispala je u Kupu Uefe od 'nekog tamo' Litexa, koji zasigurno ne spada u europski vrh. A što tek reći za Inter koji je propisno osramotio hrvatski klupski nogomet u srazovima s Crvenom zvezdom, a koji je prije samo dva tjedna s Dinamom odigrao 0:0 na Maksimiru.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iako će čelnici maksimirskog sastava sipati silne hvalospjeve na račun trenera Kužea i modrog "dream-teama", 'gaženje' Intera u Zaprešiću ili Kamen Ingrada na Maksimiru zaista ne znači kako je Dinamo spreman za Europu. Već i protiv ove, uistinu rijetko slabašne konkurencije, Dinamo se znao mučiti - Inter i Hajduk zaustavili su ga na 0:0, Pula, Varteks i Cibalia bili su blizu bodova na Maksimiru, u Osijeku je stigao poraz, a Rijeka je vjerojatno jedina ekipa koja je nadigrala Kužeovu 'škvadru'.

Daleko od toga da Dinamovi uspjesi nisu hvale vrijedni - nakon najgore sezone u povijesti kluba, maksimirsko vodstvo napravilo je sve prave korake u stabilizaciji kluba, izabralo je trenera koji je napravio odličan posao (!) i selektiralo momčad koja je, barem za naše podneblje, nedodirljivo moćna. Atraktivne igre, puno pogodaka, lijep nogomet i pobjede vratili su i navijače na stadion, a prvenstvo je već 'zakapareno'. Silni trijumfi pozitivno su utjecali i na cijene plavih eksponenata, pa se tako već priča(lo) o izdašnim ponudama za Bošnjaka, Ćorluku i, naravno, Eduarda.

I eto već prve barikade Mamićevoj viziji europskog Dinama. Ovaj Dinamo još nije dovoljno jak za ozbiljniju borbu u Europi, no temelj je kvalitetan. Uspije li Mamić ovu momčad ojačati s nekoliko europski kvalitetnih pojačanja, Liga prvaka više neće biti neostvariva (ovisno, naravno, o ždrijebu). No, dok Mamić puni novine pričama 'Eduardo nije na prodaju', 'nikoga nećemo prodavati', povijest nas uči drugačije.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Naime, ne slušamo li istu priču već dugi niz godina? "Gradimo europsku momčad".. Onda se proda pokoji igrač, pa se kreće s "izgradit ćemo europsku momčad baziranjem na naše vlastite igrače". Onda se prodaju i ti igrači. Pa onda "potrebno je strpljenje, za 2-3 godine Dinamo će igrati važnu ulogu u Europi". Prolaze tako godine, no u Europi nema ni Dinama, ali niti jednog drugog hrvatskog predstavnika.

Stigne li uistinu ponuda od pet, šest ili više milijuna eura za Eduarda, hoće li Dinamo to zaista odbiti? Naravno da neće. Odluči li netko uzeti Bošnjaka i Ćorluku, taj će ih i uzeti. Dinamo nema financijsku snagu da odbije ponude od pet milijuna eura za nekog svog igrača. Upravo kao što hrvatski klubovi ne mogu odbiti Dinamo, tako Dinamo ne može odbiti Marseille, Fenerbahče ili nekog trećeg. A kad ode Eduardo, nad Dinamovu europsku misiju naglo će se spustiti velika sjena.

Nije prodaja igrača jedini Dinamov problem. Koliko god slatko bilo uništavati redom protivnike u HNL, istodobno je tako slabašan otpor minus za Dinamo. Nakon dvoboja s Interom, Pulom ili Slavenom, jedna iole ozbiljnija momčad kao što je Debrecen (iako u europskim okvirima autsajder) izgleda kao Manchester United. Dinamu za europski uspjeh trebaju ogledi s jačim protivnicima, dvoboji u kojima će "modri" shvatiti što je potrebno za uspjeh u kontinentalnom natjecanju - trka, organiziranost, odgovornost, snaga, brzina, odlučnost, ukratko, odlična taktička i fizička pripremljenost.

Dinamove 'petarde' mnogima zamagljuju pogled, pa padaju i neumjesne usporedbe kako su Eduardo, Bošnjak i Modrić Dinamovi Ronaldinho, Messi i Eto'o, no kako u istu rečenicu stavljati igrače koji su 'izmasakrirali' Real iz Madrida i igrače koji su izgubili od Naftaš Ivanića? Dinamo je ove sezone na pravom putu, to nitko ne spori Plavima<, ali Europa je još miljama daleko te je pred Mamićem krunski ispit - mora zadržati najbolje igrače, pridodati im pokoje kvalitetno pojačanje i dogovoriti utakmice s europski jakim momčadima. U protivnom, Dinamo će i iduće sezone pobjeđivati samo u Velikoj, Vinkovcima ili Zaprešiću...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!